Condusul pe timp de noapte: 5 reguli pe care să le respecți pentru a fi în siguranță

Sursa foto: Unsplash

Deși s-ar putea spune că șoselele sunt mai libere și pericolul de accidente mai scăzut, condusul pe timp de noapte nu este lipsit de riscuri, datorate în special vizibilității scăzute și oboselii. Totodată, deplasarea pe timpul nopții presupune și o atenție sporită din partea șoferilor, motiv pentru care capacitatea de concentrare scade mai ușor, mai ales dacă trebuie să stea  multe ore la volan.

Aceste riscuri pot fi evitate prin măsuri de prevenire corespunzătoare, iar în cele ce urmează îți vom arăta cum trebuie să procedezi pentru a conduce în siguranță pe timpul nopții.

Verifică farurile înainte de a pleca la drum

Farurile sunt indispensabile pe timpul deplasărilor de noapte, așa că trebuie să te asiguri că acestea sunt în perfectă stare de funcționare înainte de a porni într-o astfel de călătorie.

În primul rând, verifică dacă acestea sunt curate, iar dacă este cazul, curăță-le bine de praf și noroi. De asemenea, toate becurile trebuie să fie funcționale, iar farurile să fie bine reglate, astfel încât lumina să nu bată prea jos sau prea sus.

Pentru o verificare amănunțită a farurilor și remedierea eventualelor deficiențe, te poți adresa unui centru care oferă servicii de întreținere a autoturismului tău, și astfel vei avea garanția că mașina este pregătită de drum.

Odihnește-te câteva ore

Cum spuneam, oboseala este un important factor de risc atunci când conduci noaptea, iar din acest motiv trebuie să pleci la drum foarte bine odihnit. Este absolut necesar să prinzi cel puțin 2-3 ore de somn înainte de a te urca la volan, chiar dacă aceasta înseamnă că trebuie să te culci foarte devreme.

Chiar dacă nu vei avea un somn foarte profund, cele câteva ore de odihnă te vor ajuta să te concentrezi mai bine pe timpul nopții. Dacă nu reușești să adormi, în niciun caz nu trebuie să apelezi la medicamente care să te ajute în acest sens, întrucât acestea te vor face să te simți obosit dacă te vei trezi noaptea pentru a pleca la drum.

Redu viteza dacă ești deranjat de lumina puternică

Se poate întâmpla uneori ca farurile mașinilor care vin din sens opus să te „orbească', fie pentru că șoferii au omis să comute luminile de pe faza lungă pe faza scurtă, fie pentru că farurile sunt prea puternice chiar și când se folosesc luminile de întâlnire.

Atunci când ai parte de o astfel de experiență, tot ceea ce trebuie să faci este să reduci  viteza și chiar să oprești dacă este cazul, pentru a evita riscul de a lovi mașina din față sau un alt obstacol pe care nu îl poți vedea din cauza luminii puternice.

În cazul în care ești deranjat de farurile unui vehicul care vine din spate, trebuie să schimbi poziția oglinzii retrovizoare, eventual să reduci viteza pentru a-l lăsa pe celălalt șofer să te depășească.

Fă pauze mai dese

Vizibilitatea redusă și luminile mașinilor care vin din sens opus fac ca ochii să obosească mai ușor decât pe timpul zilei, scăzând totodată și capacitatea de concentrare. De aceea, dacă pleci la drum lung pe timp de noapte, este recomandat să tragi pe dreapta la fiecare 60-90 de minute, pentru a-ți reface rezervele de energie.

În timpul pauzelor, coboară din mașină, fă câțiva pași sau poți să încerci chiar și câteva exerciții fizice simple. Mișcarea și răcoarea nopții te vor înviora, și astfel poți continua drumul în siguranță.

Nu conduce cu viteză mare

Chiar dacă mergi pe autostradă sau drumul este liber, nu trebuie să conduci cu viteză foarte mare, pentru că eventualele obstacole nu sunt la fel de vizibile ca pe timpul zilei.

În plus, carosabilul poate fi umed pe timpul nopții, ceea ce determină o creștere a distanței de frânare, iar acesta este un alt motiv pentru care nu trebuie să apeși la maxim pedala de accelerație.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont ori de câte ori conduci pe timpul nopții, pentru a călători în siguranță și a ajunge cu bine la destinație.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial