Comisia Europeană achiziționează 110.000 de vaccinuri împotriva variolei maimuțelor pentru statele membre

Compania farmaceutică daneză Bavarian Nordic, singurul producător de vaccinuri de generația a treia împotriva variolei, a anunțat marți vânzarea a 110.000 de doze către Comisia Europeană pentru a face față focarului de variolă a maimuței, depistat în cincisprezece țări din UE, cu Spania, Portugalia, Germania și Franța ca cele mai afectate țări.

Achiziția va fi facilitată prin Autoritatea de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență Sanitară (HERA), creată ca răspuns la pandemia de coronavirus.

Vaccinul bavarez nordic, numit Imvanex în Europa și Jynneos în Statele Unite , a fost conceput inițial pentru a preveni variola tradițională cu mai puține efecte secundare decât așa-numitele vaccinuri de a doua generație. Serul, cu toate acestea, s-a dovedit a fi eficient împotriva mono la aproximativ 85% dintre pacienți, deși acest procent este calculat în studii vechi și experții subliniază că aceste date vor fi probabil actualizate în timpul actualului focar.

În Europa, vaccinul nu este aprobat împotriva variolei maimuțelor, deși în Marea Britanie a fost folosit chiar și la copii în focarele anterioare off-label, având în vedere profilul său bun de siguranță. In Statele Unite este autorizat pentru ambele tipuri de variola.

Potrivit companiei, transporturile primelor doze de vaccin „vor începe imediat și se vor finaliza în următoarele câteva luni'. „Suntem foarte încântați să semnăm acest acord cu HERA și că vaccinul nostru va ajuta la îmbunătățirea capacității Uniunii Europene de a face față actualului focar de variolă a maimuței', a declarat președintele nordic bavarez, Paul Chaplin, scrie El Pais.

Momentan, modul în care dozele dobândite vor fi distribuite între statele membre nu a fost făcut public. Spania este țara care are cea mai urgentă nevoie de ele, deoarece, cu 400 de cazuri, este țara UE cea mai afectată de focar.

Având în vedere lipsa dozelor, Ministerul Sănătății și comunitățile au convenit săptămâna trecută să înceapă vaccinarea contactelor cu cel mai mare risc de cazuri pozitive, precum persoanele imunocompromise și personalul sanitar care au fost în contact fără măsuri, folosind strategia inelului de protecție.

Când numărul de unități disponibile crește, așa cum a discutat de Comisia de Sănătate Publică, vaccinul va fi oferit și tuturor persoanelor de contact în termen de patru zile de la contactul cu risc.

Conform studiilor disponibile, dacă o persoană expusă la virus este vaccinată în termen de patru zile, dezvoltarea bolii este prevenită. Dacă o faci în următoarele zile, până la 13, simptomele dezvoltate vor fi mai blânde.

România va primi aproximativ 2500 de doze de vaccin imediat ce achiziția de către Comisia Europeană va fi finalizată, a declarat luni, 13 iunie, Alexandru Rafila.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată', a precizat ministrul Sănătății răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, scrie G4Media.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri