Cum dai startul unui proiect de construcții?
Construirea unei case implică timp și cunoștințe, iar dacă timpul poate fi câștigat, la nivel de cunoștințe lucrurile pot fi mai complicate. Dacă vrei să construiești o casă de la zero, trebuie să cunoști anumite aspecte privind documentația necesară, dar și etapele importante de parcurs, lucruri pe care le vom detalia în continuare. Iată pașii pe care trebuie să-i faci:
Alege terenul potrivit
Terenul are cel mai important rol în construcția unei case, așa că ar trebui să iei mai multe lucruri în calcul înainte de a te decide cu privire la achiziția sa ori ridicarea unei case în perimetrul său. Dacă terenul este în regulă din aceste puncte de vedere va fi mai ușor să te ocupi de tot ceea ce înseamnă acte necesare construcție casă. Obținerea actelor și a aprobărilor necesare pentru construcția unei case se poate face doar dacă terenul nu prezintă un pericol și doar dacă nu vei aduce prejudicii celor din jur.
Stabilește dimensiunea construcției
O casă de dimensiuni mari e o idee pe placul oricui, însă aceasta impune atât costuri semnificative de realizare, cât și de mentenanță. De aceea, chiar dacă terenul îți permite, îți recomandăm să iei în calcul bugetul pe care îl presupune construcția casei și nevoile concrete de confort ale familiei tale. Ultimul lucru pe care ți-l dorești este să începi să ridici o casă și să realizezi că nu mai poți să o finalizezi pentru că este prea mare și antrenează prea multe costuri.
De exemplu, pentru o familie cu 2 copii, o casă de aproximativ 80 -100 m² cu două etaje sau etaj plus mansardă și garaj poate fi suficientă.
Obține autorizațiile și certificatele de construcție
Construcția casei poate fi demarată doar după ce ai obținut o serie de certificate, autorizații și aprobări de la instituțiile statului. De exemplu, vei avea nevoie de certificatul de urbanism, autorizația de construire, schița și proiectul tehnic al casei, alte avize și aprobări.
Autorizația de construire, studiul geotehnic al terenului și proiectul tehnic realizat de un inginer proiectant sunt printre cele mai importante documente pe care trebuie să le obții înainte de a începe construcția casei.
Obținerea avizelor și a certificatelor necesare necesită timp și plata unor servicii de execuție, așa că ar trebui să ții cont de acest lucru în procesul de start al unui proiect de construcție, mai ales dacă intenționezi ca lucrările propriu-zise să se desfășoare pe timpul sezonului cald.
Cumpără materiale
Dacă vei opta pentru un proiectant în construcții care-ți oferă servicii complete, vei primi cel mai probabil îndrumări privind alegerea materialelor și a necesarului de construire. În cazul în care această sarcină revine în atribuțiile tale, îți sugerăm să optezi pentru platformele specializate în materiale de construcții care îți pot oferi informațiile de care ai nevoie,inclusiv oferte avantajoase care te ajută să-ți eficientizezi cheltuielile.
Angajează echipa
Construcția unei case este un proces laborios și costisitor, așa că este posibil să te gândești cum poți face unele economii. În acest sens, poți apela la specialiști cu experiență în construcții care te vor ajuta să iei cele mai bune decizii și să ridici o casă rezistentă. Așa vei preveni o serie de erori, dar și de cheltuieli în procesele ulterioare de renovare. Demararea unei construcții poate dura între 6 luni și 1 an, în funcție de complexitatea proiectului și de profesionalismul angajaților.
Dacă ai stabilit terenul pe care vei ridica o casă, dacă ai obținut toată documentația necesară pentru proiectul de construcție și ai echipa de lucru și materialele potrivite, poți începe construcția propriu-zisă a locuinței. Deși proiectul unei construcții este complex, dacă te vei pregăti inițial cu schițe detaliate și un plan de lucru viabil, vei reuși să finalizezi locuința în cele mai bune condiții.
Sursa foto: unsplash.com