Cum diferă diagnosticul de demență frontotemporală al lui Bruce Willis de boala Alzheimer?

Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală, a anunțat în urmă cu puțin timp soția sa, Emma Heming Willis, dezvăluind că starea lui s-a agravat de când familia sa a împărtășit prima dată vestea diagnosticului de afazie, anul trecut.

„De când am anunțat diagnosticul de afazie al lui Bruce în primăvara anului 2022, starea lui Bruce a progresat și acum avem un diagnostic mai specific: demență frontotemporală (cunoscută sub numele de FTD). Din păcate, provocările legate de comunicare sunt doar un simptom al bolii cu care se confruntă Bruce. Deși acest lucru este dureros, este o ușurare să avem în sfârșit un diagnostic clar”, a scris Emma.

În timp ce FTD este adesea confundată cu boala Alzheimer, Dr. Allison Reiss, un expert în bolile legate de demență, care este membru al Consiliului consultativ medical, științific și de screening al memoriei al Fundației Alzheimer din America, a vorbit pentru PEOPLE despre diferențele majore dintre cele două boli.

Demența fronto-temporală (FTD) este un termen general pentru un grup de afecțiuni cerebrale care amenință lobii frontali și temporali ai creierului. Aceasta înseamnă că părți ale acestor lobi se atrofiază, iar micșorarea acestor zone poate cauza probleme de vorbire, probleme emoționale și schimbări de personalitate.

Alzheimer este o boală degenerativă a creierului care este cauzată de modificări complexe ale creierului în urma deteriorării celulelor. Aceasta afectează progresiv memoria, gândirea și comportamentul suficient de grav pentru a interfera cu sarcinile zilnice.

Diferența esențială dintre Alzheimer și FTD este că în cazul FTD nu există plăci amiloide.

„Placa amiloidă este o proteină care este normal să existe, dar ceea ce se întâmplă în Alzheimer este că se aglomerează și se adună, iar aceasta se poate vedea la tomografia cu emisie de pozitroni (PET)”, explică Reiss. „Amiloidul se află în creier, în spațiile dintre celulele nervoase, îl puteți vedea și pare să facă parte din procesul distructiv. Nu vezi asta în cazul FTD”.

„Din păcate, însă, rezultatul final este același”, adaugă Reiss despre FTD și Alzheimer. „Ajungi să pierzi atât de mult din creier încât ajungi într-o stare vegetativă. Aceasta este o realitate foarte tristă, nu face decât să meargă în jos. Toată lumea vrea să știe care este leacul; care este tratamentul: Nimic. Nu putem face cu adevărat nimic pentru a opri progresul.”

Reiss a descris câteva dintre simptomele afaziei progresive primare, categoria de FTD cu care crede că se confruntă Bruce Willis.

„Aceștia sunt oameni care nu mai înțeleg cuvintele. Își pierd abilitatea de a numi lucrurile sau nu pot găsi numele potrivit pentru lucruri. Pe măsură ce evoluează, nu mai știu ce înseamnă cuvintele”, a explicat ea.

„Ei uită numele obiectelor familiare – vor numi un bol o farfurie sau o furculiță un cuțit; pur și simplu nu sunt capabili să găsească cuvântul potrivit. La început, ei știu ce vor să spună, dar, odată cu progresia, pierd înțelesul cuvintelor”.

Cauzele FTD sunt în mare parte necunoscute, dar unele mutații genetice au fost legate de această boală. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre persoanele cu această afecțiune nu au antecedente familiale de demență. Pacienții încep de obicei să observe simptomele între 40 – 65 de ani, dar poate afecta și persoane mai tinere. Este cea mai frecventă formă de demență pentru persoanele sub 60 de ani.

Nu există un singur test pentru a diagnostica boala, astfel încât medicii trebuie să evalueze reflexele pacienților, memoria și capacitatea de rezolvare a problemelor, printre alți factori de sănătate, pentru a ajunge la un diagnostic.

În prezent, nu există tratamente sau un leac pentru FTD, dar medicamentele pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

După diagnosticarea lui Bruce Willis, familia sa le-a mulțumit fanilor pentru sprijinul acordat în această perioadă dificilă, promițând să atragă atenția asupra „bolii crude” FTD.

„Bruce a crezut întotdeauna în folosirea vocii sale în lume pentru a-i ajuta pe ceilalți și pentru a a crește gradul de conștientizare cu privire la probleme importante, atât în public, cât și în privat. Știm în inimile noastre că – dacă ar putea astăzi – ar vrea să răspundă prin mesaje la nivel mondial și o conectare cu cei care se confruntă și ei cu această boală debilitantă și cu modul în care aceasta afectează atât de multe persoane și familiile lor', a declarat Emma, mai scrie sursa citată anterior.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Vedete