Cum amenajezi un living în stil scandinav?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WgkA3CSFrjc 

Camera de zi sau livingul este o încăpere aparte în ansamblul locuinței, dat fiind că este zona de relaxare pentru familie, dar și socială, atunci când prietenii și cunoștințele vin în vizită. De aceea, este foarte important ca sufrageria să fie amenajată în acord cu restul casei, dar în același timp să aibă o atmosferă ospitalieră și relaxantă, unde să te bucuri de timp liber cu cei dragi. 

Stilul scandinav prinde foarte bine în țara noastră, mai ales că poate fi folosit în orice încăpere, de la dormitor, la bucătărie, living și chiar birou. Stilul scandinav este mai mult decât o simplă amenajare, ci mai degrabă o filosofie de viață, bazată pe principii clare, având ca punct central sustenabilitatea.

Ce trebuie să iei în calcul atunci când amenajezi livingul în stil scandinav?

Primul aspect, cromatica

Specialiștii de la Hobby Mobila susțin că în acest stil de amenajare predomină albul și culorile neutre, pentru că reflectă mult mai bine lumina. Des întâlnite sunt nuanțele de gri, gri pal, bej, roz pal și nu numai, dat fiind că acestea creează impresia unui spațiu vizual mai mare și creează o atmosferă foarte primitoare.

Majoritatea locuințelor scandinave au dimensiuni reduse, de aceea designerii au fost 'obligați' să regândească modul în care sunt folosite piesele de mobilier. Principiul multifuncționalității este esențial – mesele de cafea pot fi folosite pentru depozitarea revistelor sau a cărților, iar pereții separatori pot avea diverse rafturi, pentru depozitarea cărților și a decorațiunilor.

Aspect inspirat din natură

Față de alte stiluri de amenajare, cel scandinav este caracterizat prin folosirea elementelor naturale, de la lemn, la piatră, la metal, în linii clare. 'Less is more' este principiul după care se ghidează scandinavii, alegând obiecte de mobilier geometrice, fără ornamente sau decorațiuni exagerate. 

Un mobilier de living în stil scandinav asigură un plus de confort. Faimosul concept „hygge' are la bază folosirea de materiale pufoase, elegante și plăcute la atingere, precum pielea naturală, blănurile, ceramica.

De cealaltă parte, stilul scandinav este caracterizat de minimalism, respectiv un număr limitat de piese de mobilier. De aceea, într-un asemenea decor, vei întâlni obiecte din lemn solid sau ceramică handmade, pe când detaliile inutile sau de duzină sunt evitate.

Așa cum spuneam anterior, sustenabilitatea este valoarea fundamentală a stilului scandinav. Aici pot fi incluse atât consumul responsabil de energie, cât și grija față de mediul înconjurător și alegerea obiectelor de mobilier premium, durabile.

Iluminatul

Dat fiind faptul că scandinavii trăiesc în zone cu luminozitate redusă, aceștia au fost nevoiți să caute soluții pentru a rezolva această problemă. Astfel, într-o amenajare în stil scandinav vei găsi multe surse de iluminat, precum lămpi care atârnă, lampadare și chiar candele, care emit o lumină galbenă, caldă și naturală.

Cât mai multe plante

Într-un living scandinav nu trebuie să lipsească plantele, mai ales că acestea pot transforma orice încăpere într-un spațiu ospitalier, care te ajută să te relaxezi și să-ți odihnești privirea. 

Mobila

Odată stabilite aceste reguli este foarte important să selectezi cu mare grijă piesele de mobilier. Canapeaua, spre exemplu, trebuie aleasă într-o nuanță mai închisă, în contrast cu spațiul din jur. Culoarea preferată este albastrul marin, rozul sau galbenul muștar.

În ceea ce privește fotoliile, acestea se pot integra în ambient cu ajutorul culorilor neutre sau pot crea un contrast îndrăzneț. Populare sunt nuanțele de cărămiziu, verde închis, roz sau albastru intens.

Măsuța de cafea are atât rol decorativ, cât și unul practic, de depozitare. Astfel, poți alege un model industrial, brutalist sau romantic, dacă modelul este unul simplu. În ceea ce privește materialele poți opta pentru lemn, metal, marmură, sticlă sau o combinație între acestea.

La capitolul bibliotecă ai mai multă libertate. Poți opta pentru modele suspendate, cu picioare, biblioteci extinse pe toată suprafața peretelui, biblioteci fără cadru, modele cu rafturi de diverse mărimi, pe care să le folosești ca soluție de delimitare a spațiului. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial