Dacă în 2014 ţi-ai propus ca destinaţie de vacanţă Insula Capri atunci cu siguranţă te vor fascina: vilele imperiale, bisericile medievale, reședintele elegante din secolul XIX, munții presărați cu flori și albastrul sclipitor al Mării Mediterane.
Plimbările prin Insula Capri se dovedesc o adevărată încăntare pentru privire, prin florile viu colorate care refuză să stea în grădinile vilelor şi se rostogolesc pe ziduri, dând viață străzilor mici de pe insulă.
Da, insula din Capri te ispitește cu peisajele, cu parfumul și farmecul său! Deși frumusețea naturală a insulei eclipsează de departe, nicio excursie în Capri nu poate să fie completă fără o pauză de cafea în Piazzetta.
În această piață mică mărginită de cafenele șic admiri oamenii frumoși și te poți face remarcată graţie bijuterilor drăguțe tocmai achiziționate de la buticurile exclusiviste din centrul istoric.
Din Piazzetta, treptele te conduc la biserica Santo Stefano din secolul XVII, casa principală de cult din Capri și la Muzeul Cerio de arheologie, găzduit de Palazzo Arcucci.
Lucrarea cea mai emblematică a arhitecturii este, fără îndoială, Torre del Orologio, considerat a fi la vechea clopotniță a bisericii Santo Stefano, dotat cu un ceas splendid, decorat în majolică (faianță).
Capri este insula faimoasă și pentru shopping de calitate îți poți cumpăra pantaloni de aici, exact ca cei pe care îi purta Brigitte Bardot și îi puneau în evidență silueta alături de un T -shirt cambrat pe talie.
Pantalonii pot fi asortați cu o pereche de sandale la comandă, întocmai ca cele pe care le purta Sophia Loren și Jackie Onassis: sandale delicate, de obicei, plate, cu bijuterii care pun în evidență piciorul.
Pe Via Giuseppe Orlandi 75, Antonio Viva, împreună cu cei doi fii ai săi, lucrează în buticul L’ Arte del Sandalo Caprese pentru femei (încălțăminte cu accesorii), copii și bărbați. Pentru a completa outfit-ul, comandă și o pereche de pantaloni pe măsura ta de La Parisienne ( Piazza Umberto I 7). Tot aici găsești și creații Roberto Cavalli.
Trebuie nepărat să ajungi și la fabrica de parfumuri Carthusia (Viale Parco Augusto 2). Legenda spune că în 1380 starețul mănăstirii a făcut un aranjament de flori în cinstea sosirii Reginei Giovanna d’ Angio și a uitat să schimbe apa timp de mai multe zile.
A descoperit, însă, că a creat un parfum minunat. Apoi, o rețetă de parfum a fost descoperită în 1948 de către unul dintre călugări și a avut permisiunea de a crea un mic laborator pentru producția sa. Parfumurile sunt adorabile, unele sunt realizate cu esență de rozmarin cules de pe Monte Solaro, cu lămâie și garoafe sălbatice din Capri.
La doar câțiva metri de Piazzeta, ajungi în Marina Grande, portul de unde poți lua o bărcuță care te conduce la Grotta Azura – o magie sau o imagine pe care greu o poți descrie.
Pentru a intra în această cavitate spectaculoasă trebuie urci într-una dintre bărcile cu vâsle mici, ancorate în afara peșterii. Deschiderea grotei este foarte îngustă și va trebui să te întinzi pe barcă pentru a ajunge în interior.
Există, de fapt, o deschidere mai mare, dar complet scufundată care permite colorarea în albastru a apei din interiorul grotei, ca urmare a unui fenomen de reflexie a luminii soarelui.
Transparența și culoarea albastră a apei îți dau impresia că navighezi pe un cer senin, iar bărcuța pare să plutească într-un univers fantastic.
Grota Albastră este cunoscută încă din vremea romanilor când împăratul Tiberius a ales-o ca locul nimfelor sale personale, apoi pescarii au povestit că aceasta este bântuită de spirite rele și nimeni nu a mai venit aici.
Până în 18 aprilie 1826 când pictorul german Kopisch și prietenul său Ernst au ajuns aici cu ajutorul pescarului Angelo Ferraro și au descris apoi în culori acest loc minunat.
De atunci, turiștii vin aici pentru a surprinde transparența apei și lumina difuză. Aici vei avea parte și de o mică surpriză: barcagiul va cânta pentru tine pentru a remarca acustica minunată a grotei.
Autor: Steluța Năstase
Oferta Circuit Italia Clasica si Insula Capri
Citeşte şi despre Domul din Milano, Bazilica San Marco din Veneţia şi Basilica Sfântul Petru din Roma!