Vocabularul nostru stilistic se îmbunătățește în fiecare sezon cu termeni noi. Ați auzit de bronde, babylights, color contouring? Alina Ilie, hair stylist la GETTS Salons ne explică detaliat ce sunt aceste tehnici și ce presupun ele.
După apariția vestitului balayage, experții au venit de-a lungul timpului cu diverse îmbunătățiri: în anii ’70 la Paris, balayage-ul se făcea cu bucăți lungi de vată din bumbac, în anii ’80 s-a trecut la folosirea foliei din aluminiu, și de abia în anii ’90 balayage-ul își făcea intrarea în America în rândul vedetelor de la Hollywood. Începând cu balayage-ul, au apărut nenumărate denumiri a ceea ce putem numi pictura pe păr: ombre, sombre, flamboyage, foiling- diferența dintre aceste tehnici constând, fie în materialul folosit (folie, bumbac, benzi adezive), fie în modul în care stilistul alege să se joace cu paleta de culori și locul unde plasează anumite accente. Bronde este un termen apărut în 2015, din dorința de a descrie mai ușor un păr care nu este nici brunet nici blond. Acest trend practic nu te mai obligă să alegi între blond sau brunet. Blondele pot folosi această tehnică pentru a obține o culoare elegantă, mai intensă și cu mai multă mișcare, iar brunetele vor obține o culoare mai luminoasă și mai jucăușă. Babylights este un trend apărut în 2014, din dorința de a reproduce aspectul de păr deschis natural de razele soarelui. Diferența dintre babylights și șuvitele în folie tradițională constă în: cantitatea de păr folosită pentru șuvițe, acestea fiind mult mai multe și mai subțiri, și distanța dintre folii.
Color contouring este un procedeu inspirat din technicile de make-up, presupune conturarea feței clientei prin intermediul părului, pentru a ascunde defectele sau pentru a evidenția părțile frumoase. Primul lucru care trebuie făcut este identificarea formei feței, forma ovală este considerată ideală. Plecând de la această idee, prin technica color contouring stiliștii creează umbre sau luminozitate pe păr pentru a contura fața clientei și a creea forma ovală dorită. De exemplu: pentru o față lungă se dorește crearea iluziei de tăiere, pentru efect de subțiere și scurtare, în partea de top până la nivelul urechilor se vor folosi tonuri închise, apoi se poate combina cu nuanțe mai deschise sau chiar șuvițe discrete.
Aceste procedee sunt perfecte pentru femeile care nu vor să se dedice unei singure culori: blond sau brunet, care vor să iasă din anonimat cu jocuri de culoare unice.
Vedetele sunt din ce în ce mai pasionate de curentul bronde, potrivit și pentru blonde și pentru brunete. Cum se obține o astfel de culoare și de ce proceduri este nevoie?
Procedeul nu este unul simplu deci recomandat este să cereți ajutorul unui expert. Primul pas este identificarea culorii naturale. Pentru clientele care nu vor să își deschidă foarte tare părul aș recomanda ca diferența dintre nuanța naturală și blond să fie de 2 – 3 tonuri. Un procedeu ar fi:
Ce variante de colorare există pentru o femeie cu fire albe, care nu își dorește vopsirea în întregime a părului?
Primul gând atunci când întâlnim o femeie cu fire albe în proporție destul de mare, sunt șuvițele blonde (sau blond închis, mahon). Trebuie ținut cont de faptul că părul este rama feței și blondul nu este culoarea tuturor. Deși pare o soluție pentru a îmbunătăți aspectul fizic, poate avea exact efectul pe care nu îl dorim. Sfatul meu este să vă consultați cu stilistul legat de ce culoare vi s-ar potrivi, cât de mult s-ar înmulți vizitele la salon dacă ați opta pentru vopsirea în întregime a părului comparativ cu alegerea unor șuvițe și produsele pe care le puteți folosi între vizitele la salon pentru acoperirea firelor albe; de exemplu: vopselele semi-permanente creează un look foarte natural, translucid, iar vopselele demi-permanente sunt o soluție atunci când decizia de a vopsi părul nu este una definitivă-efectul fiind de până la 28 de șamponări.
Dar pentru doamnele care îți doresc un păr grizonat, care arată îngrijit?
Procesul de albire a părului este determinat de ADN, nu de dietă sau de alți factori și este datorat opririi producției de melanină. Părul alb este diferit ca textură, fiind mai poros și mai uscat, de aceea are nevoie de îngrijire specială. Pentru a avea păr alb cu aspect îngrijit, sănătos este necesară vizita la salon o dată pe lună pentru tuns. Părul trebuie protejat de razele UV și de poluare, de aceea sunt recomandate produsele care conțin antioxidanți (balsam și șampon hidratant). Chiar și părul alb are tendința de a căpăta în timp o culoare gălbuie, mată, de aceea este indicat ca o dată sau de două ori pe lună să folosiți un șampon argintiu care va anula nuanțele de galben. Ca produse de styling, evitați ceara, uleiul de păr și gelul pentru că încarcă părul și îl fac să pară neîngrijit; pentru firele nedisciplinate folosiți un spray anti-frizz.
Care este culoarea vedetă a verii?
Bronde-auriu rămâne vedeta anului 2017
Alina Ilie, stilist www.getts.ro
Florentina Mușat
foto: Shutterstock, arhiva personală a Alinei Ilie
Vezi și ce culori de par se potrivesc pentru sezonul toamna-iarna