Clujul – dragoste la prima vedere

In fiecare vara, zona Clujului cunoaste un aflux important de turisti, veniti sa ii descopere peisajele pitoresti, impresionantele urme ale trecutului si monumentele de arhitectura.
Cluj-Napoca este nu numai resedinta judetului, ci si unul dintre principalele centre culturale ale Romaniei. Intins pe terasele Somesului Mic, orasul dezvaluie turistilor un trecut glorios (pastrat in vechile cladiri si strazi), dar si un prezent pe masura.

In centrul orasului, privirile sunt atrase de un impunator monument de arhitectura gotica: Biserica Sf. Mihail, cu turla inalta de 80 m. Constructia bisericii a inceput in 1350 si a durat aproape doua secole.


In interior, te impresioneaza picturile, vitraliile viu colorate, sculpturile de pe stalpii arcadelor. Nu departe se afla Piata Avram Iancu, unde, printre ronduri de flori si fantani arteziene, troneaza, pe un soclu imens, statuia lui Avram Iancu. Piata este inconjurata de cladiri foarte vechi, iar pe una dintre laturi se afla Teatrul National si Opera. In spatele Operei, se afla Bastionul croitorilor, singura parte a vechii cetati care s-a pastrat integral.

Palatul Banffy, ridicat in in stil baroc tarziu, adaposteste acum Muzeul National de Arta. Vei putea admira aici lucrari de arta romaneasca si universala, mobila stil, arme orientale.

In imagine: Interiorul Bisericii Sf. Mihail

Gradina Botanica este una dintre cele mai renumite din sud-estul Europei si un punct de atractie al orasului. A fost infiintata in 1872 si include aproximativ 11.000 specii de plante de pe toate continentele, inclusiv o colectie de cactusi si o gradina japoneza. Plantele exotice sunt gazduite in sere care acopera o suprafata de 2.000 de metri patrati.

In imagine: Piata Avram Iancu

Parcul etnografic Romulus Vuia este amenajat in aer liber pe o suprafata de 15 hectare (Str. Horia, nr. 1). Adaposteste peste 100 de gospodarii taranesti, monumente de arhitectura populara si ateliere mestesugaresti. Inainte de a parasi orasul, urca treptele pana in Dealul Cetatuia, de unde poti admira panorama orasului.

La 4 km de Cluj-Napoca se afla Fanetele Clujului, o rezervatie botanica specifica stepelor Asiei. Pe soseaua europeana care leaga orasul Huedin de Cluj si Turda se afla numeroase sate de unde poti cumpara diverse obiecte de lemn sau panzeturi. In satele din jurul Clujului, aceleasi produse sunt cu pana la 75% mai ieftine.

Vezi și care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Cluj

Orasul Huedin este renumit pentru Biserica reformata, care adaposteste o orga foarte veche si o colectie de covoare vechi. Huedin este si un excelent punct de plecare in drumetii spre Muntii Apuseni: zona Padis si Cheile Somesului. La 25 de km de oras este situata statiunea climaterica permanenta si lacul de acumulare Belis-Fantanele.

CHEILE TURZII – monument al naturii

Turda (fosta asezare dacica Potaissa) se afla la 31 km sud de Cluj. Orasul are ca principal punct de atractie Palatul Princiar, ridicat in secolul al XV-lea, in stil gotic si renascentist – un adevarat monument de arhitectura, care adaposteste acum Muzeul de Istorie.

Cheile Turzii, situate la 8 km de Turda, formeaza un peisaj carstic superb. Raul Hasdate a taiat in calcare jurasice un maret culoar de peste 3 km lungime, strajuit de stanci abrupte, care se inalta pana la 350 m.
Impresionant este ca aceste stanci adapostesc peste 60 de pesteri! In Cheile Turzii se intalnesc numeroase specii de fluturi, precum si aproximativ 1.000 de specii de plante (cel mai mare numar din Romania raportat la suprafata), unele dintre ele unice in lume.
Datorita acestor bogatii, Cheile Turzii formeaza o complexa rezervatie geologica, floristica, faunistica si arheologica, fiind declarate monument al naturii. La intrarea in chei, exista un punct de informare turistica.

Unde ne cazam
Statiunea Belis- Fantanele

 • Hotel Bianca II,
 • Hotel Diana II,
 • Hotel Radu II – tel. 0264/43.22.42

Cheile Turzii

 • Cabana Cheile Turzii I; dispune si de casute, care se afla chiar la intrare.

Cluj-Napoca

 • Hotel Transilvania III – tel. 0264/ 43.20.71, fax. 0264/ 43.20.76
 • Hotel Victoria III – tel. 0264/ 19.79.63
 • Hotel Napoca II – tel. 0264/ 18.07.15
 • Vila Casa Alba IIII – tel. 0264/43.22.77
 • Ferme agroturistice ANTREC filiala Cluj – tel. 0264/25.15.85, fax. 0264/19.14.14

Localitatea Faget (7 km de Cluj-Napoca)

 • Camping Faget, tel. – 0264/19.62.27

Huedin

 • Hotel Vladeasa I – tel. 0264/25.15.90

Text si foto:Adrian Caraboi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta