Ce trebuie să facem în Lunea Luminată, a doua zi de Paște?

saptamana luminata

Paștele este cea mai veche și mai importantă Sărbătoare a creștinității, iar a doua zi de Paște include o serie de de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie încă din cele mai vechi timpuri.

A doua zi de Paște sau Lunea Albă, așa cum mai este cunoscută prima zi din Săptămâna Luminată, este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului și ale iertării, astfel că cine moare în această zi nu mai are parte de Judecata de Apoi.

Una dintre tradițiile străvechi din Lunea Albă spune că a doua zi de Paște are loc așa-numita „umblare cu pasca', adică vizitarea rudelor sau a prietenilor pentru a le vesti Învierea Domnului Iisus Hristos. Se obișnuiește ca finii să meargă în vizită la nași cu ouă roșii, colaci și pască, iar nașii trebuie să-i ospăteze pe fini, tradiția spunând că, după ospăț, aceștia mergeau împreună la hora satului. Tot în această zi, copiii își vizitează părinții și petrec timp alături de aceștia.

Potrivit unui alt obicei, în a doua zi de Paște, ouăle roșii se ciocnesc cap cu dos. În trecut, tradiția impunea anumite restricții în Lunea Albă, și anume oamenii nu părăseau satul în această zi, nu făceau mâncare și nu măturau casa.

O altă tradiție specifică celei de-a doua zile de Paște este stropirea casei cu aghiazmă. Acest ritual are la origine povestea unei

În zonele rurale din țara noastră, în special în Transilvania, există obiceiul ca fetele din sat să fie stropite cu apă de către băieți. Această tradiție se respectă în amintirea unei femei evreice care ar fi leșinat în clipa în care a aflat de Învierea Domnului și care a fost readusă în simțiri de niște tineri care au stropit-o cu apă. Mai nou, în loc de apă, băieții folosesc parfum, ei primind în schimb de băut și mici daruri.

Tot tradiția spune că masa care se servește în Ziua de Paște nu trebuie strânsă timp de trei zile.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro