Cum alegem corect periuțele de dinți?

Mai țineți minte reclama la pastă de dinți în care sesiunea de periaj dentar a copiilor era cronometrata de către un dentist, care ulterior adresa o întrebare capcană adulților, direct la camera: dar dumneavoastră câte secunde vă spălați pe dinți?'

Deși ne-au trebuit câteva rânduri, vă adresăm aceeași întrebare 🙂 ca să deschidem articolul nostru despre periuțele de dinți, unealta principală pe care o avem la dispoziție pentru a ne feri de carii, de dureri, de dinți pătați sau de jena de a zâmbi în cazul în care avem dinți lipsă.

Poate părea ușor exagerată ideea, însă, profilaxia dentară – adică o serie de proceduri stomatologice precum periaj, detartraj, airflow, controale periodice în clinică pentru depistarea cariilor și evaluarea obturațiilor, realizate pentru a ține sub control eventualele afecțiuni orale – reduce cu până la 50% apariția și dezvoltarea problemelor stomatologice serioase. Astăzi, vorbim despre cum arată o periuță de dinți bună și care curăță eficient dantura. 

Cum mă spăl corect pe dinți?

Fie că întrebi un stomatolog Iași, pe unul din New York sau din Tokyo, îți va spune același lucru – periajul corect se realizează așezând perii într-un unghi de 45 grade față de dinte și periind dinspre gingie spre marginea dintelui, pe verticală, nu pe orizontală. Pe suprafața ocluzală (pe mușcătură) a dintelui poți face mișcări circulare sau orizontale din față în spate. Nu omite suprafețele orale ale dinților (acelea dinspre interior). O tehnică corectă trebuie să dureze între 2 și 5 minute și trebuie realizată de cel puțîn două ori pe zi.

Periuță manuală sau electrică?

Ambele variante sunt la fel de bune dacă alegi să completezi rutină cu atât dentară, clătirea cu apă de gură și utilizarea unui dus bucal, pentru a păstra și gingiile sănătoase. 

O periuță electrică e mai eficientă pentru că vine cu accesorii precum timer sau senzori de presiune și atunci eșți ghidat mult mai sigur în procesul de periaj. Unele periuțe electrice sunt dotate și cu tehnologie ce îți poate stimula vascularizația la nivel gingival prevenind apariția inflamației gingivale și îți asigura gingii sănătoase. 

Cum aleg periuța?

Consultă-te cu medicul tău stomatolog – acesta este la curent cu statusul sănătății tale orale și va șți exact ce să-ți recomande și cum să te sfătuiască – de exemplu, dacă ai un fenotip gingival mai firav, e posibil ca o periuță electrică sau cu peri tari să-ți facă mai mult rău decât bine, să îți cauzeze leziuni și retracții gingivale de factură mecanică. O periuță cu dinții moi e potrivită dacă știi că ai un stil de periaj mai grăbit sau mai agresiv. O periuță cu un cap mic îți va da posibilitate să cureți mai eficient zona molarilor și în special a molarilor de minte. De cele mai multe ori sunt neglijați în periajul dentar ceea ce duce la apariția cariilor la nivelul acestora.

La cât timp schimbăm periuța de dinți?

În primul rând, de ce să schimbi periuța la un anumit interval – pentru că  perii se curbează sau se înmoaie, periuță se umple de colonii bacteriene și periajul nu va mai fi eficient. Este foarte important să schimbi periuța de dinți dacă ai fost răcit sau dacă ai avut anumite infecții la nivelul cavității bucale. 

Periuța trebuie schimbată obligatoriu dacă ai avut o vizită la dentist și ți s-a făcut detartraj și periaj profesional. În aceeași măsură, dacă ai făcut un implant dentar iași sau un tratament parodontal, spațiile interdentare rămân mai mari decât în mod obișnuit. Periuțele interdentare speciale pentru implanturi sunt create pentru a putea curăță delicat aceste spații, astfel încât perii lor sunt mai lungi și mai fini decât cei ai periutelor interdentare obișnuite. Acești peri pătrund în toate locurile greu accesibile dintre dinți, fiind foarte elastici și se deschid pentru a umple golurile interdentare, curatand eficient datorită efectului de umbrela.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial