Aproape că nu există femeie care să nu se fi confruntat măcar o dată în viață cu problema căderii părului. Dacă în cazul celor mai norocoase dintre ele a fost vorba doar despre o perioadă mai dificilă, iar apoi lucrurile au revenit la normal, alte doamne sunt încă în căutarea tratamentului care să stopeze acest proces.
În căutarea celei mai eficiente modalități prin care poate fi rezolvată problema căderii părului, femeile ajung de multe ori să trateze efectul, aplicând tratamente, loțiuni și uleiuri care să regenereze firul de păr, pierzând din vedere cauza care a determinat apariția acestui disconfort.
Cauzele care duc la căderea părului sunt multiple și de fiecare dată când se întâmplă acest lucru, organismul încearcă să transmită un mesaj. Pentru a rezolva această problemă cât mai rapid și a preveni o viitoare apariție a ei este nevoie de o examinare atentă a organismului pentru a determina cu exactitate cauza problemei.
Deși este vizibilă mai mult la nivel estetic, căderea părului poate semnala existența unor afecțiuni serioase, motiv pentru care este nevoie de un control amănunțit.
Stresul a devenit o problemă pentru foarte multe persoane și cu toate că sunt conștiente că acesta poate da naștere unor boli grave, oamenii reușesc cu greu să elimine factorii de stres din viața lor. Traversarea unei astfel de perioade, o problemă de sănătate mai gravă sau o suferință puternică pot avea un efect negativ asupra sănătății părului. Evenimentele stresante întrerup ciclul normal de creștere a părului, cauzând astfel căderea masivă a acestuia.
Cu toate că este foarte importantă pentru organism, atunci când este într-o cantitate prea mare, vitamina A poate provoca probleme la nivelul firului de păr. Un studiu realizat de Academia Americană de Dermatologie a arătat că excesul de vitamina A poate fi un factor care duce la căderea părului, potrivit health.com.
O dietă slabă în proteine poate favoriza pierderea în greutate, dar poate slăbi și structura firului de păr. Sfatul specialiștilor este introducerea proteinelor în alimentație, chiar dacă este vorba despre o cantitate mai mică.
Căderea părului poate fi asociată inclusiv cu existența unor dereglări hormonale în organism. Acestea pot să apară în cazul administrării pilulelor contraceptive sau în perioada menopauzei. Vizita la medicul ginecolog se impune într-o astfel de situație pentru a rezolva problema.
Anemia apare în situația în care există o lipsă majoră de fier în organism, iar acest lucru duce automat la căderea părului. Pentru a determina dacă rezistența părului este influențată de acest aspect, trebuie realizate teste de sânge care vor confirma existența acestei probleme.
Sindromul ovarelor polichistice afectează tot mai multe femei, iar pe lângă apariția chisturilor ovariene, creșterea în greutate sau dereglările menstruației, subțirea părului poate fi o altă problemă deranjantă. Dacă simptomele neplăcute sunt tot mai dese, controlul medical poate lămuri dacă există o astfel de problemă în organism.
Căderea părului poate semnala apariția unor dereglări ale glandei tiroide. Hipotiroidismul este afecțiunea care apare în momentul în care organismul nu produce o cantitate suficientă de hormoni.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Cum îți pregătești picioarele pentru sezonul sandalelor? Lucrurile de care trebuie să ții cont