Concediu de vară 2020: În ce condiții vom putea pleca în vacanță anul acesta?

Tânără 21 de ani ucisă de coronavirus

Concediul de vară 2020 rămâne, în proporție foarte mare, o enigmă. Informațiile care vin de la oficiali sunt neclare. Românii își doresc să plece în vacanță, dar nu știu în ce condiții o vor putea face anul acesta.

Din păcate, veștile proaste de ieri – ușoara creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus – au readus în discuție posibile restrângeri ale libertății de mișcare. „Creșterea cazurilor de persoane infectate de joi ar trebui să ne atragă atenția. Trebuie să urmărim ce se întâmplă în următoarele zile, care va fi situația.

Este un semnal că situația nu este sub control, așa cum ne-am dorit noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită populației de către noi, autoritățile.

Trebuie să lucrăm împreună pentru a împiedica o posibilitate pe care nimeni nu o vrea și anume să revenim la un număr mare de cazuri și să fie obligatoriu să se mai ia unele măsuri, din nou', a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Raed-Arafat, replica pentru Olivia SteerConcediu de vară 2020: În ce condiții vom putea pleca în vacanță anul acesta?

Pe de altă parte, atât Raed Arafat, cât și profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie, privesc cu optimism situația concediului de vară 2020. Cei doi specialiști tind să creadă că Grecia, Bulgaria și turismul intern vor fi opțiunile pe care le vom avea pentru ieșirile din vara acestui an.

„Suntem într-o situație de siguranță în care ne putem face rezervare acum pentru concediul din luna iulie, dacă alegem țările care sunt mai puțin afectate de pandemie sau România', a declarat joi seară la Digi24 secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat.

Cel mai probabil, aceste țări sigure pentru România vor fi Bulgaria și Grecia, însă, a avertizat șeful DSU, pentru ca ele să-și mențină ușile deschise pentru noi este nevoie să respectăm în continuare regulile acestei perioade de relaxare pentru a ajunge la o siguranță similară cu a lor.

„E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției.

La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice', completează Alexandru Rafila.

Oficialii susțin că data de 15 iunie poate să vină cu ceva modificări vizavi de accesul românilor în țările menționate mai sus, însă nu pot susține nimic sigur deocamdată. Nu e suficient ca la ei să fie bine, pentru că și ei se uită la noi, și ei vor să vadă că România a depășit un anumit prag și a ajuns la o siguranță similară cu a lor.

Numărul cazurilor pe zi, numărul cazurilor în ultimele 14 zile vor însemna ceva și pentru țările în care vrem și noi să mergem. De aici și munca noastră de acum, să păstram situația sub control și să mai facem acest efort în care respectarea regulilor va permite să controlăm situația', a subliniat Raed Arafat. „Deci sunt măsuri de relaxare, mergem la munte, mergem la mare, mergem la terase, dar respectăm regulile, asta este important', a insistat șeful DSU la Digi24.ro.

Raed Arafat vine cu precizări importante legate de turismul intern

„E bine să alegem să sprijinim și turismul românesc, dar eu aș zice că pentru luna iulie, dacă nu avem schimbări radicale în situația epidemiologică din România, luna iulie este o lună care probabil va fi foarte OK pentru a face rezervări și pentru a planifica vacanța. Iulie, august și așa mai departe, până vedem cum se comportă virusul în toamnă', declară specialistul.

Prof. Dr Alexandru Rafila

Prof. Dr Alexandru Rafila

În completare, ca un ultim semnal de alarmă, Alexandru Rafilă ne roagă să nu uităm lucruri atât de importante. „Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare', a subliniat el.

Credit foto: Revista Avantaje

Destinul tragic al unei celebre actrițe. O boală autoimună, trei sarcini pierdute și o hemoragie craniană

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro