O afacere în agricultură poate fi un real succes, mai ales că sectorul agricol beneficiază de un potențial extraordinar. Însă, chiar dacă România înregistrează randamente foarte bune în acest domeniu și nevoia de produse alimentare este în creștere la nivel global, producătorii au nevoie de finanțare pentru susținerea activităților curente.
Creditele pentru agricultură reprezintă cea mai bună modalitate de a cunoaște succesul. Indiferent dacă ai nevoie de bani pentru investiții, capital de lucru sau refinanțări ori vrei să pui bazele unei afaceri în agricultură, iată care sunt opțiunile de împrumut disponibile:
Instituțiile financiare nebancare, de microfinanțare, își concentrează atenția pe susținerea activității antreprenoriale. Acestea oferă finanțare întreprinderilor mici și mijlocii, pentru nevoie mai specifice și cu condiții flexibile sau mai puțin restrictive decât cele practicate de bănci.
Un împrumut nebancar pentru firma ta poate avea ca destinație susținerea capitalului de lucru, respectiv actualizarea stocurilor de marfă, plata facturilor către furnizori, a salariilor sau taxelor la stat ori refinanțarea creditelor de la alte instituții. De asemenea, banii împrumutați pot fi folosiți pentru investiții în terenuri, hale, depozite, sere, solarii, magazii, utilaje agricole, animale, semințe, îngrășăminte sau sisteme de irigații.
Creditele nebancare sunt ideale pentru extinderea unei afaceri în agricultură. Principalul avantaj al acestora este graficul flexibil de rambursare, care se alcătuiește având în vedere caracterul sezonier al business-ului tău. Totodată, împrumuturile oferite de instituțiile financiare nebancare sunt și rapide, lucru extrem de important în domeniul agricol. De exemplu, pentru un credit de până în 45.000 de lei primești răspuns în doar 2 zile, iar pentru o sumă ce ajunge la maximum 70.000 de lei ai posibilitatea de a solicita o pre-aprobare online. În plus, nu ai nevoie de avans, iar garanțiile sunt flexibile.
O altă opțiune de creditare pentru producătorii agricoli o reprezintă împrumuturile bancare. Aceste produse sunt destinate tuturor formelor de organizare juridică sau altor forme de organizare, inclusiv cooperativelor agricole. Totuși, condițiile de acordare a creditelor de către bănci nu sunt atât de flexibile precum cele practicate de instituțiile financiare nebancare.
Multe dintre bănci impun producătorilor agricoli o sumă minimă de împrumut, care poate începe de la 30.000 de lei. În cazul în care nu există limită, valoarea împrumutului depinde doar de necesitățile afacerii și capacitatea de rambursare a clienților. Mai mult de atât, unii finanțatori solicită avans pentru acordarea împrumutului, cum ar fi 10% din investiție, dacă este vorba de un credit pentru investiții în agricultură.
Condițiile băncilor sunt aspre și când vine vorba de experiența agricultorilor. În timp ce pentru împrumuturile nebancare se poate solicita o perioadă de cel puțin 3 luni de activitate economică înregistrată, în cazul celor bancare este necesar un interval mai mare de minim 1-2 ani. Uneori, în funcție de bancă, pot fi considerate eligibile pentru creditare doar companiile care au o anumită cifră de afaceri, o limită minimă de teren agricol sau cel puțin un an financiar încheiat.
În principiu, creditele pentru agricultură în România pot fi accesate prin intermediul instituțiilor financiare nebancare și al băncilor. Deși opțiunile tuturor finanțatorilor au același scop, condițiile de acordare a banilor sunt diferite, la fel și cele pentru rambursarea împrumutului. Așadar, este important ca antreprenorii să înțeleagă pe deplin termenii unui credit deoarece succesul afacerilor agricole nu poate fi asigurat decât prin muncă, resurse financiare și o foarte bună organizare.