Cum gestionezi relația cu creditorii atunci când firma se confruntă cu lipsa de capital

Atunci când ieșirile de numerar depășesc intrările, întreprinderile pot avea dificultăți în a plăti datoriile și alte cheltuieli. Ca antreprenor, te bazezi pe relațiile cordiale cu creditorii pentru buna funcționare a afacerii tale. Însă, factori precum accesul la finanțare, economia, reglementările guvernamentale și problemele tehnologice influențează constant dinamica micilor afaceri, concluzionează un studiu al Direcției Generale Justiție și Consumatori din cadrul Comisiei Europene. Iar atunci când capitalul este redus, se poate întâmpla să nu îți permiți plata datoriilor la timp. Dacă deficitul de capital este doar o problemă de sincronizare, ar trebui să poți ieși rapid din această situație. 

Însă, chiar și atunci când ai întocmit un plan bine pus la punct pentru a rezolva rapid situația lipsei de capital, creditorii te pot contacta pentru a-ți aduce la cunoștință neplata datoriilor. Iar dacă nu gestionezi corespunzător situația, te poți confrunta cu o criză internă.

Așadar, iată 4 sfaturi pentru a gestiona relația cu creditorii atunci când te confrunți cu probleme privind capitalul.

1. Explică situația în care te afli și oferă soluții pentru viitor 

Calea comunicării poate fi primul pas pentru a obține o amânare de plată și a face creditorii să înțeleagă că ai un plan pentru a le returna banii datorați. De multe ori, un deficit de capital s-ar putea rezolva de la sine în timp. Însă, este recomandat să contactezi creditorii înainte ca aceștia să-ți semnaleze datoriile acumulate și să nu aștepți ca situația să se rezolve fără să te implici. Astfel, dai dovadă de încredere și ai putea primi o amânare a termenului de plată, fără a compromite relația de afaceri. 

Totodată, realizează o prognoză a fluxului de numerar zilnic, care să includă toți debitorii și creditorii. Apoi analizează informațiile în funcție de data la care plățile sunt scadente. Prognoza zilnică a fluxului de numerar te va ajuta să știi exact care sunt creditorii aflați la scadență și când vor apărea cele mai grave lipsuri. 

De asemenea, o astfel de abordare te-ar putea ajuta la negocierile pentru o plată eșalonată și ar fi mai puțin probabil să se ajungă la acțiuni oficiale pentru recuperarea datoriilor.

2. Apelează la o sursă de finanțare pentru a-ți onora datoriile 

Cauzele problemelor privind capitalul variază de la cele macroeconomice – dezastre naturale, recesiuni sau pandemii, la cele interne ale afacerii tale. Acestea din urmă pot apărea din cauza marjelor de profit scăzute, problemelor de facturare și de colectare a plăților și investițiilor excesive în stocuri sau în capacitate. Dacă afacerea ta nu poate, la un moment dat, să facă față datoriilor, există soluții pentru a depăși o astfel de criză de capital. 

În cazul în care nu reușești să convingi creditorii să amâne colectarea creanțelor, este bine să fii pregătit și să ai la îndemână o soluție de finantare pentru firma. Pentru a pune în aplicare planul de rambursare a datoriilor către creditori în cel mai scurt timp, poți aplica online pentru un credit rapid nebancar. Indiferent că deții un SRL, IMM, SA, II sau IF, poți obține o sumă de până la 60.000 de RON, pe o perioadă de 12, 18 sau 24 de luni. Totodată, ratele sunt fixe și beneficiezi de flexibilitate la plata acestora.

Scopul este de a stabili termene pentru achitarea integrală a datoriilor și a bifa obiectivele de rambursare. Uneori, penalitățile acumulate pentru neplata unor astfel de datorii sau posibilitatea executării silite pot fi mult mai costisitoare decât un credit. 

3. Negociază o plată în avans cu debitorii

Cu cât acționezi mai repede, cu atât ai mai multe șanse de a rezolva problema. În funcție de gravitatea situației, ar fi bine să iei în considerare modalități de a eșalona datoriile sau de a negocia cu debitorii plăți în avans. 

Oferă anumite facilități debitorilor tăi, cum ar fi reducerile sau suplimentarea produselor și serviciilor incluse într-un anumit preț, pentru a putea negocia o plată în avans. 

Dacă afacerea ta a avut un istoric bun înainte de această criză și ai reușit să dezvolți o relație bună cu debitorii, atunci varianta unei plăți în avans ar putea fi o opțiune fiabilă pe termen scurt pentru a te ajuta să depășești această situație. 

4. Colectează-ți creanțele de la debitori

Ieșirile de numerar nu indică neapărat faptul că o afacere are o problemă de cash-flow, dacă face plăți mari sau se confruntă cu fluctuații sezoniere ale activității. Fluxul de numerar devine o problemă atunci când ieșirile depășesc intrările. În acel moment, firma își epuizează rezerva de numerar și nu-și mai poate onora obligațiile.  

Dacă problema cash-flow-ului este generată de lipsa încasărilor de la debitori, atunci colectarea acestor creanțe ar putea fi o soluție pentru a-ți achita, la rândul tău, datoriile. 

Astfel, în cazul în care și tu ai plăți neonorate de către debitori, este timpul să îi contactezi în vederea recuperării creanțelor cât mai rapid. Încearcă să obții cel puțin plata parțială a datoriei, dacă întreaga sumă nu poate fi achitată.

Așadar, problemele legate de capital nu sunt neobișnuite pentru întreprinderile mici și majoritatea antreprenorilor se confruntă cu această situație la un moment dat. Cu toate acestea, atât timp cât există soluții pentru ca o afacere să poată depăși problemele imediate, o lipsă de capital pe termen scurt nu este un semnal de faliment.

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Filbo.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial