”Comorile din pod”, proiectul din centrul satului

Puțini știu că deasupra căminului cultural din Ciceu Mihăiești, județul Bistrița Năsăud, se ascund adevărate comori.

O sală de clasă încremenită în timp, un război de țesut perfect funcțional, o cameră țărănească, ateliere de tâmplărie, ustensile pentru vin, stau cuminți și își așteaptă vizitatorii pentru a le arăta cum trăiau în urmă cu 100 de ani localnicii.

Tehnica nouă, lucrurile moderne și mult mai ușor de folosit iau încet-încet locul obiectelor din gospodăriile țăranilor, iar lucrurile vechi nu își mai găsesc locul. Totuși, pentru a nu fi pierdute, autoritățile locale au decis să amenajeze un muzeu, în podul căminului cultural care să reunească sub același acoperiș meșteșuguri, tradiții, istoria localității și a oamenilor din zonă, scrie Bistrițeanul.

De cum intri te întâmpină niște stânci uriașe din castrul roman de la Ilișua, care stau dovadă faptului că în zonă au existat locuințe încă de pe vremea dacilor.

Comunitatea este atestată documentar în anul 1450, iar o părticică din istorie, extrem de bine păstrată, poate fi admirată în Muzeul Etnografic din centrul satului, dar și în cele din satele componente – Lelești și Ciceu-Corabia unde au fost amenajate mini-muzee, care pun în valoare vechile ocupații ale sătenilor.

În „muzeul din pod' te așteaptă pentru început o încăpere deosebită, plină cu statuete care de care mai interesante, sculptate cu multă măiestrie de un localnic din Lelești, Ioan Haitonic, care a donat primăriei 25 de statuete, statuete care în ultima perioadă au devenit foarte căutate și apreciate, după moartea sculptorului.

Camere speciale destinate meșteșugurilor, dar și o expoziție specială destinată obiectelor bisericești sau o încăpere dedicată cultivării viței de vie și producerii vinului – activitate foarte veche din Ciceu-Mihăiești, prima însemnare despre aceste culturi existând în anul 1552. Un atelier de tâmplărie, unul de tinichigerie, o casă tradițională țărănescă, o „zonă' de lucru cu război de țesut, dar și o sală de clasă încremenită în timp sunt ale 'comori' care așteaptă oamenii să le descopere.

GALERIE FOTO a 'comorilor' din pod AICI

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate