Dacă următorul proiect pe care îl ai în plan este aplicarea tencuielii decorative și vrei să te informezi pentru a-ți duce treaba la bun sfârșit cu cele mai bune rezultate, atunci acest articol este pentru tine.
Tencuiala decorativă este, de regulă, aplicată la exterior, pe fațada casei, dar poate fi aplicată la fel de bine și la interior, reprezentând o alternativă la vopseaua lavabilă clasică. Tencuiala decorativă oferă un frumos aspect suprafeței pe care este aplicată, asigură protecția construcției împotriva factorilor externi (când este aplicată la exterior) și permite pereților să respire, fiind astfel prevenită apariția igrasiei în interior. Alegerea tencuielii decorative la interior ține în principal de estetică, dar și de rezistență la uzură și întreținere ușoară.
În afara tencuielilor decorative clasice, care conțin granule de marmură de diferite dimensiuni, cu ajutorul cărora se pot obține structuri similare scoarței de copac sau bobului de orez, există tencuieli de fond, utilizate doar la interior, extrem de ușor modelabile, cu ajutorul cărora, utilizatorii obțin rezultate spectaculoase. Astfel, cu ajutorul tencuielii de fond se obțin modele precum piatră spartă, piatră zen, bambus și multe alte modele realizabile cu ajutorul șabloanelor. Practic, tencuiala de fond permite clientului obținerea de modele unice. După colorarea cu vopselele decorative rezultă un efect cu aspect metalic, astfel că fiecare perete în parte câștigă personalitate și individualitate.
Suplimentar, tencuiala de fond asigură protecție suplimentară peretelui, făcându-l impermeabil, dar în același timp lasă peretele să respire.
Prin urmare, dacă ai hotărât ca interiorul casei tale să fie vopsit cu tencuială decorativă, felicitări! Pereții acoperiți cu tencuială decorativă te ajută să poți obține forme și modele variate, unice, personalizate. În plus, au o rezistență la murdărie și asigură o foarte bună permeabilitate. Despre cum aplici tencuiala decorativă și etapele pe care le ai de urmat, afli din rândurile de mai jos.
Cum aplic tencuiala decorativă de interior?
Dacă ai găsit tencuiala decorativă de interior care să îndeplinească criteriile pentru designul mult dorit al locuinței tale, dacă ți-ai rezervat și timp pentru a decora pereții, află care sunt etapele propriu-zise de lucru.
1. Pregătirea pereților
Aplicarea tencuielii pe perete se face numai după pregătirea corespunzătoare a acestuia. Această etapă are o influență hotărâtoare asupra calității acoperirii și durabilității ei. Peretele trebuie să fie plan, curat, uscat în profunzime, fără pete de murdărie, mucegai sau grăsimi.
Astfel, se curăță straturile vechi de vopsea prin răzuire sau cojire, iar zonele deteriorate se repară. Dacă este cazul, se curăță petele de pe perete (grăsimi, rugină, funingine, umezeală) prin îndepărtarea tencuielii vechi până la partea curată a zidului.
Se remediază eventualele defectele ale peretelui (exfolieri, fisuri) prin îndepărtarea tencuielii în zonele respective, urmată de curățare. Se șlefuiesc zonele reparate cu hârtie abrazivă, apoi se curăță obligatoriu de praf pentru a obține o suprafață netedă și plană.
Ține cont de faptul că betonul sau mortarele noi, inclusiv reparațiile, necesită minim 28 de zile pentru întărire și uscare înaintea aplicării. Nerespectarea acestei condiții afectează rezistența produsului în timp, se pot produce exfolieri, iar produsele colorate pot suferi modificări cromatice.
Suprafețele cu probleme: mucegai, umiditate crescută, pete albastre, se curăță de praf, de murdărie sau mucegai.
2. Aplicarea amorsei
Pentru toate suprafețele se va aplica un grund (amorsă) care are rol de impregnare a suportului. Grundul de amorsare se aplică pentru ca tencuiala decorativă să aibă o aderență foarte bună și să aibă uniformitate. Îți recomandăm să alegi amorsa de la aceeași firmă de la care ai luat tencuiala decorativă. În plus, foarte important de știut este că amorsa trebuie să aibă aceeași culoare cu vopseaua decorativă. În caz contrar, diferențele de nuanță pot fi vizibile.
Diluează amorsa cu apă, doar dacă este precizat acest lucru pe etichetă. Aplic-o uniform pe perete cu ajutorul trafaletului. În zonele mai greu accesibile, cum ar fi unghiurile dintre pereți, folosește o pensulă. În final, lasă amorsa să se usuce, potrivit indicațiilor specificate pe cutie.
Cei mai mulți producători recomandă ca amorsarea înaintea tencuielii să se facă cu un grund amorsă cu cuarț, structurat, mat, care contribuie la impermeabilitate și la rezistența mecanică superioară.
3. Aplicarea tencuielii decorative
În primul rând, pregătește tencuiala decorativă conform instrucțiunilor producătorului. Poate fi nevoie să amesteci conținutul cu o anumită cantitate de apă. Sfatul este să citești cu mare atenție recomandările scrise pe cutie. Nu prepara toată tencuiala odată, fiindcă se usucă repede.
Începe aplicarea cu marginile pereților și a colțurilor dintre pereți și tavan. Atunci când te apuci de vopsirea unui perete, nu te opri până nu îl termini pe tot, pentru a evita astfel o posibilă diferență de culoare. Vei vedea că tencuiala decorativă este foarte ușor de aplicat, nu trebuie să ai experiență pentru ca rezultatul să fie reușit. Aspectul final al pereților interiori va fi unul spectaculos.
În concluzie, chiar dacă nu ai mai aplicat până acum o tencuială decorativă, este un proiect pe care îl poți duce cu brio la bun sfârșit, iar dacă ești o persoană creativă, satisfacția realizării unui proiect unic va fi pe măsură. În acest articol ți-am prezentat etapele principale ale aplicării, mai trebuie să te înarmezi cu timp și răbdare.