Cum alegi cea mai bună soluție de încălzire pentru locuința ta
Casa este locul în care ne relaxăm în fiecare zi și petrecem cele mai frumoase momente împreună cu familia. Atunci când vorbim despre confortul de acasă, ne gândim în primul rând la căldura casei, mai ales în lunile reci.
De aceea, sistemul de încălzire pe care îl alegem este foarte important, pentru că trebuie să corespundă tuturor nevoilor și cerințelor noastre legate în primul rând de eficiență, dar și celor estetice, și să ne ofere atmosfera confortabilă pe care o dorim.
Pe piață există o mulțime de variante de sisteme de încălzire, de la cele tradiționale până la modele mai moderne. Este esențial să optăm pentru varianta potrivită casei și bugetului pe care vrem să-l alocăm acestei achiziții. În continuare, află care sunt aspectele de care este recomandat să ții cont pentru a alege centrala termică potrivită nevoilor tale.
Ce tipuri de centrale termice ai la dispoziție
Fie că locuiești la casă, fie într-un apartament la bloc, centralele termice sunt o soluție pentru care optează foarte multe persoane, datorită diversității modelelor și eficienței pe care le oferă.
Este important să știi încă dinainte de a face achiziția că, în funcție de materia primă cu care funcționează un anumit sistem, există mai multe tipuri de centrale termice din care să alegi varianta potrivită pentru locuința și nevoile tale:
- Centralele termice pe combustibil solid sunt ideale pentru casele în care se locuiește permanent și sunt o soluție aleasă cu precădere de cei care locuiesc departe de o rețea de gaz metan. Pentru această soluție, se utilizează cazane pe combustibil solid, care oferă un proces de ardere eficient, un bun transfer termic și o autonomie crescută de funcționare.
- Centralele pe lemne sunt, în general, prima alegere atunci când accesul la gaze este dificil. Dacă alegi această soluție, este bine să știi că există o mulțime de variante de centrale pe lemne moderne și eficiente, care te ajută să încălzești casa indiferent de dimensiunea spațiului.
- Centralele electrice funcționează pe baza combustibilului gazos și sunt create pentru a fi folosite în orice tip de locuință. Avantajele acestui tip de centrale sunt în primul rând costurile reduse de achiziție și întreținere, fără a fi nevoie de investiții majore. Acest tip de centrale electrice au un randament mare în orice locuință, mai ales în cele care nu se locuiește permanent, de exemplu în casele de vacanță.
- Centralele termice în condensare au la bază un principiu diferit de funcționare. Acestea recuperează căldura latentă de condensare a vaporilor de apă rezultați în urma arderii, având un grad de eficiență mult mai mare comparativ cu centralele convenționale.
Cum alegi centrala termică potrivită pentru casa ta
Înainte de a alege și de a cumpăra centrala termică, este recomandat să consulți un profesionist în domeniu, care te va ajuta să alegi tipul de centrală cu eficiență maximă pentru casa ta. Unul dintre cele mai importante elemente în alegerea centralei termice îl reprezintă modalitatea de evacuare a reziduurilor generate de arderea combustibilului solid sau a celui gazos.
În cazul în care alegi o centrală termică cu funcționare pe combustibil solid, vei avea nevoie de o camera tehnică, așa că este necesar să aloci acest spațiu pentru amplasarea ei. Ai nevoie de asemenea de un spațiu pentru a depozita combustibilul pe care îl folosești.
Înainte de a cumpăra o centrală, indiferent de tipul acesteia, este important să iei în considerare suprafața locuinței, puterea centralei de care ai nevoie, tipul locuinței, izolarea termică a casei, consumul și eficiența unei centrale, dimensiunile, nivelul de zgomot.
Indiferent care este tipul și modelul de centrală termică ales, este important să te asiguri că montajul se va face doar de către o firmă autorizată, care va verifica periodic centrala din punct de vedere tehnic, pentru a se asigura de buna funcționare a acesteia și de siguranță.
Pentru a alege centrala tehnică potrivită pentru locuința ta, sunt o mulțime de criterii de ordin tehnic pe care trebuie să le iei în considerare, pe lângă bugetul de care dispui. Dacă nu ești foarte sigur care este cea mai bună variantă, apelează la sfatul unui specialist, care te va îndruma.
Sursa foto: Shutterstock