Copiii și jocurile în aer liber: care sunt beneficiile expunerii la soare pentru dezvoltarea fizică și mintală a celor mici

Copiii și jocurile în aer liber: care sunt beneficiile expunerii la soare pentru dezvoltarea fizică și mintală a celor mici

Oamenii, ca și plantele, au nevoie de lumina soarelui pentru a crește sănătos. Pentru bebeluși și copii mici, timpul petrecut în natură este important pentru că ajută la dezvoltarea structurii osoase.

Soarele este un „tratament gratuit, care îi ajută pe copii să se dezvolte atât fizic, cât și mintal. Este un bun furnizor de vitamina D, contribuie la reglarea ritmului circadian și are contribuții majore în îmbunătățirea stării de spirit. Drept urmare, indiferent de anotimp, copiii trebuie să petreacă timp în aer liber, pentru a-și lua doza de soare.

Expunerea la soare poate începe din primele zile de viață ale copilului. Însă, fiecare plimbare trebuie să fie atent planificată, deoarece excesul de raze ultraviolete poate cauza probleme. Iată câteva motive pentru care ar trebui să te pregătești să ieși la o plimbare cu prichindelul tău chiar acum:

Copiii au nevoie de vitamina D

Aproximativ 90% din vitamina D produsă de corpul uman este de la expunerea la soare. Vitamina D are un rol esențial în dezvoltarea organismului. Aceasta ajută la metabolizarea și absorbția calciului și a unor minerale, precum zinc, magneziu, fier și fosfat. De asemenea, modulează creșterea celulelor, funcția neuromusculară, funcția imunitară și contribuie la reducerea inflamațiilor. Un deficit de vitamina D în primele luni de viață poate duce la rahitism, care se caracterizează prin oase moi și o dezvoltare motorie slabă.

Organismul uman funcţionează mai bine când are parte de soare în fiecare zi. Și, pentru că obiceiurile sănătoase se cultivă din copilărie, este important să incluzi în programul zilnic o ieșire în mijlocul naturii. Alege din ofertele de carucioare copii un produs care să se potrivească zonei în care locuiești (dacă drumurile sunt neasfaltate sau sunt multe borduri, este important să verifici ca roțile și cadrul din care este fabricat căruciorul să fie rezistente) și care să ofere siguranță și confort bebelușului. Astfel, vă puteți bucura împreună de o plimbare fără probleme.

Soarele ajută la reglarea ritmului circadian

Ritmul circadian este cunoscut drept ceasul intern al fiecărui om, care determină ciclul de adormire-trezire. Petrecem aproximativ o treime din viață dormind, iar acest lucru ne asigură supraviețuirea. Când dormim, creierul nostru procesează și memorează informații. Organismul curăță toxinele și se repară, permițându-ne astfel să funcționăm corect atunci când suntem treji. Privarea de somn, chiar și pe termen scurt, afectează bunăstarea oamenilor. Când sunt mici, copiii au nevoie de mai multe ore de odihnă pentru a se dezvolta și este necesar ca ceasul intern să funcționeze propice. Expunerea la soare ajută în acest proces.

Soarele contribuie la producerea serotoninei

Expunerea la soare contribuie la producerea serotoninei, un neurotransmițător folosit pentru reglarea stării de spirit și a emoțiilor. Acest lucru se datorează, pe de-o parte, nivelului crescut de vitamina D, dar și ritmului circadian bine echilibrat. Serotonina joacă un rol important în dezvoltarea creierului, copiii înregistrând niveluri mai mari ale acestui neurotransmițător decât adulții. Mai multă serotonină în organismul unui copil înseamnă fericire, bucurie și o stare de spirit bună, în timp ce un nivel scăzut poate duce la impulsivitate, agresivitate, depresie și anxietate.

Timpul petrecut în aer liber are numeroase beneficii pentru copii. Îi ajută să aibă un stil de viață activ, să-și dezvolte abilitățile sociale, datorită interacțiunii cu alte persoane, să-și întărească sistemul imunitar, să-și dezvolte imaginația, să fie curajoși și să își asume riscuri, să descopere natura și să fie empatici. Așadar, expunerea la soare este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.

Sursă foto: irin-k/ Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Elefant

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial