Cum îngrijești în mod corect hainele: 4 sfaturi de care să ții cont

Cum îngrijești în mod corect hainele: 4 sfaturi de care să ții cont

Atunci când vine vorba de hainele pe care le porți, există numeroase modalități la îndemână care te pot ajuta să prelungești durata de viață a materialelor, astfel încât să te bucuri cât mai mult timp de articolele vestimentare preferate.

Hainele se pot deteriora ușor dacă nu ții cont de particularitățile fiecărui tip de țesătură și dacă nu le oferi îngrijirea de care au nevoie, indiferent că e vorba de spălare, de setarea temperaturii potrivite sau de întreținerea acestora. Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor în acest sens:

  1. Citește eticheta cu atenție

Deși, cel mai probabil, multe dintre noi nu citim întotdeauna etichetele hainelor, acestea oferă informații esențiale despre modul în care trebuie să le speli, să la calci sau să le usuci. Astfel, în timp ce unele haine pot fi curățate cu ușurință în mașina de spălat, alte materiale necesită întotdeauna spălare manuală. De exemplu, catifeaua din mătase naturală trebuie spălată întotdeauna manual, spre deosebire de cea sintetică.

Etichetele hainelor pot oferi informații legate de temperatura de spălare pe care trebuie să o setezi, programul pe care ar fi indicat să îl selectezi, setările optime pentru mașina de călcat, stoarcerea, metodele de călcat și uscat și dacă trebuie sau nu să folosești înălbitor.

  1. Alege o mașină de spălat performantă

În prezent, este ușor să găsești masini de spalat care nu doar că te ajută să cureți hainele, ci și să le oferi acestora o îngrijire mult mai atentă. De exemplu, unele modele de mașini de spălat sunt dotate cu tehnologii care oferă o curățare eficientă și blândă, fără mișcări care ar putea afecta țesăturile. Această tehnologie poate fi de mare ajutor pentru materiale precum mătasea, care are nevoie de o atenție specială.

Alte tehnologii te ajută să scapi de grija cutelor, mai ales dacă trebuie să speli haine din in, material care se mototolește cu ușurință. Ține cont că trebuie să să alegi programul de spălare potrivit. Eventual, poți opta pentru o mașină de spălat cu funcție de uscare. Și în acest caz trebuie să eviți să usuci în mașină anumite țesături, în funcție de informațiile de pe etichetă.

  1. Sortează corect hainele înainte să le speli

Bineînțeles, una dintre regulile de bază este să sortezi hainele după culoare și să speli separat materialele colorate de cele albe. Totuși, atunci când sortezi hainele, este bine să ții cont și de materialul din care sunt fabricate. De exemplu, lâna, mătasea, vâscoza, nylonul și satinul sunt materiale care ar trebui să fie spălate la temperaturi scăzute. În cazul bumbacului, temperatura maximă trebuie să fie de 30-40 de grade Celsius.

Evită să folosești înălbitor pentru materiale precum inul, catifeaua naturală sau lâna. Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când sortezi hainele este și cantitatea de detergent pe care o vei folosi. Astfel, evită să folosești mult detergent atunci când speli materiale precum satinul. Nu în ultimul rând, nu spăla niciodată prosoape alături de haine, deoarece țesăturile aspre și groase pot deteriora țesăturile mai fine.

  1. Ai grijă cum calci hainele

Temperatura pe care o setezi atunci când speli hainele poate distruge, dacă nu este cea potrivită. De exemplu, nu trebuie să îți faci griji în privința bumbacului, acesta fiind un material care poate fi uscat și călcat la temperaturi înalte.

În cazul inului, este indicat să apelezi la călcat umed sau folosind o stație de călcat cu aburi pentru a proteja materialul. Evită să calci materialele din nylon la temperaturi înalte sau folosind funcția de uscare cu aburi.

Așadar, pentru a avea grijă de materiale, este important să ții cont de informațiile de pe etichetă, să setezi temperatura potrivită de spălare și de călcare în funcție de material și să sortezi corect hainele. Totodată, îți poți ușura munca dacă folosești o mașină performantă, cu programe special gândite pentru a proteja țesăturile delicate.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Beko

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial