Clismele – când sunt indicate și care este scopul acestora?

Sursa foto: www.shutterstock.com 

Clisma presupune introducerea de lichide sau gaze în rect și/sau colon cu scopul de a evacua conținutul intestinului gros. Ea poate fi folosită pentru a trata unele probleme de sănătate, dar utilizarea sa frecventă poate determina complicații serioase. 

Când sunt indicate clismele?

Există mai multe recomandări medicale posibile pentru efectuarea clismelor, pe care le vom trece în revistă în continuare:

 • Combaterea constipației: este cea mai frecventă indicație atunci când vine vorba despre administrarea clismelor. Constipația poate avea o serie de cauze patologice, dar la majoritatea persoanelor este determinată de sedentarism și de o dietă săracă în fibre. Având în vedere faptul că este considerată o manevră invazivă, clisma rămâne ultima alternativă, utilizată atunci când laxativele nu sunt de ajutor;
 • Curățarea colonului înaintea unei investigații medicale sau a unei intervenții chirurgicale este o altă indicație frecventă pentru clismă. Atunci când medicul recomandă efectuarea unei colonoscopii, a unei colonoscopii virtuale sau a unui CT abdominal, evacuarea tuturor reziduurilor din colon este esențială. Există o serie de laxative orale care se recomandă înaintea acestui tip de investigație, dar există și situații în care este necesar ca acțiunea lor să fie completată cu o clismă;
 • Administrarea medicației poate fi realizată cu ajutorul unei clisme. Metoda este folosită mai frecvent în cazul afecțiunilor intestinale de tip inflamator și este apreciată deoarece tratamentul ajunge exact acolo unde este nevoie de el. În unele cazuri, mai rar, clisma este folosită și pentru administrarea altor medicamente, vascularizația foarte bogată a colonului contribuind la transportul rapid al acestora în sânge [1]. 

Tipuri de clismă

Tipurile de clismă folosite în practica medicală sunt:

 • Clisma evacuatoare contribuie la ameliorarea constipației și se spune că ar putea avea efecte pozitive și asupra durerilor de cap, senzației de oboseală sau durerilor de spate. Ea se efectuează cu apă la temperatura camerei în care se adaugă, de regulă, un ulei mineral sau o soluție specială care să înmoaie fecalele, să lubrefieze rectul și să accelereze tranzitul în vederea evacuării rapide a fecalelor;
 • Clisma terapeutică permite rehidratarea pacientului sau administrarea unor medicamente;
 • Clisma de diagnostic se folosește înaintea examinării radiologice a colonului [2].

Riscuri legate de utilizarea clismelor

Atunci când sunt folosite în scop medical și într-un cadru medical, riscurile asociate clismelor sunt relativ mici. Utilizarea acasă, pe de altă parte, poate implica riscuri ceva mai mari, de aceea este important să discuți cu medicul înainte de a lua această decizie. Printre riscurile și complicațiile determinate de folosirea clismelor se numără:

 • Leziuni la nivelul anusului și rectului ca urmare a folosirii improprii a echipamentului pentru clismă;
 • Disconfort și durere ca urmare a administrării lichidului la o temperatura prea scăzută sau prea ridicată;
 • Infecții locale în cazul în care echipamentul folosit pentru clismă nu este steril;
 • Rupturi intestinale la pacienții care au deja peretele intestinal afectat de o boală preexistentă;
 • Utilizarea frecventă a clismelor poate masca simptomele unei probleme de sănătate de tipul cancerului colorectal, întârziind diagnosticul și instituirea tratamentului [3]. 

Care sunt beneficiile clismelor?

Clismele sunt utile pentru eliminarea mai rapidă a fecalelor, iar principala lor recomandare este în combaterea constipației. În anumite situații, ele pot fi folosite pentru evacuarea conținutului digestiv înainte de efectuarea unor investigații medicale sau a unor intervenții chirurgicale. 

Nu există nicio dovadă științifică asupra utilității clismelor în curele de detoxifiere. Deși există voci care recomandă efectuarea clismelor cu cafea, cu lapte și chiar cu apă oxigenată, aceste practici sunt considerate periculoase și nerecomandate de către comunitatea științifică medicală, care susține că riscurile sunt mai mari decât beneficiile nedemonstrate invocate. 

Clisma este o manoperă medicală care ar trebui utilizată doar la recomandarea medicului, preferabil într-un cadru medical și utilizându-se doar echipament special dedicat. În acest caz, ea are o serie de beneficii terapeutice și pentru diagnostic. 

Bibliografie:

 1. https://www.healthline.com/health/enema-administration#research afișat la 3.08.2022;
 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325086#outlook afișat la 3.08.2022;
 3. https://www.verywellhealth.com/what-is-an-enema-1942425 afișat la 3.08.2022.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial