Crăciunița – cum a apărut simbolul magic al sărbătorilor de iarnă?
În zilele premergătoare Crăciunului, piețele, dar și florăriile, sunt invadate de sute de ghivece colorate, pe care toți românii le cumpără pentru a-și pregăti locuința de sărbătoarea Nașterii Domnului.
Crăciunița, Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, are denumirea științifică de Poinsettia sau Euphorbia pulcherrima (ceea ce se traduce prin „foarte frumoasă'), iar în întreaga lume sunt peste 100 de varietăți.
Alături de simbolul Crăciunului, bradul, și Crăciunița este printre preferatele oamenilor care iubesc această sărbătoare. Acest articol îl vom dedica acestei flori speciale care animă orice locuință și parcă te îmbie să te bucuri mai mult de momentele speciale și magia din jurul Crăciunului.
Istoria Crăciuniței
Prima dată această plantă a fost cultivată de către azteci în regiunile mexicane montane umede, căreia i-au acordat denumirea de Cuetlaxochitl. Inițial, Cuetlaxochitl a fost o plantă folosită pentru scăderea febrei.
Din această perioadă revine și o altă legendă veche, conform căreia spaniolii au reușit să îi creștineze pe mexicani, iar un copil sărac dorea să îi ofere lui Iisus Hristos un dar, oricât de modest, dar care să vină din inimă. Pentru că nu își permitea mai mult, acesta a cules un buchet de flori de pe câmp, pe care l-a dus la biserică. În ziua de Crăciun s-a întâmplat și minunea – plantele s-au transformat în buchete superbe de flori roșii, iar martorii la eveniment au considerat că este miracolul Crăciunului, de unde și denumirea de Crăciuniţă sau Steaua Crăciunului.
În secolul XVII, franciscanii foloseau frunzele acestei plante în diverse ceremonii religioase, iar în America Centrală era folosită mai mult ca decorațiune în locuință, dar și în diverse activități industriale, grație pigmentului puternic.
Denumirea de 'Poinsettia' se pare că provine de la omul care a adus planta din Mexic în Statele Unite ale Americii la început de secol XIX. Numele lui era Joel Poinsett, în 1820 fiind ambasador al Americii în Mexic.
Cultivarea Crăciuniței la scară largă a început în 1960, iar în scurt timp a devenit planta de nelipsit în decorurile și în casele tuturor oamenilor cu ocazia Crăciunului.
Care este semnificația Crăciuniței?
Înflorește în luna Decembrie și are forma unei stele, iar culoarea roșie pe care o capătă floarea a transformată în emblema Crăciunului. Fiecare Crăciuniță înseamnă dragoste și noroc, dar și înțelegere în familie. Atunci când optezi să dăruiești o astfel de floare, cumpărată de la o florarie online sau fizică, gestul simbolizează speranța și iubirea.
Cum trebuie să ai grijă de Crăciuniță?
Poinsettia înfloreşte, cel mai adesea, în zilele scurte de iarnă, însă grație noilor cunoștințe și tehnologii din horticultură, aceasta poate înflori în orice perioadă a anului, câtă vreme se respectă următorul ciclu: obturarea luminii circa 13 – 14 ore/zi (ideal între ora 17:00 şi ora 8:00), iar în restul, de 10 – 11 ore/zi, planta se expune la lumină moderată.
Pentru a-și menține culoarea, Crăciunița are nevoie de un loc luminos, iar temperatura mediului nu trebuie să depășească intervalul 20 – 23 de grade Celsius. Cel mai potrivit loc pentru a fi plasată este la fereastră, dar fără să fie expusă curenţilor de aer şi să nu atingă geamul rece.
Atunci când pământul este uscat, planta se udă în farfuriuță. Orice exces de apă trebuie îndepărtat, dat fiind că poate distruge rădăcinile plantei. Apa folosită trebuie să fie la temperatura camerei și să nu fie dură.
Dacă vrei să transplantezi Crăciunița, cel mai potrivit sezon este primăvara, în luna mai. Solul preferat al Crăciuniţei trebuie să aiba un PH de 6-6,5 şi să fie alcătuit din pământ de frunze, amestecat cu turbă şi nisip.
Sursa foto: www.maisondor.ro