Despre constipația câinilor trebuie să știi că reprezintă incapacitatea organismului de a defeca normal. În ceea ce privește patrupezii, normalitatea înseamnă o dată sau de două ori pe zi. Este o problemă extrem de des întâlnită în rândul lor, care duce la severe dureri abdominale, dar și la o stare de spirit neprielnică.
Astăzi vei învăța cum să îți dai seama dacă prietenul tău necuvântător este constipat, care sunt motivele pentru care se confruntă cu această problemă de sănătate și ce poți face pentru a o trata. Vei avea nevoie de ajutor specializat de cele mai multe ori pentru a elimina pe deplin problema, iar Nord Vet, cabinet veterinar Suceava, te poate ajuta.
Cum îți dai seama că patrupedul tău este constipat?
Există o serie de semnale la care trebuie să fii atent. Reluând cele spuse anterior, câinii obișnuiesc să defece cel puțin o dată pe zi. În funcție de ceea ce mănâncă, s-ar putea ca procesul de defecație să se întâmple o dată la două zile. Acesta este un caz excepțional care trebuie tratat de asemenea cu atenție.
Totuși, dacă patrupedul nu defecă de mai mult de două zile, este cazul să te prezinți la medicul veterinar.
Cum se manifestă constipația la câini? Unii câini pot voma, scaunul este de dimensiuni mici, dur, uscat și poate prezenta urme de sânge și mucus. De asemenea, câinii constipați pot prezenta durere puternică la defecare, însoțită de cele mai multe ori de încordare, vocalizări, dar și apetit mai redus. Prezența umflăturilor în zona anusului, balonarea, abdomenul dur și sensibil sunt alte semne ale constipației la câini.
De ce se constipă câinii?
De obicei constipația la câini este influențată de alimentație, stilul de viață, condiția fizică, vârsta, dar și buletinul medical.
Alimentația este crucială în ceea ce privește starea de sănătate a blănosului. Dacă ea se bazează pe mâncare uscată ce are un conținut redus de fibre, consum de oase și aport scăzut de lichide, se creează mediul propice de apariție a constipației.
De asemenea, dacă prietenul tău necuvântător mănâncă lucruri necomestibile (păr, nisip de pe plajă sau din litieră, pietre, bucăți de lemn, țesături sau jucării), acestea pot bloca tranzitul intestinal și pot duce la instalarea constipației.
Iată alți factori pentru care câinele se poate constipa:
Țesutul intestinal al câinelui îmbătrânește, metabolismul încetinește, iar alimentele stagnează extrem de mult la nivelul colonului, loc în care are loc absorbția apei. Dacă patrupedul se deshidratează foarte mult, fecalele nu mai pot înainta.
Atunci când puii sunt numeroși, uterul se dilată și trebuie să își facă loc în cavitatea abdominală printre intestine și organe. El poate bloca segmente de intestin, ducând la apariția constipației.
O condiție fizică precară, atunci când patrupedul nu face efort fizic constant, duce la încetinirea metabolismului. Asta atrage de la sine instalarea constipației și a obezității.
Hipotiroidismul și hiperparatiroidismul pot crea condițiile necesare pentru instalarea constipației. Același lucru o fac și patologiile aparatului urinar, unde amintim de chistii intraprostatici, hiperplazia sau adenomul de prostată.
Mare atenție și la deparazitarea internă! O mare parte dintre paraziții intestinali creează un mediul favorabil constipației.
Chiar dacă nu acordăm mereu atenția cuvenită psihicului câinilor, ei pot fi stresați extrem de ușor din mai multe motive. Dacă nu eliminăm factorii stresanți din viața lor, aceștia vor duce la anxietate, depresie sau frică. De aici câinele se va confrunta cu scaune mai rare din cauze psihologice.
Cum tratezi constipația la câini?
Din nou, dacă acesta nu a defecat de minim 2 zile, este necesar să te prezinți la medicul veterinar. Încearcă să îi administrezi granule cu fibre, legume ce conțin fibre, așa cum este dovleacul, sau orice fel de suplimente pe bază de fibre.
Hidratarea este crucială în procesul de digestie. Dacă nu îți poți determina câinele să bea apă, atunci introdu în alimentația lui mâncarea umedă.
Fă cât mai mult sport cu acesta. Ieșiți în parc cât mai des, plimbați-vă pentru a spori digestia și eliminarea rapidă a fecalelor. Dacă cele menționate anterior nu funcționează, medicul veterinar îți va prescrie medicamente cu efect laxativ.
Nu uita de Nord Vet, cabinetul veterinar recomandat pentru suceveni. Ai informații interesante despre cabinet și personal pe nordvet.ro.