Cele mai frecvente probleme ale părului și soluțiile lor de urgență
În timpul verii, părul are de suferit din cauza razelor ultraviolete, a clorului din piscină, a sărurilor din apa de mare. Odată cu venirea toamnei, părul va fi și mai mult agresat, de temperaturile în scădere, vânt și ploaie. Nu este deci surprinzător ca părul să arate uscat și lipsit de strălucire. Există însă soluții de îngrijire care te pot ajuta să-ți recapeți frumusețea podoabei capilare și să nu apelezi la metoda radicală, aceea de a-ți scurta părul.
Căderea părului
Pierderea părului poate să-ți afecteze imaginea, feminitatea și stima de sine. Fenomenul poate fi provocat de stres sau de diverse tulburări ori poate avea cauze mecanice. Fiecare femeie are aproximativ un milion de foliculi de păr pe scalp, fiecare trecând prin mai multe faze, cea de creștere, care durează 2 până la 6 ani, cea de sfârșit de creștere și apoi cea de cădere. Pentru că foliculii sunt în stadii diferite de dezvoltare, părul se reînnoiește permanent. Este considerată normală pierderea a 50 – 100 de fire zilnic.
De asemenea, părul poate cădea din cauze mecanice, de exemplu, din cauză că este coafat în coadă de cal sau coc foarte strâns. Purtarea extensiilor slăbește firul de păr și îl subțiază.
Pe de altă parte, căderea masivă a părului nu este un lucru normal. În acest caz, este recomandat consultul unui medic specialist, pentru a afla dacă problema este provocată de o tulburare dermatologică sau de altă natură, de exemplu, un dezechilibru hormonal.
Odată ce ai găsit cauza, poți rezolva problema cu ajutorul unor tratamente diverse, de la folosirea de produse pentru par ca sampon anti-caderea parului, la administrarea de suplimente cu vitamine și minerale.
Lipsa strălucirii
Firul de păr este acoperit cu cuticule ce reflectă lumina și, în același timp, dau strălucire părului. Dacă aceste cuticule sunt deteriorate, părul poate avea un aspect tern. Printre cauzele deteriorării acestor cuticule poate să fie un deficit de vitamine din grupa B, de zinc, fier și acizi grași esențiali, deci o consecință a unei alimentații dezechilibrate.
O a doua cauză principală este folosirea în exces a aparatelor de uscat și coafat, a vopselelor de păr agresive sau a produselor de îngrijire care conțin silicon ori parafină. Soluția de urgență constă în renunțarea la șampoane și produse de coafat care conțin substanțele de mai sus, clătirea eficientă a părului și limitarea folosirii uscătorului.
Electrizarea părului
În sezonul rece, din cauza aerului uscat din locuință, părul se poate electriza, devenind greu de coafat. De asemenea, părul se poate electriza din cauza hainelor sintetice, a accesoriilor, a periilor din plastic și metal ori a temperaturii prea ridicate a uscătorului de păr. Soluția de urgență constă în hidratarea părului cu ajutorul unui șampon blând. Atunci când îți usuci părul, folosește un jet de aer rece pentru a finaliza procedura și o perie din fibre naturale.
Încrețirea părului
Din cauza umidității din aer, părul tinde să formeze bucle mici, care uneori pot fi greu de îmblânzit. Prezența lor dezvăluie adesea o problemă de uscăciune capilară. Aceasta din urmă poate fi agravată de decolorare, periaje repetate și folosirea unui uscător de păr prea fierbinte sau a unei plăci de îndreptat firele. Soluția de urgență este folosirea unui balsam de păr leave in sau a unei măști de păr puternic hidratante. Dacă uscăciunea persistă, consultă un specialist dermatolog.
Îngrășarea părului
În mod normal, sebumul secretat de glandele din scalp asigură hidratarea părului și formează un film protector. Uneori, sebumul poate fi secretat în exces, iar fenomenul poate duce la apariția mătreții, care va sufoca rădăcina firului de păr, subțiindu-l. Cauzele producției în exces de sebum sunt diverse, de la anumite medicamente la obiceiurile alimentare proaste, stres și modificări hormonale. Folosirea unor produse de îngrijire a părului nepotrivite poate agrava fenomenul.
Soluția de urgență constă în reglarea secreției glandelor sebacee, cu ajutorul unui șampon cu pH neutru. Părul se spală cu apă călduță și se usucă la o temperatură scăzută, pentru a nu stimula în exces glandele sebacee. Dacă problema persistă, un consult la medicul dermatolog poate fi necesar.
Dacă suferi de una dintre aceste probleme, soluțiile de urgență prezentate mai sus te vor ajuta să ai un păr cu aspect frumos și sănătos în cel mai scurt timp.
Sursa foto: Freepik