Ce este libidoul și cum îți influențează starea de bine

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut nevoi. Fericirea este una din cele mai importante, care se împarte în trei: bunăstare fizică, mentală și emoțională. De multe ori, libidoul influențează starea de bine pe toate aceste trei planuri. Hai să aflăm în continuare cum.

Libidoul a fost studiat de-a lungul timpului de către reprezentanți ai mai multor științe: de la psihologie și sexologie până la anatomie și sociologie. 

Ce este libidoul

Există numeroase definiții online, însă cea de referință este dată de către DEX:

LÍBIDO s. n. (Fiziol, Psih.; la Freud) Energie psihică legată de impulsurile vitale, în special de cel sexual. ◊ (La Jung) Orice formă de energie psihică. – Din lat., fr. libido.

Care este interpretarea definiției? Vorbim de instinct, materializat într-o energie ce trebuie consumată. De la o simplă dorință sau poftă, cum era interpretat în trecut, conceptul de „libido' a fost amplificat de psihologii istoriei și definit ca „energia de a rămâne în viață'. 

Ce activități stau la baza acestei energii sau pofte nestăvilite de viață? Cele de la baza piramidei lui Maslow: aer, apă, mâncare, sex, somn, nevoi fiziologice. 

Văzând libidoul astfel, putem înțelege mai bine cum acesta nu e responsabil doar de o viață sexuală împlinită, ci de starea noastră generală de bine.

Cum influențează libidoul starea de bine?

Acest lucru depinde de la individ la individ. Starea de bine e influențată de prioritățile sau aspirațiile fiecăruia, cât și de nivelul libidoului.

Spre exemplu, un libido scăzut poate fi consecința unei probleme medicale, psihologice, sau a unor factori externi dăunători precum alcool, tutun, medicamente puternice. Inclusiv problemele sociale precum relații interumane slabe, izolarea sau singurătatea pot fi factori care contribuie la reducerea libidoului.

Un libido în limite normale este, de multe ori, echivalent cu prezența „poftei de viață'. Acesta este întâlnit la indivizii fără probleme sociale, emoționale sau medicale grave. Deși, cel mai des, libidoul e asociat cu dorința de a face sex, aceasta este un punct de reper care stă și la baza altor dorințe, precum cea de socializare, de împlinire profesională sau de a avea o relație fericită.

Cu alte cuvinte, dacă nevoile de la baza piramidei sunt satisfăcute, ele favorizează împlinirea celorlalte, ceea ce duce la o stare de bine generală.

Cum îți influențezi libidoul pentru o stare de bine constantă?

Oamenii au diferite moduri de a-și influența libidoul. Însă, în ceea ce privește dorința de a face sex, uneori există și factori externi care pot duce la scăderea acestuia:

  • înaintarea în vârstă,
  • experiențe neplăcute și marcante din trecut,
  • boli cronice,
  • nivelul redus de testosteron respectiv estrogen,
  • depresia, anxietatea sau alte afecțiuni psihice involuntare,
  • starea relației (neînțelegerile cu partenerul duc la reducerea apetitului sexual),
  • sedentarismul și un stil de viață nesănătos,
  • stress, oboseală, probleme profesionale care ne afectează emoțional.

În multe din aceste cazuri, libidoul scăzut duce la probleme care afectează viața sexuală, spre exemplu disfuncțiile erectile la bărbați. În acest sens, există soluții, precum pastile potență. Cele mai eficiente sunt suplimentele naturale, pe bază de plante, care nu afectează starea generală de sănătate și ajută bărbații să performeze în timpul actului sexual. 

În afară de pastile, există și remedii naturale sub formă de fiole cu lichid. Citind păreri Tianli puteți afla mai multe despre astfel de produse. Toate aceste suplimente, fie că sunt sub formă de pastile sau fiole, au la bază o compoziție din plante afrodiziace care influențează nivelul libidoului fiecăruia.

În concluzie, odată identificate problemele care au dus la scăderea libidoului, acestea pot fi soluționate în funcție de nevoi. Pentru situațiile temporare sau factori care nu pot fi controlați (precum problemele emoționale sau înaintarea în vârstă), recomandăm să se apeleze la soluțiile naturale pentru creșterea libidoului. În schimb, pentru situațiile dificile sau care persistă, cel mai bine este să se apeleze la un medic. Doar acesta este în măsură să recomande tratamentul potrivit.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial