Daca sunt mici, ascultati impreuna o poveste. Intotdeauna calmeaza spiritele incinse, mai ales atunci cand copiii se cearta pentru jucarii. DVD-urile sau cartile audio pentru copii cu varste intre 4 si 10 ani au personaje grozave, muzica si efecte speciale, perfecte pentru a dezamorsa un conflict. Daca poti, intra in jocul lor si repovestiti apoi povestea ascultata.
Invita-i sa deseneze sau sa coloreze ceva – pe o carte de colorat, pe o tabla magnetica sau pe hartie. Roaga-i sa spuna ce deseneaza si de ce au ales acel lucru – este un excelent mod de a-si exprima emotiile si sentimentele.
Da-le impresia ca ei aleg ce vor sa faca. Da rezultate grozave! Spune-le copiilor ce anume astepti de la ei, insa fa-i sa creada ca este alegerea lor. De exemplu: „Vrei sa-ti faci temele inainte sau dupa desene animate?. Astfel parin-tele are controlul, dar ii lasa si pe copii sa aiba un cuvant de spus.
Crizele de furie ale copilului. Calmeaza-l pe cel mic si mentine-ti starea pozitiva. Foloseste intotdeauna propozitii afirmative (de exemplu: „hai sa ne calmam/linistim impreuna, incetea-za sa tipi) si nu propozitii negative („nu mai plange/tipa/urla!). Cand se calmeaza, intrea-ba-l ce s-a intamplat, de ce a avut o criza, ce a simtit cand a fost nervos – de exemplu, ii era foame sau era plictisit? Afla care era cauza si incurajea-za-l sa spuna ce simte.
Respecta programul de culcare si fixeaza o ora. Daca se intampla sa nu o respectati, nu face din asta o tragedie, explica-i ca e o exceptie si ca se intampla doar in situatii foarte speciale. In cazul in care copiii sunt mai mari si plea-ca la intalniri cu prietenii, pune-te de acord cu ei in legatura cu ora de venire acasa, dar stabi-leste-o cu o jumatate de ora inaintea orei la care vrei ca ei sa ajunga acasa.
Florina Paraschiv
Foto: shutterstock