Natalia Berezovskaia Roman, creatoarea de interioare: “O antreprenoare trebuie să aibă curaj și să creadă în ea”

Natalia Berezovskaia Roman

Natalia Berezovskaia Roman

Natalia Berezovskaia Roman este câștigătoarea castingului de copertă pe care Avantaje și Plaza România l-au organizat în noiembrie 2016.

A fost greu să decidem care sunt finalistele dintre cele 50 de participante la transformarea de stil pe care Avantaje și Plaza România au organizat-o în incinta mallului din București. Dar și mai greu a fost să alegem dintre cele șase finaliste protagonista copertei.

Natalia Berezovskaia are 30 de ani, vine din Basarabia, a urmat studii de arhitectură la București, și-a făcut și propria afacere de design de interior,
o familie și o fetiță de un an, pe nume Anastasia.

Cum ai aflat de castingul pentru coperta Avantaje?

Știu că am citit despre casting într-o ediție de acum câțiva ani, mi se părea interesant să apară pe copertă femei care au reușit să facă ceva în viață și care nu sunt neapărat vedete în lumina reflectoarelor. Însă abia anul acesta m-am hotărât să particip, după ce am văzut o postare pe Facebook despre acest casting.

Ce te-a făcut să te înscrii în competiție?

De când am început să lucrez pe cont propriu și să mă confrunt cu bucuriile, succesele, dar și cu greutățile de a fi antreprenor, citesc foarte mult despre reușitele altora în afaceri, mai ales ale femeilor. Prima rubrică pe care o lecturez în revista Avantaje este exact povestea acelei femei care a reușit să ajungă pe copertă și, cu siguranță, are ce să ne povestească.

Așa am ajuns să mă înscriu și eu, cu scopul de a împărtăși ideea că o femeie nu se rezumă doar la frumusețe fizică sau că este doar o mamă și o soție bună, ci este, în primul rând, o personalitate puternică ce reușește să găsească un echilibru între viața profesională și cea personală, care tinde la mai mult și mai bine, deși este la început de drum. Pe scurt – despre o persoană ambițioasă și luptătoare!

Numele tău face clar trimitere către Basarabia. Povestește-ne cum ai ajuns în România.

Provin dintr-o familie „mixtă', în care mama este româncă (satul unde s-a născut este un sat românesc în care țăranii erau refugiați din Transilvania), iar tata este o combinație de rus-ucrainean, posibil chiar polonez, după originea numelui de familie. Eu m-am născut și am copilărit în Republica Moldova, însă am ajuns să fac facultatea aici – presupun că și soarta a vrut acelaşi lucru.

Când eram în ultimul an de liceu, trebuia să iau decizia: ce fac mai departe? Merg la facultate la mine în țară sau îmi încerc norocul în România? Cum ziceam, soarta și-a pus amprenta, pentru că s-a întâmplat în așa fel încât să fiu „omisă' din lista celor care dădeau admiterea la Facultatea de Arte din Chișinău și să intru cu bursă la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu' din București, unde concurența era mult mai mare.

Natalia Berezovskaia Roman si sotul

Natalia Berezovskaia Roman si Octavian Roman

Ești o tânără arhitectă cu un început promițător în carieră. Cum ai ales arhitectura și designul interior?

De mică am fost o fire artistică și dintotdeauna am știut că voi face ceva în această direcție. Am început cu pictura (pereții de acasă au fost permanent acoperiți cu desenele mele) și mi-a plăcut să cos hăinuțe pentru păpuși. Primul pas a fost să merg la o școală de pictură din oraș, apoi am intrat la Colegiul de Industrie Ușoară, unde am studiat designul vestimentar.

Mereu mi-a plăcut moda și, cum locuiam într-un oraș mic, unde nu prea găseai haine interesante, le schițam, apoi le coseam cu vecina mea, croitoreasă. Însă când a trebuit să aleg facultatea, am pus în balanță mai multe aspecte: ca designer vestimentar, ai nevoie de o susținere pe care eu nu o aveam și, cum piața în Moldova era destul de limitată ca deschidere către nou, aveam puține șanse de reușită.

