Ce s-a întâmplat cu indemnizația pentru mame? Guvernanții vin cu o nouă propunere

Ce s-a întâmplat cu indemnizația pentru mame? Guvernanții vin cu o nouă propunere

Guvernul Grindeanu a anunțat reintroducerea lafonului maxim al indemnizației pentru creșterea copilului (ICC) de până la doi ani, la doar un an după ce toate partidele parlamentare au votat pentru eliminarea acestuia.

Până la data de 1 iulie 2016 a existat un prag de 3.400 de lei. După un an de lipsă a plafonului, noii guvernanți s-au gândit acum la un plafon situat între 5.000 și 10.000 de lei. În plus, ieri, Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că preferă o limită maximă de 8.000 de lei.

Ce s-a întâmplat cu indemnizația pentru mame de-a lungul anilor? 

Până în anul 2008, indemnizația pentru mame a fost fixă pentru toate mamele care plăteau impozit pe venit – 600 de lei, scrie ultima-ora.ro. Guvernul Călin Popescu Tăriceanu a modificat însă valoarea ICC la un procent de 85% din media veniturile nete realizate timp de 12 luni, dar care să nu fie mai puțin de 600 de lei.

Mai târziu, în timpul crizei financiare, Emil Boc a limitat la 3.400 de lei cuantumul indemnizației maxime, în cazul în care mama opta pentru o perioadă de un an. De asemenea, el a redus procentul la 75% din salariile nete realizate timp de 12 luni.

Anul trecut, parlamentarii au votat o inițiativă, prin care plafonul a fost eliminat (pe un procent de 85% din veniturile ultimului an și doi ani de încasare a indemnizației), pentru a le face dreptate femeilor'. Atât social – democrați, cât și liberalii s-au lăudat ulterior, în campania pentru parlamentare, cu această măsură. Cu toate acestea, legea care a fost adoptată anul trecut nu prevedea nicio sursă de finanțare. Astfel, Guvernul Dacian Cioloș s-a opus și s-a gândit chiar la o amânare a aplicării acesteia.

Până la urmă reglementarea a intrat în vigoare de la 1 iulie 2016, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea și i-a sfătuit pe tehnocrați să o aplice:

„Personal, consider că această lege este una bună, așteptată și binevenită. Vă încurajez pe dumneavoastră (Dragoș Pîslaru – n. red.)– și pe dumneavoastră, domnule Prim-ministru (Dacian Cioloș – n. red.)– să găsiți în guvern cele mai bune soluții pentru a aplica cât se poate de repede această lege. Eu vă rog să nu tratați această chestiune într-un mod contabil. Este o lege proactivă, din zona politicilor demografice, care cu siguranță este foarte importantă pentru România', a declarat Klaus Iohannis.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

A fost cutremur noaptea trecută! S-a simțit destul de bine în județul Vrancea

Avem o nouă moneda din argint în circulație! Va avea valoarea nominală de 10 lei

Vremea se răcește considerabil și se întorc ploile torențiale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri