Cristina Ghenoiu: Drumul de nota zece

Cristina Ghenoiu: Drumul de nota zece

Cristina Ghenoiu
„Nu am ezitat pentru nici o secunda sa imi urmez visul de a explora lumea si de a avea acces la o educatie mai buna, asta cu toate ca nu mi-a fost usor sa-mi las familia si prietenii.

Sufleteste, inca ma lupt cu o senzatie de vinovatie, mai ales ca situatia economica a familiei mele era foarte dificila in anii ’90, cand am fost acceptata la bursa in timpul liceului, si am avut tot timpul sentimentul ca am fugit si i-am lasat sa se chinuiasca singuri. Insa, bursa UWC (United World College) a fost mai mult decat un vis implinit caci, recunosc, eram si sunt dezamagita de sistemul romanesc de invatamant. Poate fiindca in acest sistem, in lipsa situatiei financiare care sa-mi permita sa fac meditatii, pozitia la care mi s-a propus sa aspir era aceea de… secretara.

Cristina Ghenoiu

Decat secretara in tara…
Cand am intrat la liceu, o ruda mi-a spus: «cu doua limbi straine si cunostinte de calculator o sa iti poti gasi o slujba buna la un secretariat». Sistemul romanesc era extrem de rigid si tinea cu dintii de o definitie invechita a inteligentei, care nu face altceva decat sa descurajeze tinerii si sa le limiteze gandirea – erau considerati inteligenti cei care puteau sa rezolve probleme complexe de matematica, toti ceilalti erau inferiori.

Ma intristeaza gandul ca un numar mare de copii care trec prin sistemul romanesc nu-si ating niciodata potentialul maxim. Sistemul se bazeaza mult prea mult pe invatatul pe de rost si prea putin pe gandirea si analiza critica.

In clasa a XI- a, cand am fost acceptata la liceu in Canada, cea mai mare surpriza a fost sa constat ca, nu numai ca intelegeam foarte bine concepte din stiintele exacte, dar eram chiar un elev foarte bun. Asta datorita felului logic, foarte flexibil si practic in care erau predate.

Nu cred ca profesorii mei de la Liceul George Cosbuc, de la uman, si-au imaginat vreodata ca imi voi scrie teza de liceu in astrofizica, cea de colegiu in chimie cuantica si cea de doctorat in biochimie.

Si la universitate am avut parte de un sistem de educatie «alternativ». Am ales sa studiez la Mount Holyoke College, o institutie de invatamant pentru femei, cunoscuta pentru excelenta pregatire a studentelor in stiintele exacte si experimentale.

Acum aproape am terminat un doctorat in biochimie, in colaborarare cu universitatile Cornell si Rockefeller, sunt co-autor la sapte lucrari stiintifice, dintre care una in revista Science si in viitorul apropiat voi ramane sa fac cercetare ca post-doctorand, in drumul spre profesorat.“

Adrian Ciltan. Foto: arhiva personala a intervievatei

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera