Cele mai comune cauze ale menstruației neregulate

Menstruația este strâns legată de starea generală de sănătate, de echilibrul psiho-emoțional și de o serie de transformări fiziologice firești prin care trec femeile de la pubertate și până la menopauză. Procentul femeilor care au șansa de a avea o menstruație perfect echilibrată lună de lună este foarte mic. În replică, dereglările sunt foarte frecvente. În timp ce unele sunt doar reacții normale ale organismului la mediu (stres, oboseală, efort fizic, alimentație, terapia contraceptivă), altele sunt semnele unor disfuncții organice care trebuie luate în seamă, investigate și tratate. Află care sunt acestea din urmă, cauze ce pot duce, printre altele, la o menstruație neregulată.

Tulburări hormonale

Aparatul reproducător feminin este foarte delicat și influențat de o multitudine de factori, în principal hormoni, care au rolul de a regla ovulația. Dezechilibrele hormonale produc tulburări ale periodicității menstruației și, pe cale de consecință, la probleme de fertilitate. În absența unei ovulații complete, nu pot să existe menstruații regulate, iar dacă ovulația nu are loc, ovarele pot dezvolta multe chisturi mici. Caracteristica acestora este secreția de hormoni androgeni (masculini).

Femeile cu ovare polichistice au un nivel anormal al hormonilor androgeni și, din cauza acestora, o serie de simptome asociate, pe lângă o menstruație neregulată, care se produce constant la intervale mai mari de 35 de zile și care este semnul acestei afecțiuni. Astfel, sunt accentuate caracteristicile secundare masculine, apare tendința de creștere în greutate și pilozitatea în exces la nivelul feței, asociată cu o tendință accentuată de cădere a părului, precum și cu probleme cutanate (acnee). 

Afecțiunea poate fi diagnosticată prin examene clinice și o serie de analize. Boala nu se vindecă, dar există soluții care pot contribui substanțial la înlăturarea simptomelor.  

Pilulele contraceptive și unele medicamente

Toate metodele contraceptive feminine au ca beneficiu reglarea menstruației. În plus, aceasta devine mai scurtă și o serie de probleme asociate (durere, sindrom premenstrual) dispar.

Cu toate acestea, schimbarea anticoncepționalelor, dar și tipul acestora pot determina menstruații neregulate, cu intervale mai mici de 21 de zile (intervalul minim considerat normal) sau mai mari de 35 de zile (perioada dintre două menstre care se înscrie în limite naturale). Dereglările pot include sângerări între menstre, iar revenirea la normal a ciclului menstrual poate dura chiar și câteva luni după începerea tratamentului.

O altă categorie de medicamente care interferează cu ciclul menstrual sunt antidepresivele, anticoagulantele, medicamentele care susțin sau compensează activitatea tiroidei, medicația recomandată în tratamentul cancerului și, deseori, analgezicele pe bază de aspirină și ibuprofen, mai ales dacă sunt luate frecvent. 

Stresul 

Considerat un factor stimulativ și nociv în egală măsură, stresul, mai ales sub forma lui cronică, poate avea un impact important asupra echilibrului funcției ovariene și implicit asupra ritmicității menstrelor. 

Hipotalamusul este partea creierului care controlează menstruația, dar acesta este foarte reactiv la factori externi, cum ar fi exercițiile fizice, somnul, stresul sau chiar problemele emoționale. Când funcționează corect, hipotalamusul eliberează substanțe chimice care stimulează glanda pituitară, care apoi stimulează ovarul să elibereze hormonii care induc ovulația și menstruația. Hormonii asociați stresului, în speță, cortizolul, dereglează complet interacțiunea hipotalamus-ovar și poate duce la menstre neregulate. Frecvent este vorba doar despre menstruații care apar înainte de termen sau întârzie, dar se poate ajunge și la amenoree (absența menstruației) pentru mai multe luni de zile. 

Disfuncția tiroidiană

Atât excesul, cât și deficitul de hormoni tiroidieni pot avea impact negativ asupra funcției ovariene și duc la menstruații neregulate. Disfuncția tiroidiană este considerată a fi una dintre principalele cauze care pot afecta aparatul reproducător feminin, după ovarele polichistice și endometrioză, și una dintre principalele cauze ale infertilității feminine. 

În cazul în care medicii suspectează o disfuncție tiroidiană, aceasta trebuie diagnosticată exact. Tratamentele aplicate corect compensează problema și vor duce inclusiv la reglarea funcției tiroidiene.

Afecțiuni uterine

Cele mai frecvente cauze uterine care generează menstruații neregulate sunt polipii mucoasei uterine și fibroamele. De cele mai multe ori, aceste probleme duc la menstruatii abundente, care durează mult și sunt uneori dureroase, și la perioade scurte între menstre. Efectul secundar este afectarea calității vieții, anemie, ca urmare a pierderilor de sânge, sau infertilitate. Acest tip de afecțiuni generează și sângerări anormale între menstre, care pot apărea inclusiv după menopauză, dar și dureri abdominale și de spate.

Este bine de știut că ambele afecțiuni sunt întreținute de un nivel ridicat de estrogen, de obezitate și de o tensiune arterială ridicată, precum și de un deficit de coagulare sanguină. 

Regula generală pe care orice femeie trebuie să o respecte este aceea că, în cazul în care ciclul prezintă dereglări care persistă mai mult de două perioade menstruale, undeva este o problemă care trebuie depistată și tratată. Niciuna dintre cauzele care generează menstruații neregulate nu trece de la sine!

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Bioclinica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial