Cine a fost…. Mia Braia

Mia Braia a fost una din vocile de aur ale României. Tango-ul Nu-ți pare rău când vezi că plâng a fost melodia unei întregi generații.

Mia Braia s-a născut la data de 8 septembrie 1911 la Craiova. Sora ei mai mică a fost celebra Ioana Radu, pe numele real, Eugenia Braia. Toate cele trei surori Braia au fost înzestrate cu un talent vocal ieșit din comun. Vocea lor deosebită a fost descoperită pe când fetele cântau la cârciuma bunicului lor, în special la toate pomenile de după înmormântare.
Mesenii s-au arătat entuziasmaţi de talentul lor, iar la un moment dat un mare compozitor trecut pe acolo de la o înmormântare, Ion Vasilescu, a ascultat-o pe Mia Braia și imediat a invitat-o la Bucureşti.

Ajunsă în București drumul artistic i-a fost netezit de întâlniri providențiale cu oameni care și-au pus amprenta pe formarea artistică a Miei Braia. Cu toate acestea nu toate deciziile privind viața artistică au fost extrem de bine alese.

Cel mai probabil din rațiuni financiare, Mia Braia a participat la câteva reuniuni legionare unde fusese invitată. Acest lucru i-a atras însă, represalii în anii de început ai regimului comunist, mulți ani fiind interzis să fie difuzată la radio.

Și-a continuat studiile, devenind emineța cenușie a familiei. A terminat Conservatorul și Dreptul.

S-a căsătorit în 1936 cu interpretul de muzică ușoară și romanțe Petru Alexandru.

În același an lansează melodia Nu-ți pare rău când vezi că plâng, compoziția lui Ion Vasilescu. Întreaga Românie învață versurile, iar în acele timpuri nu exista îndrăgostit care să nu apeleze la această melodie pentru a-și impresiona iubirea.

Căsnicia dintrei cei doi artiști a durat până în 1950, când Mia Braia l-a întâlnit pe Emanuel Blaga, nepotul poetului Lucian Blaga, cu care se căsătorește. Au locuit împreună într-o casă cochetă dintr-o frumoasă zonă a Bucureștiului, pe strada Paris.

După ce numele ei a fost reabilitat, Mia Braia a ajuns să fie foarte apreciată de familia Ceaușescu, în special de Elena Ceaușescu.

Mia Braia nu a avut o relație strânsă și firească cu sora ei, Ioana Radu. Apropiații celor două s-au chinuit ani în șir să le apropie, fără succes însă. Rivalitatea dintre cele două mari artiste le era insuflată din educația primită de acasă.

Mia Braia a trecut în neființă pe data de 3 iulie 1996, departe de casă, În Statele Unite, la New York unde se stabilise încă de la sfârșitul anilor 80.

Cântecele ei: Nu-ți pare când vezi că plâng, Amintiri, De ce nu vii, Am început să-mbătrânesc, sunt adevărate bijuterii muzicale în care se reflectă toate trăirile și patosul unei întregi generații.

Florentina Mușat

Foto: Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete