Cornelia Mihăescu: de la inginerie la caritate

cornelia mihaescu

cornelia mihaescu si copiii

Cornelia Mihăescu și-a redescoperit misiunea ca mamă pentru sute de copii defavorizați, cărora le-a dăruit grijă, bucurii și o viață mai bună.

La 40 de ani și-a schimbat cariera și, de la inginer într-un institut de proiectare, a ajuns „mamă pentru sute de copii fără părinți. Cornelia Mihăescu, până de curând director al Fundației FARA, a pus bazele programelor pentru copii vulnerabili, a deschis centre pentru tineri cu dizabilități, a înființat case de tip familial pentru copiii lipsiți de grija părinților și le-a dat o nouă șansă la viață.

Generații întregi de vieți readuse în matca familiei

La începutul anilor 90, Cornelia a cunoscut-o pe Jane Nicholson, fondatoarea Fundației FARA. Această întâlnire avea să-i schimbe viața, atât ei, cât și unor copii care trăiau atunci în condiții greu de imaginat în fostele orfelinate comuniste.

„Jane locuia la mine când venea în România. Aducea camioane cu ajutoare din Anglia pentru copii. Îmi povestea ce face, însă eu nu eram interesată de lucrurile acestea. Mi s-a părut ceva bizar; în opinia mea, atunci, copiii abandonați erau problema statului și atât, povestește Cornelia. Jane Nicholson i-a propus în repetate rânduri să facă parte din consiliul de administrație.

„M-am hotărât să mă alătur fundației abia când am văzut copiii din prima casă deschisă de Jane, Sf. Nicolae. Aceasta a fost inaugurată la Suceava și trecuseră deja câteva săptămâni de când acei copii ieșiseră din orfelinat. M-au impresionat… Erau ca niște plante ținute sub pat. Aveau atât de mare nevoie de afecțiune…, își amintește Cornelia Mihăescu.

În anii următori, activitatea fundației s-a extins. A început construcția Centrului Sf. Gabriel din Popești-Leordeni, iar Cornelia a coordonat lucrările, alături de Regina Bulai (Ines, cum îi spun cu toții), astăzi noul director executiv al fundației. Au adus aici câțiva copii de la un centru de stat, luându-i din condițiile în care trăiau, în izolare și totală lipsă de afecțiune. Încrederea acordată a determinat-o pe Cornelia să renunțe la cariera sa și să se dedice total fundației.

„Nu am regretat acest pas nici o clipă. Am crescut și eu odată cu FARA. Am deschis programul de asistență maternală în București, apoi centre de recuperare pentru copii cu dizabilități, am creat programe de prevevenire a abandonului școlar. Azi avem aproape 100 de angajați și avem grijă de mai bine de 500 de copii anual, ne mândrim cu tinerii care au terminat facultatea, care și-au întemeiat familii sau au devenit la rândul lor părinţi și vin la noi ca acasă.

Foști copii asistați lucrează acum în fundație

Activitatea și realizările fundației l-au impresionat chiar și pe prințul Charles al Marii Britanii, dar și pe actrița Nicole Kidman, actualmente ambasadori ai organizației, militând pentru susținerea acestor copii care își depășesc condiția.

În cei peste 20 de ani petrecuți alături de FARA, cel mai greu i-a fost Corneliei să lupte cu mentalitatea oamenilor, care au înțeles cu greu misiunea ei. Însă cele mai mari satisfacții au venit din partea copiilor.

„Toți au primit ajutor, au fost încurajați și sprijiniți să meargă mai departe. Povestea atât de emoționantă a Florentinei de la Centrul Sf. Gabriel mi se pare foarte grăitoare; dintr-un copil problemă s-a transformat total. Acum are o familie și e unul dintre cei mai buni angajați ai noștri, e educatoare și lucrează cu tinerii cu dizabilități de la Casa Sf. Rafael, spune Cornelia Mihăescu. Chiar dacă s-a retras oficial din fundație, ea rămâne cu sufletul alături de toți copiii pe care i-a crescut, mândră de echipa pe care a format-o.

de Johanna Purdea

Foto: Fundația FARA

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate