Dacă îți este dor de mâncărurile tradiționale pe care le prepara mama ori bunica cu atâta iubire pentru cei dragi, încearcă această rețetă de ciulama de pui cremoasă și gustoasă. Este ușor de pregătit, nu îți răpește mult timp și poate fi personalizată în funcție de preferințe și de ingredientele pe care le ai în frigider. Unele persoane fac sosul alb cu lapte ori cu smântână, adică rețeta modernă, în timp ce altele optează pentru varianta clasică – doar făină și supă.
Îți prezentăm în continuare câteva trucuri culinare care te vor ajuta să gătești cea mai bună ciulama de pui pe care ai mâncat-o până acum. Alături de o mămăliguță aburindă și un ardei iute, vei obține un prânz ori o cină pe cinste.
– pătrunjel ori mărar (la final)
– 1 morcov
– două cepe
– o felie groasă de țelină
– o rădăcină de pătrunjel
– sare
– piper
– 1,5 l de apă
– 50 g de unt
– una – două linguri de făină (în funcție de consistența dorită)
– 400 – 500 ml supă de pui
– 150 ml de smântână
Primul pas pe care îl ai de făcut este să pregătești supa de pui, ingredientul cheie pentru rețeta de ciulama de pui. Toacă morcovul în felii, taie ceapa grosier, adaugă țelina și rădăcina de pătrunjel. Pune-le pe toate într-o oală încăpătoare împreună cu pulpele de pui. Presară sare și piper peste ele, după care toarnă 1,5 l de apă. Fierbe la foc mic până când este gata carnea de pui, timp în care este indicat să iei spuma formată la suprafață. Strecoară supa rămasă pentru următorul pas al rețetei.
Pentru prepararea sosului alb tot ce trebuie să faci este să pui untul la topit într-o tigaie, după care să adaugi făina și un praf de sare. Amestecă cu o lingură de lemn până se formează o compoziție omogenă, după care toarnă treptat supa de pui strecurată. Amestecă în continuu mixul timp de 5 minute, lăsând să dea în clocot. Spre final, integrează și smântâna și continuă să amesteci până obții compoziția dorită. Sosul trebuie să se îngroașe și să capete o textură cremoasă. Potrivește de gust cu sare și piper.
Adaugă pulpele fierte în tigaie și amestecă totul pentru ca aromele și gusturile să se întrepătrundă. Presară pătrunjel ori mărar la final.
Ciulamaua de pui se servește caldă și se potrivește de minune cu o mămăliguță. Mai poți să pui pe masă și murături ori o salată de varză acră pentru un ospăț pe cinste.
Ciulamaua de pui ori de ciuperci este recunoscută pe meleagurile noastre drept o rețetă tradițională transmisă din generație în generație, apărând chiar în cărți vechi de bucate. Spre exemplu, este publicată în cartea lui Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi – „Carte de bucate boiereşti – 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti', publicată în anul 1841.
Totuși, se pare că acest cuvânt are origini turcești – çullama, însă la o simplă căutare pe internet preparatul respectiv nu seamănă cu ciulamaua noastră, ci este o plăcintă cu foi și umplutură de carne. Probabil că românii au păstrat denumirea, însă rețeta a fost adaptată treptat la gusturile și preferințele fiecărei zone.
Deliciosul sos alb nu este vedetă doar în bucătăria românească, ci ocupă un loc
de seamă și în cea italiană și franțuzească. Există diverse sosuri în bucătăria italiană pe bază de făină, unt topit și lapte care se folosesc la preparate precum lasagna, cannelloni și alte tipuri de paste. De asemenea, în regiunile din nordul Italiei, există sosuri cremoase care implică adaugarea de smântână și uneori făină pentru a le îngroșa. În timp ce în Franța există variantele culinare Champignons à la crème și Croûte aux champignons.
Acum că ai descoperit secretele unei rețete de succes, bucură-te alături de cei dragi de o porție de ciulama de pui de neuitat.