Ce legătură e între colagen și acid hialuronic și care e rolul lor în menținerea sănătății pielii

Despre acid hialuronic și colagen se vorbește frecvent când vine vorba despre sănătatea pielii. Însă, care este, de fapt, rolul lor și ce beneficii au asupra tenului?

Acidul hialuronic este o polizaharidă, care se găsește, în mod natural, în țesutul conjunctiv al corpului. Pentru că mai bine de jumătate din cantitatea de acid hialuronic se găsește în piele, acesta are numeroase beneficii pentru menținerea sănătății cutanate.

Cel mai important rol al acidului hialuronic este că ajută la sinteza colagenului și reținerea unei mari capacități de apă, ceea ce asigură elasticitatea pielii și previne apariția ridurilor. Un alt aspect important de ținut minte despre acidul hialuronic este că poate reține de o mie de ori greutatea sa în apă.

Pe de altă parte, colagenul este o proteină pe care corpul o produce în mod natural. Mai mult decât atât, colagenul reprezintă aproximativ o treime din totalul proteinelor din organism. Rolul pe care colagenul îl joacă asupra organismului nu are legătură doar cu pielea. Această proteină este esențială, printre altele, pentru menținerea articulațiilor sănătoase și pentru a asigura elasticitatea plămânilor și funcționarea lor optimă. Cât despre piele, aceasta are nevoie de colagen pentru a-și menține rezistența și elasticitatea.

Beneficiile acidului hialuronic pentru piele

Odată cu înaintarea în vârstă, resursele de acid hialuronic, care se găsesc, în mod natural, în organism, se pierd, iar pielea își poate pierde din strălucire, deshidratându-se cu mai multă ușurință.

Cu toate acestea, cu ajutorul produselor cosmetice care au în componența lor acid hialuronic, pielea poate fi bine hidratată, indiferent de vârstă.

Utilizarea pe termen lung a unui serum cu acid hialuronic poate îmbunătăți sănătatea generală a pielii. De asemenea, acidul hialuronic contribuie la îmbunătățirea elasticității generale a pielii.

Acidul hialuronic are, așadar, efecte antiîmbătrânire, este un ingredient hidratant, contribuie la vindecarea rănilor, susține elasticitatea pielii și poate fi eficient în tratarea anumitor probleme cutante, precum eczemele sau petele roșii.

Pentru că acidul hialuronic ajută organismul să producă mai mult colagen și să mențină la un nivel optim resursele de elastină, pielea își păstrează fermitatea, rezistența și elasticitatea, ceea ce înseamnă încetinirea procesului natural de îmbătrânire (apariția liniilor fine, a ridurilor, a petelor pigmentare) și o mai bună protecție împotriva factorilor externi, precum poluarea, razele ultraviolete și fumul.

Beneficiile colagenului pentru piele

În organism, există 16 tipuri diferite de colagen, însă trei sunt predominante. Fiecare are un rol diferit. Colagenul de tip I asigură structura pielii, a oaselor, a tendoanelor și a ligamentelor, colagenul de tip II ajută la formarea cartilajelor, iar cel de tip III sprijină structura mușchilor și a vaselor de sânge.

La fel ca în cazul acidului hialuronic, odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen endogen scade, ceea ce poate duce la dureri articulare și musculare, precum și piele uscată și ridată. Suplimentele alimentare și produsele cosmetice pot contribui la refacerea nivelului de colagen natural.

Așadar, colagenul îmbunătățește elasticitatea pielii și îi asigură hidratarea necesară. Când pielea este bine hidratată, riscul apariției liniilor fine și a ridurilor este redus. Peptidele de colagen din suplimentele nutritive pot încetini procesul de îmbătrânire și, în plus, pot susține regenerarea altor proteine care intră în componența pielii și care au un rol important în menținerea sănătății cutanate, cum sunt elastina și fibrilina.

De asemenea, colagenul are un rol cheie în procesul natural de vindecare a rănilor: controlează sângerarea, reduce inflamația, crește rezistența țesutului cicatricial, restabilește elasticitatea pielii și susține refacerea țesuturilor.

În concluzie, atât colagenul, cât și acidul hialuronic sunt doi factori importanți pentru menținerea sănătății cutanate. Organismul produce, în mod natural, colagen și acid hialuronic, însă nivelul acestora scade odată cu înaintarea în vârstă. Drept urmare, o rutină de îngrijire a pielii care să sprijine producția colagenului și acidului hialuronic din corp reprezintă o necesitate, pentru a avea tenul luminos, lipsit de riduri și sănătos, cât mai mult timp.

Sursă foto: Freepik

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial