Ce este terapia cognitiv – comportamentală și cum poate ajuta la rezolvarea tulburărilor emoționale?

Cu siguranță ai auzit menționat cel puțin odată termenul de terapie cognitiv – comportamentală. Poate ai auzit sau ai văzut pe internet despre ea, dar nu știi exact ce este și cum te poate ajuta. 

Terapia cognitiv – comportamentală (CBT) este o formă de psihoterapie de durată relativ scurtă, bazată pe acțiune. CBT se concentrează pe modificarea gândurilor negative și comportamentelor negative prin tehnici specifice. 

Are la bază teoria conform căreia starea emoțională pozitivă și comportamentul pozitiv se pot obține prin îmbunătățirea modului în care o persoană își percepe evenimentele și gândurile din viața sa.

Terapia cognitiv – comportamentală este foarte eficientă în soluționarea diverselor probleme psihice cum ar fi: depresia, anxietatea, furia, problemele de cuplu, fricile, abuzul și dependenţa de substanţe.

Cum ajută terapia cognitiv – comportamentală la rezolvarea tulburărilor emoționale?

Toate acestea probleme au la bază tulburări emoționale. În momentul în care tu gândești negativ, modul în care vezi lucrurile este clar influențat, iar comportamentul tău are de suferit. Tocmai aici intervine terapia cognitiv – comportamentală. 

CBT se concentrează pe modul în care gândurile, sentimentele și comportamentele interacționează și afectează starea emoțională a unei persoane. 

Terapeutul lucrează cu pacientul pentru a identifica modelele gândirii negative și comportamentale neproductive. Și apoi oferă sprijin pentru a le putea schimba în modele pozitive și productive. 

O astfel de ședință de terapie poate include folosirea unor tehnici specifice, precum: 

  • gândirea distorsionată 
  • respingerea negativității 
  • încurajarea comportamentelor pozitive 

Prin astfel de tehnici și prin repetare, terapia ajută la rezolvarea tulburărilor emoționale. Efectele terapiei cognitiv – comportamentale au fost evidențiate clar în soluționarea problemelor cu anxietatea, depresia, furia sau teama. 

Exemplu concret prin care poți înțelege cum funcționează terapia cognitiv – comportamentală 

S-a realizat un studiu în Statele Unite, cu privire la efectele CBT în cadrul unor programe de dezvoltare personală și profesională. Astfel de programe sunt taberele de pregătire pentru adolescenți, taberele de antrenament sportiv, programele de pregătirea militară. 

În cadrul studiului, realizat pe 2 grupe din cadrul unui program de pregătire militară, s-au urmărit în principal modificările cu privire la nivelul de performanță cognitivă și starea de spirit.

Ca metodă s-a folosit aplicarea a 4 teste: test gramatical, test de aptitudini, test de vigilență și profilul stărilor de dispoziție.  

Au fost efectuate două studii separate, în cadrul celor două grupe de recruți. Studiul a adunat un total de 212 voluntari, evaluați înainte și după sesiunile de BCT. 

În studiul 1, s-au realizat primele 2 teste, iar timpul de reacție la răspunsurile corecte s-a îmbunătățit clar după sesiunile de terapie, față de răspunsurile înainte de terapie. Iar în studiul 2 s-a aplicat testul de vigilență și timpul de reacție s-a îmbunătățit semnificativ după terapie, față de același test făcut înainte de terapie. 

Pe ambele studii s-au realizat profile ale stării de dispoziție pre – terapie și post – terapie, iar deși  rezultatele nu au fost foarte concludente, studenții care au beneficiat de terapie nu doar că au obținut performanțe mai bune, dar au și părut mai pozitivi.  

De ce să apelezi la terapie cognitiv – comportamentală atunci când ai probleme emoționale?

Terapia cognitiv – comportamentală te poate ajuta să înveți tehnici pentru a-ți modifica gândurile negative și comportamentele distructive

Prin practicarea acestor tehnici, poți să-ți îmbunătățești dispoziția și să te simți mai puternic și mai capabil

În cele din urmă, cu ajutorul terapiei vei reuși să îți gestionezi problemele emoționale și să elimini efectele, tratând cauza directă a problemei. Astfel, poți evita agravarea problemelor și ajungerea la depresie. 

În plus, ca orice altă formă de terapie, CBT te ajută să îți menții o stare de bine în general și să ai o perspectivă mai pozitivă asupra vieții.

Unde poți participa la terapie cognitiv comportamentală cu specialiști certificați?

Specialiști în terapie cognitiv-comportamentală poți găsi în clinici de psihoterapie, în cabinetele de specialitate sau în cadrul a diverse organizații de sănătate mentală. 

Este foarte important să cauți un specialist cu experiență și cu recomandări bune. Iar un mod de a face acest lucru este să începi căutarea online. 

Pe site-ul psihoterapie online poți găsi specialiști certificați și acreditați pe o mulțime de ramuri ale psihoterapiei. Poți descoperi psihoterapeuți certificați, conform standardelor Colegiului Psihologilor din România, pentru a te ajuta să-ți soluționezi problemele. 

În concluzie, dacă te confrunți cu tulburări emoționale sau vrei să îți îmbunătățești starea de spirit, terapia cognitiv-comportamentală poate fi o soluție eficientă. 

Iar folosind cea mai nouă platformă de psihoterapie online prin video-conferință. Psiholog.ro, beneficiezi de o atmosferă confortabilă și un sprijin profesionist care te va ajuta să faci progrese în ceea ce privește starea ta emoțională. 

De ce să apelezi la echipa Psiholog.ro dacă ai nevoie de un specialist în terapie cognitiv – comportamentală?

Psiholog.ro este o soluție profesională dedicată persoanelor care au nevoie de servicii de psihoterapie de calitate. Iată principalele motive pentru care ar trebui să apelezi la specialiștii lor pentru terapie:

  • Standardele de verificare a psihoterapeuților care intră pe platformă se bazează pe criteriile organizației profesionale, Colegiul Psihologilor din România și reglementărilor impuse de acesta. (COPSI)
  • Pe platformă se găsesc psihoterapeuți din categoria mai multor specializări, inclusiv terapie cognitiv – comportamentală  
  • Psihoterapeuții de pe platformă sunt experți în domeniul lor de competență, care dezvoltă o relație terapeutică cu clientul, bazată pe sprijin, ascultare autentică, ajutor și implicare.
  • Programările online sunt respectate, punctualitatea reprezentând o valoare importantă a platformei
  • Granițele personale sunt, de asemenea, respectate. Terapeutul nu își va expune viața personală, nu se va proiecta în problemele clientului
  • Specialiștii vor facilita procesul terapiei, vor explica într-un limbaj accesibil clientului tot ceea ce are nevoie, într-o primă fază aceștia vor înțelege cazul, apoi îl vor explica și clientului și împreună cu acesta vor accesa cele mai eficiente soluții 

Dacă te gândești să apelezi la un terapeut, imaginează-ți acest proces în termeni de cost-eficiență: 

  • cât costă o săptămână fără niciun atac de panică? 
  • cât costă salvarea unei căsnicii? 
  • cât costă salvarea unui adolescent care are gânduri de suicid? 

Raportul calitate- preț al terapiei este întotdeauna unul echilibrat și justificat în totalitate. Iar dacă vrei să apelezi la specialiștii psiholog.ro, trebuie să știi că psihoterapia online este mult mai eficientă comparativ cu  cea în cabinet, deoarece clienții se simt mai dezinhibați într-un mediu sigur. Iar acest lucru este atestat și de studii

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial