Cine a fost…. Mia Braia

Mia_Braia

Mia Braia a fost una din vocile de aur ale României. Tango-ul Nu-ți pare rău când vezi că plâng a fost melodia unei întregi generații.

Mia Braia s-a născut la data de 8 septembrie 1911 la Craiova. Sora ei mai mică a fost celebra Ioana Radu, pe numele real, Eugenia Braia. Toate cele trei surori Braia au fost înzestrate cu un talent vocal ieșit din comun. Vocea lor deosebită a fost descoperită pe când fetele cântau la cârciuma bunicului lor, în special la toate pomenile de după înmormântare.
Mesenii s-au arătat entuziasmaţi de talentul lor, iar la un moment dat un mare compozitor trecut pe acolo de la o înmormântare, Ion Vasilescu, a ascultat-o pe Mia Braia și imediat a invitat-o la Bucureşti.

Ajunsă în București drumul artistic i-a fost netezit de întâlniri providențiale cu oameni care și-au pus amprenta pe formarea artistică a Miei Braia. Cu toate acestea nu toate deciziile privind viața artistică au fost extrem de bine alese.

Cel mai probabil din rațiuni financiare, Mia Braia a participat la câteva reuniuni legionare unde fusese invitată. Acest lucru i-a atras însă, represalii în anii de început ai regimului comunist, mulți ani fiind interzis să fie difuzată la radio.

Și-a continuat studiile, devenind emineța cenușie a familiei. A terminat Conservatorul și Dreptul.

S-a căsătorit în 1936 cu interpretul de muzică ușoară și romanțe Petru Alexandru.

În același an lansează melodia Nu-ți pare rău când vezi că plâng, compoziția lui Ion Vasilescu. Întreaga Românie învață versurile, iar în acele timpuri nu exista îndrăgostit care să nu apeleze la această melodie pentru a-și impresiona iubirea.

Căsnicia dintrei cei doi artiști a durat până în 1950, când Mia Braia l-a întâlnit pe Emanuel Blaga, nepotul poetului Lucian Blaga, cu care se căsătorește. Au locuit împreună într-o casă cochetă dintr-o frumoasă zonă a Bucureștiului, pe strada Paris.

După ce numele ei a fost reabilitat, Mia Braia a ajuns să fie foarte apreciată de familia Ceaușescu, în special de Elena Ceaușescu.

Mia Braia nu a avut o relație strânsă și firească cu sora ei, Ioana Radu. Apropiații celor două s-au chinuit ani în șir să le apropie, fără succes însă. Rivalitatea dintre cele două mari artiste le era insuflată din educația primită de acasă.

Mia Braia a trecut în neființă pe data de 3 iulie 1996, departe de casă, În Statele Unite, la New York unde se stabilise încă de la sfârșitul anilor 80.

Cântecele ei: Nu-ți pare când vezi că plâng, Amintiri, De ce nu vii, Am început să-mbătrânesc, sunt adevărate bijuterii muzicale în care se reflectă toate trăirile și patosul unei întregi generații.

Florentina Mușat

Foto: Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Vedete