Ce trebuie să știți înainte de a vă cumpăra o plită pe gaz

Dacă sunteți suficient de norocos să aveți racorduri de gaz natural sau propan în bucătărie, cunoașteți deja bucuria de a folosi o plită pe gaz. Există ceva instinctiv în a găti la flacără deschisă și este ușor să vă ghidați după indicația vizuală a creșterilor și scăderilor de temperatură, pe măsură ce rotiți cadranul. În plus, gătitul pe foc vă permite să scurtați câteva procese de gătit, cum ar fi încălzirea sau prăjirea alimentelor la perfecțiune direct pe arzător.

Progresele recente în domeniul inducției îi fac pe bucătarii profesioniști să se întrebe dacă nu cumva este timpul să își schimbe plitele pe gaz cu modele elegante și moderne cu inducție. Cu toate acestea, gătitul cu gaz are beneficii de netăgăduit, așa că vă prezentăm avantajele și dezavantajele utilizării unei plite pe gaz, pentru a vă ajuta să o găsiți pe cea mai potrivită pentru bucătăria dvs.

Avantajele gătitului pe o plită pe gaz 

Căldură imediată și reglabilă

Gazul este singurul tip de plită care vă permite să gătiți deasupra unei flăcări reale. Acest lucru nu numai că vă oferă un indicator vizual al nivelului de căldură, dar creează și o schimbare instantanee de fiecare dată când rotiți cadranul. Nu este nevoie să așteptați ca un element să se încălzească, așa că nu va trebui să vă jucați atât de mult cu cadranele.

Gazul fierbe apa mai repede decât plitele electrice

În cadrul testelor, specialiștii au constatat că plitele pe gaz au temperaturi mai scăzute pe aragaz, în comparație cu cele electrice. Acestea fiind spuse, sunt de fapt mai rapide la fierberea apei. Unele modele de plită pe gaz dispun chiar și de o tehnologie cu arzătoare de înaltă eficiență. Aceasta înseamnă că arzătorul poate fierbe apa și încălzi tigăile mai repede, necesitând în același timp mai puțini BTU de gaz, ceea ce le face și mai eficiente.

Plitele pe gaz sunt eficiente din punct de vedere energetic

Apropo de eficiență, o plită pe gaz este mai eficientă din punct de vedere energetic, în comparație cu una electrică. O plită electrică are nevoie de trei ori mai multă energie pentru a produce și a furniza aceeași căldură ca o plită pe gaz, astfel încât este posibil să observați economii mari la utilități, în funcție de tarifele locale.

Puteți găti direct deasupra flăcării, fără ustensile de gătit

Caracteristica noastră preferată despre plitele pe gaz este că le puteți folosi fără să murdăriți o tigaie. Gătitul direct deasupra flăcării este o modalitate fantastică de a infuza o aromă afumată în rețetele dvs. preferate. Puteți încălzi pite direct pe flacăra deschisă sau puteți așeza câțiva ardei, pentru a crea ardei copți și ardei iuți prăjiți cu mai puțin efort decât dacă ați încălzi cuptorul.

Pentru a profita de această caracteristică, luați un grătar cu plasă metalică (de preferință unul care este clasificat pentru utilizarea deasupra focului) și o pereche de clești de bucătărie. Legumele mici (cum ar fi sparanghelul, fasolea verde sau roșiile cherry) se vor găti în mai puțin de un minut, în timp ce legumele mai mari (cum ar fi ceapa sau ardeii grași) durează până la cinci minute, cu întoarcere constantă. Legumele foarte mari, cum ar fi porumbul sau vinetele, pot fi carbonizate pe toate părțile și terminate în cuptor.

Asigurați-vă că porniți ventilatorul de aerisire sau deschideți o fereastră înainte de a găti la flacără deschisă. De asemenea, este înțelept să aveți un extinctor pregătit, pentru orice eventualitate!

Încă funcționează atunci când se întrerupe curentul electric

Supraviețuitorul din noi adoră faptul că o plită pe gaz încă funcționează dacă se întrerupe curentul. Bineînțeles, va trebui să aprindeți manual arzătoarele, deoarece starterul electric nu va funcționa fără curent. Țineți cont de faptul că nici ventilatoarele de convecție acționate electric nu vor funcționa în cuptor.
Există și câteva dezavantaje ale gătitului la o plită pe gaz. Plitele pe gaz sunt semnificativ mai greu de curățat decât cele electrice și cele cu inducție. De asemenea, plitele pe gaz sunt în general mai scumpe decât cele electrice și pot costa mai mult decât cele cu inducție, în funcție de caracteristici. Totuși, cheltuiala inițială merită atunci când observați o scădere a facturii de electricitate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial