Computere si sentimente

Computere si sentimente

Alexandra Balahur

Alaturi de Jesus, colegul ei de doctorat, alaturi de care traieste de trei ani o frumoasa poveste de dragoste

Sunt si am fost intotdeauna o fire extrem de curioasa si cred ca asta este ceea ce mi-a definit viata. Nu am stiut dintotdeauna ce vroiam sa devin, pentru ca imi placeau foarte mult o multime de lucruri, dar am crescut cu ideea ca „omnia mea mecum porto“ (tot ceea ce am este cu mine) si ca trebuie sa investesc in propria educatie si sa imi imbunatasesc cunostintele.

Cand eram mica, imi placea sa cant si toti erau siguri ca voi urma o cariera muzicala, asa ca am urmat cursurile Liceului de Arta din Iasi, unde am invatat sa cant la pian si am intrat in corul unei televiziuni locale. Tot atunci insa, mi-am descoperit pasiunea pentru matematica si am constatat ca imi era usor sa invat limbi straine.

Mi-am urmat talentul matematic si am mers la Colegiul „Costache Negruzzi“, la sectia informatica, unde am si absolvit ca sef de promotie si apoi la Facultatea de Informatica de la Universitatea „Al. I. Cuza“. In anul trei de facultate, am plecat la un stagiu Erasmus in Germania, unde am studiat „Robotica si Inteligenta Artificiala“, iar la intoarcerea in tara am ales pentru lucrarea de licenta o tema din acest domeniu: procesarea limbajului uman.

Vorbeste cinci limbi straine

Dupa un an de lucrat la sistemul de inferenta textuala si dupa ce am castigat un premiu pentru lucrare, am primit mai multe oferte de doctorat la diferite universitati si am ales, in 2007, o bursa de studii doctorale a Grupului de Procesare a Limbajului Natural de la Departamentul de Limbaje si Sisteme Informatice al Universitatii din Alicante.

In 2011, am primit diploma de Doctor European, cu nota maxima din partea a noua profesori si cercetatori din sase tari europene. Anul trecut am aplicat pentru o bursa post-doctorala si am fost declarata admisa, aproape simultan, la New York University, Politehnica din Barcelona si Joint Research Center (JRC) din Ispra, un oras din nordul Italiei, dar si la doua universitati din Anglia.

Mi-a fost destul de greu sa ma decid, dar am ales JRC, deoarece cred ca aici voi putea sa-mi dezvolt cel mai bine cercetarea, in special cea de analiza sentimentelor, folosind inteligenta artificiala, detectarea sentimentelor din texte in diferite limbi (vorbesc fluent cinci limbi) si in asa-numita „social media“.

Cel mai important este sa ai spirit de competitie, sa nu-ti fie frica de provocari si sa fii flexibil si tolerant. Asta m-au invatat parintii mei, pe langa dragostea pentru arta, cultura si stiinta. Si tot lor trebuie sa le multumesc si pentru faptul ca niciodata nu am crezut ca a fi fata inseamna a purta rochite roz si a nu putea intelege stiintele exacte.

Tot ce ai vrea sa descoperi despre cariera spectaculoasa si lucrarile stiintifice ale Alexandrei Balahur si multe alte detalii despre prezenta tinerilor romani de exceptie peste hotarele Romaniei, gasesti pe www.lsrs.ro.

Adrian Ciltan; foto: arhiva personala a intervievatei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Cariera