Cum asiguri un confort termic optim cu un consum eficient de energie

Printr-un consum eficient de energie, poți avea confort termic optim la tine acasă, fără să faci vreun compromis. Ai nevoie de câteva modalități sigure și cu rezultate imediate, pe care le vom prezenta în acest articol. 

Alege sistemul de încălzire eficient pentru locuința ta

Totul începe de la sistemul de încălzire pe care îl alegi pentru locuința ta. O alegere inteligentă pentru un consum smart de energie este o centrală termică pe gaz cu condensare. 

Potrivit Energy Policy Group (EPG), centralele termice pe gaz cu condensare au următoarele avantaje:

 • au o eficiență medie anuală de 95-99%;
 • au o amprentă de carbon scăzută;
 • au unul sau mai multe schimbătoare de căldură care ajută la încălzirea ACM (apa caldă menajeră);
 • folosesc surplusul de energie pentru încălzire.

Centralele termice cu condensare trebuie folosite la temperaturi mai scăzute, pentru a recupera cât mai eficient căldura. La temperaturi ale apei de retur de sub 54°C, centrala funcționează în modul de condensare, ce aduce o recuperare de căldură. La temperaturi ale apei de retur de sub 54°C, centrala va funcționa în modul de condensare, ceea ce înseamnă recuperare de căldură. 

Bineînțeles, mai există și alte variante de sisteme de încălzire care te vor ajuta să ai un confort termic optim, cum ar fi: 

 • Încălzirea în pardoseală – poate fi obținută atât prin instalarea cablurilor încălzitoare în podea, dar și prin încălzirea pe bază de agent termic (încălzirea prin apă printr-o țeavă montată sub pardoseală). 
 • Centrale electrice – reprezintă unul dintre cele mai întâlnite sisteme de încălzire.

Alegerea unei centrale termice poate fi dificilă, mai ales când încă nu știi care este cea mai potrivită pentru locuința ta. Descoperă o comparație între centrala cu condensare vs centrala termica conventionala, pentru a alege varianta inteligentă și inspirată în asigurarea confortului termic și pentru un consum optim de energie. 

Folosește sisteme inteligente de programare și monitorizare 

Un al doilea pas în procesul de eficientizare a consumului este legat de sistemele inteligente de programare și monitorizare. 

Sistemele moderne de control reduc capacitatea la care funcționează centrala înainte de atingerea nivelului setat de temperatură. Sunt cu adevărat un beneficiu pentru a eficientiza consumul față de termostatele clasice, care declanșează centralele termice atunci când temperatura din cameră scade sub valoarea prestabilită.

Cu ajutorul acestor sisteme inteligente deții controlul energiei chiar și atunci când nu ești acasă. Concret, poți programa centrala să mențină în locuință o temperatură la o valoare mai mică atunci când ești plecat.

Toate aceste avantaje se obțin doar dacă, apelând la specialiștii din domeniu, te asiguri că:

 • centrala și caloriferele au o dimensionare corectă;
 • sunt efectuate setările corecte ale centralei;
 • este realizată echilibrarea hidraulică a sistemului de încălzire.

Altfel, aceste sisteme, chiar dacă sunt smart, nu vor aduce o energie eficient consumată. 

Acordă atenție caloriferelor

Nu este suficient să ai un sistem smart în casă pentru eficiența energetică. Trebuie să îți îndrepți atenția și asupra caloriferelor care, de multe ori, nu sunt echilibrate hidraulic sau încălzesc doar sus/jos. 

Acest fapt se poate întâmpla din două motive:

 • au aer – așadar, necesită aerisire;
 • sunt greșit dimensionate (sunt prea mici sau prea mari).

Echilibrarea hidraulică a caloriferelor este importantă pentru:

 • un randament optim al centralei termice;
 • ca robineții de calorifer termostatici să funcționeze corect.

Pentru a menține eficiența sistemului de încălzire, caloriferele trebuie curățate și aerisite periodic. Este important și să permiți caloriferelor să emane căldura, adică să nu fie acoperite de haine sau obstrucționate de obiecte mari de mobilier. În acest mod, conform EPG, factura la curent poate fi redusă și cu 20%.

Acestea sunt doar câteva exemple prin care poți obține confortul termic optim prin eficiența energetică. Este important să apelezi la instalatori calificați atât pentru dimensionarea corectă a centralei și a caloriferelor, dar și pentru setarea corectă a centralei. Doar așa poți obține un consum energetic eficient. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat de Enel

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial