Cum funcționează o mașină de spălat

Mașinile de spălat au devenit un element de bază în fiecare gospodărie și este greu să-ți imaginezi viața fără ele. Dar te-ai întrebat vreodată despre mecanica din spatele acestui aparat la îndemână? 

În acest articol, vei găsi explicații despre modul în care aceste aparate curăță hainele și care sunt diferitele componente care fac tot acest proces posibil. Indiferent dacă ai o mașină cu încărcare superioară sau frontală, află tot ce trebuie să știi, astfel încât să înțelegi cum funcționează acest aparat electrocasnic atât de util.

Din ce părți este compusă o mașină de spălat?

Aceste aparate au parcurs un drum lung de la inventarea lor. Modelele de astăzi sunt mai eficiente și au diverse caracteristici care le fac mai ușor de utilizat. De asemenea, diferite mărci și modele pot avea piese sau variații suplimentare care îmbunătățesc procesul de curățare.

Cu toate acestea, în ciuda designurilor și caracteristicilor diferite, toate mașinile de spalat rufe au aceleași componente de bază care lucrează împreună pentru a-ți curăța hainele. Iată o prezentare generală a diferitelor părți ale unui astfel de electrocasnic și a funcțiilor acestora.

Piese mecanice:

Tambur: Acest recipient ține hainele în timpul ciclului de spălare. Este, de obicei, fabricat din oțel inoxidabil și este perforat pentru a permite apei și detergentului să circule în jurul hainelor.

Agitator: Acest dispozitiv mută hainele în tambur. Este situat, de obicei, în centrul tamburului și poate fi un stâlp sau o spirală.

Pulsator: Unele mașini de spălat folosesc un pulsator în loc de un agitator. Acesta se rotește înainte și înapoi pentru a muta hainele în tambur.

Motor: Este responsabil cu alimentarea agitatorulșui sau a pulsatorului. Poate fi fie un motor cu transmisie directă, fie cu transmisie prin curea.

Transmisie: Acest dispozitiv conectează motorul la agitator sau pulsator. Poate fi un sistem de roți sau scripete.

Sistem de suspensie: Este responsabil cu menținerea mașinii stabile în timpul ciclului de centrifugare. De obicei, constă din arcuri sau șocuri.

Instalații sanitare:

Supapa de intrare a apei: Este vorba despre dispozitivul care controlează fluxul de apă în interiorul mașinii și care este, de obicei, situat în partea din spate a mașinii și poate fi controlat de utilizator.

Pompă de scurgere: Acest dispozitiv pompează apa din mașina de spălat la sfârșitul ciclului, fiind situat de obicei în partea de jos a mașinii.

Sistem de control:

Panou de control: Permite utilizatorului să selecteze ciclul de spălare, temperatura apei și viteza de centrifugare. De obicei, include un afișaj digital, butoane sau butoane și un temporizator.

Comutator capac: Are un rol de siguranță și împiedică funcționarea mașinii de spălat rufe când capacul este deschis.

Majoritatea acestor piese se găsesc, de obicei și în alcătuirea unui uscător pentru rufe.

Cum funcționează, de fapt, o mașină de spălat? 

Diferite tipuri de mașini funcționează în moduri diferite. Cele cu încărcare frontală, de exemplu, vor funcționa diferit față de modelele cu încărcare superioară.

Aceste aparate electrocasnice funcționează prin agitarea țesăturii cu apă și detergent, ceea ce ajută la îndepărtarea murdăriei și a petelor. Procesul de agitare se realizează printr-o combinație între un tambur sau o cuvă rotativă și un agitator (o structură în formă de paletă sau aripioare).

Cuva este plină cu haine, apă și detergent. Agitatorul face ca materialul să se miște în apă, ajutând la desfacerea murdăriei și a petelor. Mișcarea agitatorului este alimentată de un motor electric, care este conectat la o transmisie care transformă energia în forță mecanică. Această forță este folosită pentru a învârti cuva, permițând apei și detergentului să se deplaseze prin haine.

Odată ce ciclul este încheiat, apa este scursă din cuvă, iar hainele sunt clătite cu apă proaspătă. Mașina învârte apoi hainele la viteze mari pentru a elimina excesul de apă, iar hainele sunt gata să fie uscate.

Cum funcționează o mașină de spălat cu încărcare frontală?

Dispozitivele cu încărcare frontală sunt cunoscute pentru eficiența și acțiunea de curățare blândă, deoarece nu folosesc un agitator. Tamburul lor orizontal se bazează pe gravitație pentru a arunca rufele în cuva mașinii, reducând cantitatea de apă și detergent necesară pentru a le curăța.

În plus, mișcarea de răsturnare a încărcătorului frontal creează mai multă frecare între articole, făcându-l mai eficient la curățare, folosind mai puțină energie. De asemenea, au o capacitate mai mare, ceea ce le face grozave pentru familiile mai mari sau pentru cei cărora le place să spele rufele mai rar.

În această categorie intră și mașinile de spălat slim.

Cum funcționează mașinile cu încărcare superioară?

Mașinile cu încărcare de sus, cunoscute și sub denumirea de mașini cu încărcărcare superioară, folosesc un tambur vertical încărcat printr-o ușă de pe partea de sus a mașinii. Aceste mașinării de spălat rufe sunt cunoscute pentru simplitatea și ușurința în utilizare.

Acțiunea de curățare a mașinii este similară cu cea a modelelor cu încărcare frontală, cu excepția celor care folosesc un agitator. O mașină cu încărcare superioară se umple și cu apă pentru a dizolva detergentul, apoi agitatorul mută hainele prin apă, permițând curățarea lor temeinică. Agitatorul ajută, de asemenea, la clătirea hainelor și la centrifugarea oricărui exces de apă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial