Cine suntem?

Mihaela Feodorof

Autor: Mihaela FEODOROF, owner Yourway Counseling, Executive Coach, Business Consultant, Career Architect

Încă o zi. Și nu orice zi, ci una cu mare încărcătură emoțională, din perioada examenelor. Printre urările de succes și claritate, multe oftaturi și deznădejde. De ce așa? Cine sunt eu de fapt?

O doamnă profesor universitar îmi împărtășește de curând că îi este foarte dificil să-și evalueze studenții pentru cum gândesc. Această capacitate a copilului elev care nu a fost ani de zile valorificată,  nu poate sa se activeze automat în parcursul academic. Atunci când pregătirea are mare legatură cu viitorul profesional al studentului, competența este nu numai valoroasă, dar și absolut necesară pe lângă studiul teoriei.

Întorcându-mă la categoria elevi, îngrijorarea ei mă duce direct la frecvența cu care copiii evaluați de noi, atunci când sunt întrebați ce le place la școală, răspund nu știu (în cel mai bun caz) sau nimic, atunci când sunt chiar sinceri. Dacă ai rabdare cu ei și sondezi printre preocupările lor descoperi că nu sunt chiar așa de neștiutori sau indolenți cum tind să pară. Dacă recunosc că se simt atrași de o materie sau o temă, sau dimpotrivă, întrebarea următoare vine la pachet. Iți place/nu-ți place materia, sau profesorul?'

Asumându-mi că nu voi fi pe placul tuturor, revin însă la conceptul cu care lucrez, trunchi al procesului de învățare: relația elev-dascăl.

Mai mult, incapacitatea copilului sau a adolescentului de a se vedea altfel decât prin prisma notelor/calificativelor cu care este apreciat nivelul sau de cunoștințe, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru societatea noastră. La polul opus sunt copiii care se dezic de învățare, nu și de scoală. Ies din sistem cu un teanc de hârtii care le recunoaște parcurgerea unor cunoștinte, dar nu și posibilitatea de a le aplica. Adică, foarte transant și la fel de adevarat, incompetența.

Vestea bună este ca printre acești copii sunt și cei conștienti de valoarea lor dincolo de baremul examenelor, dornici să se desăvârșească atât prin valoarea profesională, dar mai ales umană. Îi găsim implicându-se în activități sociale, culturale, sportive, sau alte lucruri care le aduc împlinire. Atunci știu cine sunt, dar mai ales ce ar putea deveni.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Familie si casa