Așa am încercat o altă ramură a designului și, astfel, am ajuns să fac Facultatea de Arhitectură de Interior din București. Recunosc că mi-a plăcut atât de mult, încât și astăzi fac asta! Chiar dacă încă mai am o sensibilitate pentru modă și urmăresc cu drag ceea ce fac designerii vestimentari, iar în timpul liber mai cos câte ceva, tot amenajările interioare sunt cele care mă pasionează acum.

Îmi place ceea ce fac și mă mândresc că reușesc să transform viața altora în ceva frumos, confortabil și de succes, fie că e vorba de o locuință, un restaurant sau un birou.

Ești și o antreprenoare la început de drum. Cum vezi antreprenoriatul feminin în România?

De când eram la facultate am știut că voi ajunge să fiu propriul meu șef, însă nu știam când se va întâmpla. Am lăsat lucrurile să evolueze constructiv, și asta a însemnat: să termin facultatea, să mă angajez ca să capăt experiență și apoi să lucrez pe cont propiu. Mi-a prins bine experiența de angajat, pentru că am aflat ce înseamnă cu adevărat meseria de designer, nu doar din teorie, dar și în practică.

Eu mereu am spus că facultatea te îndrumă într-o direcție, dar adevărata profesie se învață când te confrunți cu problemele reale, cu clienți reali sau furnizori.' Știam că nu-mi va fi ușor să fiu antreprenoare, știam că va fi nevoie să depășesc diverse probleme atât administrative, de gestionare a proiectului, de coordonare a echipei etc.

Însă cu multă răbdare încerc să le rezolv pe toate și să învăţ din greșeli. Și eu am avut momente de dezamăgire și mă gândeam ce bine a fost să ai confortul unui angajat cu mai puține batăi de cap – adică o viață mai ușoară. Dar nimic nu se compară cu satisfacția de a vedea cum proiectele noastre (ale echipei Creativ Interior) se materializează. Dacă afacerea clientului prosperă și e mulțumit, eu pot fi mândră că am făcut o muncă excelentă!
Antreprenoriatul feminin în România a început să se miște în direcția bună.

Natalia Berezovskaia

Mă bucură faptul că multe femei riscă în viața profesională și ies din zona de confort pentru a face lucruri frumoase pe cont propriu. Iar acele femei care sunt sigure pe ele chiar au reușit! Ce mi se pare remarcabil e faptul că astăzi femeile antreprenor au început să fie susținute prin crearea de organizații și asociații dedicate lor, cu conferințe și workshopuri specializate care le oferă sprijin la început de drum (și eu fac parte din comunitatea Elite Business Women).

Și, citind mai multe reviste de business, am aflat că multe companii mari sunt conduse chiar de femei, deci se poate! Știu că este destul de greu să te împarți și să faci atâtea lucruri câte ar trebui să facă o femeie, dar vreau să le stimulez pe acele femei care au luat decizia de a-și schimba viața și de a deveni antreprenoare: fiți mai curajoase, mergeți înainte chiar dacă uneori o să primiți refuzuri și, nu în ultimul rând, credeți în voi!

Povestește-ne despre familia ta – cea de aici și cea de peste Prut.

Dacă acum câțiva ani puteam să spun că familia mea este doar în Moldova, astăzi o împart între mai multe țări. Într-adevăr, părinții mei au rămas în Basarabia, încă lucrează și așteaptă să se pensioneze. Din păcate, din cauza situației economice instabile, nu știu care va fi decizia: să rămână în țara în care au trăit o viață întreagă sau să plece la bătrânețe lângă copiii și nepoții lor? Asta rămâne de văzut.

Tot din cauza situației din Moldova a plecat și fratele meu cu familia în altă țară din Europa, fiind foarte conștienți că aici copiii lor nu au nici un viitor cert. Eu am rămas în România, mi-am construit propria familie (soț, copil) și o afacere de familie (soțul meu este designer, ca și mine). Și, c u siguranță, povestea mea încă nu s-a terminat aici și va avea o continuare interesantă…
Interviu realizat de Daniela Palade Teodorescu

Foto: The Storyalist, arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate