Organizația Mondială a Sănătății estimează, că în fiecare an, jumătate din populația adultă a lumii are cel puțin un episod de durere de cap. Astfel, durerea de cap este una dintre cele mai comune dureri. Este una dintre principalele cauze de absenteism de la birou și de la școală și are un impact negativ asupra vieții sociale și de familie.
Cefaleea este o durere la nivelul capului sau feței, care este adesea descrisă ca o presiune pulsantă, constantă, ascuțită sau surdă. Durerile de cap pot diferi foarte mult în ceea ce privește tipul, severitatea, localizarea și frecvența durerii.
Durerea pe care o simți în timpul cefaleei vine dintr-un amestec de semnale între creier, vasele de sânge și nervii din apropiere. Nervi specifici din vasele de sânge și mușchii capului se activează și trimit semnale de durere creierului. Dar încă nu este clar cum sunt activate aceste semnale, în primul rând.
Cauzele comune ale durerilor de cap includ:
Numai o mică parte dintre pacienții cu durere de cap ascund în spatele acestei manifestări o boală gravă. Există însă câteva semnale de alarmă pe care doctorul le caută și pe care le va investiga imagistic:
Vârsta poate reprezenta un factor de risc, în ceea ce privește migrena. Debutul migrenei poate începe la orice vârstă, deși atacul inițial are loc adesea în timpul adolescenței. Migrena atinge, de obicei, un vârf în timpul vârstei de 30 de ani, după care atacurile devin treptat mai puțin severe și mai puțin frecvente.
În general, femeile sunt mai predispuse la dureri de cap decât bărbații. Mai specific, fetele sunt mai predispuse să aibă debutul migrenei în jurul primului ciclu menstrual, prevalența migrenei la femei atingând un vârf în anii fertili, potrivit Fundației Americane pentru Migrene.
Durerile de cap vor apărea cu o prevalență mai mare în rândul persoanelor care suferă de comorbidități, decât la persoanele care nu suferă de nicio altă afecțiune.
Durerile de cap sunt mai probabil să apară atunci când ești stresat. Stresul este un declanșator comun al durerilor de cap de tip tensional și al migrenei. De asemenea, poate declanșa și alte tipuri de dureri de cap sau le poate agrava. Stresul este un declanșator de dureri de cap deosebit de frecvent la copii și adulții tineri.
Studiile au stabilit o relație între problemele de somn și tulburările de cefalee, inclusiv migrene, cefalee de tip tensional și cefaleea de tip cluster și cefaleea hipnică. Cu toate acestea, cei care se confruntă cu migrene în special, au mai multe șanse de a suferi de somn insuficient decât cei cu alte tulburări de cefalee. Pe lângă creșterea riscului de migrene, s-a demonstrat că privarea de somn crește severitatea și frecvența migrenei.
Există o clasificare internațională a durerilor de cap unde sunt precizate criteriile care trebuie îndeplinite pentru a putea stabili diagnosticul și pentru încadrarea acestora într-o anumită categorie. Astfel, sunt descrise în principiu două tipuri de durere de cap:
Din categoria cefaleei primare, fac parte următoarele:
Acest tip de cefalee se resimte ca urmare a altor afecțiuni precum traumatismele extremității cefalice sau ale regiunii cervicale; afecțiunile din sfera ORL și stomatologică; infecțiile; tumorile; anumite afecțiuni vasculare.
Înainte să apară o durere de cap care să devină acută apar mai multe semnale, simptome, precum:
În cazul cefaleei de tensiune, simptomatologia prezentă este reprezentată de o durere constantă care afectează ambele părți ale capului, ca și cum o bandă strânsă ar fi întinsă în jurul lui.
Migrenele, pe de altă parte, sunt de obicei resimțite ca o durere severă, pulsantă în partea din față sau laterală a capului. Unii oameni au și alte simptome, cum ar fi tulburări de vedere (persoanele care suferă de migrene pot avea puncte oarbe, numite scotoame, sau pot vedea modele geometrice sau lumini intermitente și colorate), greață, vărsături sau o sensibilitate crescută la lumină sau sunet.
Simptomele durerii de cap secundare sunt:
Aceste simptome necesită investigații suplimentare de către un specialist.
Odată ce durerile de cap sunt diagnosticate corect, puteți începe un plan de tratament potrivit pentru simptomele prezente.
Primul pas este să discutați cu medicul dumneavoastră despre durerile de cap. Medicul va face un examen fizic și te va întreba despre simptomele pe care le ai și cât de des apar. Este important să fii cât mai complet posibil cu aceste descrieri. Oferă-i medicului tău o listă cu lucrurile care îți provoacă dureri de cap, lucrurile care le înrăutățesc și ce te ajută să te simți mai bine. Puteți urmări detaliile într-un jurnal de dureri de cap pentru a-ți ajuta medicul să diagnosticheze problema.
În timpul evaluării, pentru a avea o imagine completă, medicul poate să întrebe, printre altele:
Majoritatea oamenilor nu au nevoie de teste de diagnosticare speciale. Dar, uneori, medicii sugerează o scanare CT sau RMN pentru a căuta probleme în interiorul creierului care ar putea provoca dureri de cap. Razele X ale craniului nu vor ajuta. EEG (electroencefalograma) este, de asemenea, inutilă, cu excepția cazului în care ați leșinat când ați avut o durere de cap.
Deoarece există numeroase cauze ale durerilor de cap, nu există un tratament unic. Acesta este diferit, în funcție de tipul de cefalee.
În alegerea tratamentului, doctorul ține cont, pe lângă tipul de cefalee, de intensitatea, de frecvența și de durata durerii, informații obținute în urma anamnezei, dar și din jurnalul de cefalee pe care pacientul îl poate completa.
Tratamentul durerii de cap include atât medicamente, cât și educarea pacientului cu modificarea stilului de viață.
Medicația poate fi împărțită în două categorii: medicație folosită în acut și medicație de prevenție. Cele mai utilizate medicamente pentru durerea de cap acută sunt analgezicele, antiemeticele și antimigrenoasele. Medicația profilactică cuprinde medicamente din diverse clase terapeutice, adecvate fiecărui tip de cefalee. Aceste medicamente trebuie luate zilnic, având ca scop reducerea frecvenței, intensității și duratei durerii. Alegerea unui anumit medicament se face ținând cont de diagnostic, de afecțiunile asociate și de particularitățile pacientului, dar și de posibilele efecte adverse.
Odată ce ai identificat factorii declanșatori pentru durerea ta de cap, primul lucru care îl poți face este să eviți acel mediu. Stai departe de zgomote puternice, de mirosuri înțepătoare și neplăcute, de lumina prea intensă etc. Evită situațiile care aduc stres și disconfort psihic.
Uneori durerile de cap reprezinta un mod prin care organismul ne transmite că are nevoie de o pauză. O ședință de masaj, o plimbare sau o carte poate ajuta în mare măsură la ameliorarea durerilor de cap și, mai ales, la îndepărtarea stresului.
Managementul stresului te învață modalități de a face față situațiilor stresante. Tehnicile de relaxare ajută la gestionarea stresului. Folosiți respirația profundă, relaxarea musculară, imaginile mentale și muzica, pentru a vă ușura tensiunea.
Durerile de cap pot fi ameliorate prin câteva metode la îndemâna oricui:
În loc să apelați direct la medicamente pentru durere, luați în considerare următoarele suplimente alimentare:
Schimbarea stilului de viață este un prim pas. De asemenea, este benefică respectarea unui anumit regim care să includă:
Chiar dacă tulburările de cefalee sunt frecvente, nu trebuie să le ignorați întotdeauna. În schimb, cel mai bine este să-ți asculți corpul și să cauți ajutor dacă este nevoie. Există numeroase variante de tratament pentru acestea, dar uneori este suficientă modificarea stilului de viață.