Ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra prima mașină

Sunt multe momente importante în viața unui om, iar unul dintre ele este și achiziționarea primei mașini. Procesul în sine vine cu mai multe provocări, printre care alegerea modelului potrivit, stabilirea bugetului și funcționalitățile care să fie în strânsă legătură cu particularitățile fiecăruia. 

Dacă te sperie gândul, dar vrei să ai mașina la care ai visat dintotdeauna, uite ce ar trebui să iei în considerare, să fii sigură de achiziție:

Bugetul pentru achiziționare și întreținerea pe termen lung

Mașina se alege în funcție de personalitatea ta și de utilizarea ei, dacă o vrei pentru drumuri scurte în oraș sau pentru călătorii lungi. Ce trebuie să știi este că, odată ce te-ai gândit la un model, bugetul se stabilește atât pentru achiziționarea mașinii, dar și pentru întreținerea ei pe termen lung. 

Ia în calcul și taxele de înmatriculare, impozitele, prețul asigurării RCA și/sau CASCO, reparația pieselor. Chiar dacă poate fi un model mai ieftin, cu timpul vei ajunge să plătești poate mai mult pentru întreținere. Prin urmare, pune în balanță toate aceste cheltuieli și descoperă ce te-ar avantaja cel mai bine. 

Cum funcționează sistemele de siguranță 

Există un aspect foarte important, dar pe care nu îl vei putea observa la prima vedere: sistemele de siguranță. În ultima perioadă, se pune tot mai mult accentul pe sistemele de siguranță, tocmai pentru că siguranța pasagerilor și conducătorilor auto primează, indiferent de brandul autoturismului:

 • Centura de siguranță;
 • Airbag-urile;
 • Tetierele;
 • Coloana de direcție retractabilă.

De asemenea, trebuie să ai în vedere și sistemele active de siguranță ale mașinii:

 • Sistemul de asistență la frânare;
 • Sistemul de control al stabilității;
 • Sistemul adaptiv de navigație. 

Este important să înțelegi cum funcționează toate acestea și când se declanșează, pentru siguranța ta și a celor pe care îi iei la o plimbare cu mașina ta nouă.

Posibilitatea de a verifica mașina printr-un test drive 

Dacă te-ai decis să îți cumperi o mașină nouă, află că ai posibilitatea să o testezi printr-un drive test. În acest mod, vei descoperi dacă mașină este conform așteptărilor, în ce privește modul de conducere și detaliile de funcționare. Trebuie să mai știi și de faptul că, la dealerii autorizați, ai oportunitatea de a face test drive și cu mașinile rulate.

Tot printr-un drive test vei avea ocazia să pui întrebări pentru a clarifica toate nelămuririle tale referitoare la mașină. Verifică unde găsești masini noi de vanzare și programează-te la un test drive, înainte de a face pasul final. 

Care sunt dotările standard 

Ca să pornești la drum cu noua ta mașină, trebuie ca aceasta să aibă toate funcționalitățile și dotările care îți sunt necesare. Ca să nu existe probleme, trebuie să acorzi atenție tuturor dotărilor, pentru a fi sigur că se potrivesc cu preferințele tale:

 • verifică deschiderea geamurilor;
 • climatizarea (aerul condiționat) și funcționalitatea dispozitivelor media;
 • oglinzile interioare și exterioare, senzorii de parcare (viteze, unghiuri de pliere);
 • starea anvelopelor;
 • modul de funcționare al ușilor.

Compară modelele și prețurile

Atunci când te-ai decis să îți cumperi o mașină, nu te opri din căutări nici când știi exact ce model îți dorești. S-ar putea să fii surprinsă de funcționalitățile pe care le are modelul dorit, odată ce ești în fața faptului împlinit. 

c. 

Diferențele se pot vedea și la taxe sau impozite, dar și la costurile de întreținere. Astfel, nu te limita doar la o singură opțiune, ci compară până găsești o variantă care să fie potrivită din toate punctele de vedere (model, preț, taxe, întreținere). 

Sunt mai multe aspecte pe care este necesar să le iei în considerare atunci când dorești să ai propria ta mașină. Pentru început, ia în calcul cele prezentate mai sus, pentru a-ți ușura căutările. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Autoklass

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial