Cum influențează stilul de viață fertilitatea? 4 obiceiuri sănătoase pentru o concepție mai ușoară
Drumul spre conceperea unui copil este pavat cu multe provocări pentru viitorii părinți. În timp ce unele cupluri reușesc să-și îndeplinească acest vis mai repede, pe cale naturală, altele pot întâmpina anumite dificultăți care necesită adesea răbdare din partea ambilor parteneri și, uneori, intervenția unui medic specialist în probleme legate de infertilitate. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată, trebuie să știi că există o legătură puternică între stilul de viață adoptat și șansele de a obține o sarcină sănătoasă. Descoperă în cele ce urmează ce obiceiuri benefice poți include în rutina zilnică pentru o concepție mai ușoară.
Mergi la un control medical amănunțit în fiecare an
Cea mai bună cale prin care poți avea grijă de sănătatea ta și să identifici din timp posibile dificultăți legate de conceperea unui copil, este să te duci periodic la un control medical amănunțit. Deși infertilitatea nu prezintă anumite simptome, o investigație de rutină nu este doar un pas spre prevenție, ci o metodă prin care tu rămâi în control. Mai ales după vârsta de 35 de ani, intervalul se scurtează la șase luni, deoarece pe măsură ce îmbătrânești, rezerva ovariană începe să se diminueze, în timp ce calitatea ovocitelor devine tot mai scăzută.
Așadar, dacă nu ai reușit să rămâi însărcinată după ce ai încercat acest lucru timp de un an, înseamnă că este momentul potrivit să ceri sfatul unui medic de profil. În urma unor analize complexe realizate atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău, doctorul va determina care sunt cauzele care vă afectează șansele de a concepe un copil și îți poate recomanda un plan de tratament personalizat problemei tale, precum fertilizarea in vitro. Chiar dacă pare o etapă complicată, trebuie să știi că există anumite clinici de specialitate, de exemplu Umana Fertility, unde echipa de medici specialiști este dornică să vă explice fiecare pas pe care îl veți urma în această călătorie.
Adoptă o dietă echilibrată și bogată în nutrienți
O dietă echilibrată și diversificată joacă un rol important, atunci când îți dorești să rămâi însărcinată. Este indicat să consumi alimente bogate în antioxidanți, întrucât acești compuși au capacitatea de a combate efectele negative ale radicalilor liberi din organism, precum deteriorarea spermatozoizilor și a ovulelor. Așadar, amândoi puteți crește aportul de antioxidanți, prin consumul de fructe, legume, nuci și cereale integrate, bogate în vitaminele C și E, acid folic, beta-caroten și luteină.
În special dacă ai fost diagnosticată cu sindromul ovarului polichistic, una dintre cauzele majore ale infertilității, este recomandat să reduci cantitate de carbohidrați din alimentația ta și să fii atentă la tipul acestora. Spre exemplu, încearcă să eviți băuturile dulci, cerealele procesate, pastele albe, pâinea și orezul. În schimb, consumă cât mai multe grăsimi sănătoase, precum acizii grași Omega-3, prezenți în nuci, semințe de chia, ulei de in și pește gras, fibre, pe care le găsești în cereale integrale, fructe, legume și fasole.
Fă sport în mod regulat
Dacă până acum nu ai luat în considerare sportul ca o activitate pe care să o practici în fiecare zi, este momentul pentru o schimbare benefică în viața ta. Creșterea activității fizice moderate are efecte pozitive atât asupra fertilității feminine, cât și masculine. Asta nu înseamnă că trebuie să alergi în fiecare zi câțiva kilometri. Din contră, creșterea intensității, frecvenței și duratei exercițiilor fizice au fost corelate cu scăderea fertilității la femei. Prin urmare, majoritatea medicilor sunt de părere că un interval de 30 de minute de mișcare cu intensitate scăzută, precum mersul în parc ori plimbările recreative sunt un bun mod prin care te poți menține în formă și susține sănătatea sistemului reproducător.
Gestionează stresul în mod constructiv
Deși nu există date relevante care să ateste faptul că există o legătură între stres și infertilitate, o stare continuă de neliniște și anxietate afectează sănătatea mintală, adică modul în care gândim, ne simțim și acționăm. Dacă simți că presiunea este prea mare, grijile te copleșesc și te îngrijorează tot mai tare faptul că este dificil să rămâi însărcinată, încearcă diferite metode de relaxare. Ascultă melodiile care îți plac, socializează tot mai des cu prietenii apropiați și membrii familiei, meditează zilnic timp de câteva minute, pleacă într-o vacanță pentru câteva zile sau începe un nou hobby. Oricare dintre aceste variante sunt un real ajutor, în momentul în care ai nevoie de o pauză de la situațiile stresante din viața ta.
Conceperea unui copil este un pas important în viața fiecărui cuplu, de aceea, în momentul în care apare diagnosticul de infertilitate, pare că situația nu are vreo rezolvare. Problemele de fertilitate pot fi o provocare, dar trebuie să știi că există metode eficiente prin care o puteți gestiona. Acordă mai multă importanță stilului de viață și mergi regulat la medicul specialist.
Sursă foto: Freepik.com