Case de închiriat 2 camere în București: Care mai sunt prețurile (P)

Ușa de la intrare în casă influențează viitorul locatarilor

Pandemia a lovit cererea de închiriere, fapt care a provocat o scădere graduală a prețurilor în a doua jumătate a anului 2020, mai ales pe unele segmente, potrivit unei analize recente. Astfel, dacă eși interesat de case de închiriat cu 2 camere în București, ori poate chiar apartamente de 3 sau 4 camere, cam acestea sunt prețurile cerute.

Garsoniere. În ceea ce privește garsonierele, la nivelul întregii Capitale prețul mediu al chiriilor a scazut cu circa 10% în 2020 față de 2019. În perioada iunie – august, chiria medie pentru garsoniere în București a fost de 260 euro, față de media de 280 de euro a anului precedent.

Apartamente 2 camere. Prețurile apartamentelor de 2 camere au scăzut similar cu zona de garsoniere, scăderile din ultima perioadp fiind de aproximativ 10% față de aceeași perioadă a anului precedent (de la o chirie medie de 410 euro la o chirie medie de 380 de euro în prezent).

Apartamente 3 camere. Prețul mediu al unui apartament cu 3 camere în București este de aproximativ 800 Euro, înregistrând o scadere de aproximativ 5% față de aceeași perioadă a anului precedent, dar și față de trimestrul precedent.

Apartamente 4 camere +. Prețul mediu al unui apartament de 4 camere în București este tot de aproximativ 800 de euro – în scădere de aproximativ 5% față de aceeași perioadă a anului precedent (40-50 de euro, în medie).

Case/Vile. Prețul mediu al vilelor în ultima perioada a scăzut cu peste 10% față de aceeași perioadă a anului precedent. Dacă pe zona rezidențială prețul vilelor a crescut, în schimb segmentul office a scăzut puternic. O bună parte dintre vilele din oraș sunt destinate birourilor, prin urmare prețurile medii au fost afectate de perioada pandemiei și de faptul că s-a lucrat și încă se lucrează de acasă.

Evoluția chiriilor pe zone

Prețul mediu al unei garsoniere în zonele Aviației și Băneasa este de 345 euro, iar al apartamentelor cu 2 camere este de 581 euro. În ceea ce privește apartamentele cu 3 camere, chiria medie este de 826 euro. Apartamentele cu 4 sau mai multe camere au valoarea medie a chiriei de 1.200 euro, în timp ce casele și vilele se situează în jurul valorii de 1.500 euro.

Ca variație, se remarca o scădere a prețului mediu de închiriere al garsonierelor pe zona de nord din ultima perioadă, atât față de aceeași perioadă a anului trecut (- 10%), cât și față de trimestrul precedent (-7%). Apartamentele de 2 camere din zona de nord rămân la un nivel similar în acest trimestru față de perioada aprilie – iunie, scăderea din luna iulie fiind compensată de o creștere în luna august. Față de anul precedent, însă, prețurile medii de închiriere sunt mai mici cu 10%.

În cazul apartamentelor de 3 camere din nordul Capitalei, chiria medie din acest trimestru este în creștere ușoară față de trimestrul precedent, menținându-se diferența de 10% față de aceeași perioadă a anului precedent. Apartamentele de 4 camere și vilele își continuă trendul de creștere atât față de trimestrul precedent, cât și față de aceeași perioadă din 2019.

Zonele Floreasca și Dorobanți, cunoscute drept cartiere exclusiviste ale Capitalei, au cunoscut un traseu similar în ceea ce priveşte preţurile de închiriere, cu o excepţie marcantă: vilele şi apartamentele mari au avut preţuri de promovare mai mici la închiriere faţă de perioada precedentă.

Valoarea medie a chiriei unei garsoniere din Floreasca și Dorobanți se învârte în prezent în jurul sumei de 302 euro (scădere ușoară față de aceeași perioada a anului trecut și constantă față de trimestrul precedent), în timp ce chiria pentru 2 camere ajunge la 429 euro (scădere de 2% față de aceeași perioada din 2019, scădere de 6% față de maximul atins în martie).

Chiria medie pentru 3 camere este de 835 euro, în creștere cu peste 8% față de aceeași perioadă a anului trecut, însă în scădere cu aproape 25% față de maximul atins în martie, Apartamentele de 4 camere din Floreasca au avut în vara o chirie medie 1700 euro – constantă față de trimestrul precedent și în scădere cu 20% față de vârful atins în februarie.

Vilele din zonă au avut o scădere în continuare, prețul mediu de 1400 de euro fiind mai mic decât cel din trimestrul precedent, respectiv de anul trecut.

Un pattern similar poate fi observat şi în centrul Capitalei în ceea ce priveşte vilele și apartamentele 3 și 4 camere. Astfel, în zona Unirii, apartamentele de 3 și 4+ camere au suferit creșteri de preţ, explicaţia fiind legată de o ușoară revenire a închirierii pentru birouri.

Valoarea medie a unei garsoniere din zonele din centru – Universitate Unirii – este de aproximativ 300 euro, în ușoară scădere față de trimestrul precedent. Chiriile medii pentru apartamentele cu 2 camere se situează în jurul valorii de 460 euro – fără variații față de trimestrul precedent, chiriile pentru 3 camere ajung la media de 500 euro – scădere marcantă față de trimestrul respectiv, pentru 4 camere – 650 euro – scădere de 30% față de perioada aprilie – iunie, în timp ce casele și vilele ajung la media de 1.300 euro (scădere de 25% față de trimestrul precedent).

Berceni este unul dintre cartierele care şi-a menţinut constante preţurile, chiar existând o creştere a preţului mediu pentru apartamentele de 2 camere.

În schimb, cartierele mari din vestul şi estul Capitalei (Militari și Titan-Dristor) au cunoscut ajustări mai puternice ale chiriilor pentru garsoniere şi apartamente. Practic, în aceste zone preţurile medii de promovare la închiriere au scăzut chiar sub minimul anului trecut. Acest lucru poate fi explicat prin numărul mult mai mare de unităţi disponibile în aceste zone, în contextul unei cereri mai scăzute.

Valoarea medie a unei chirii pentru o garsonieră din Berceni, pentru perioada iunie – august, este de 220 euro – ușoară scădere față de trimestrul precedent, scădere de 7% față de vârful atins în martie; pentru apartamentele cu 2 camere – 320 euro (constantă), pentru 3 camere – 390 euro (ușoară scădere față de aprilie – iunie), în timp ce pentru 4 camere este de aproximativ 490 euro (ușoară creștere față de trimestrul precedent). Chiria medie pentru vilele din Berceni este de 945 euro.

Pentru Titan – Dristor, pentru perioada iunie – august, valoarea medie a chiriei:

  • pentru garsoniere ajunge la 240 euro, scădere ușoară față de trimestrul precedent, scădere de 11% față de anul trecut
  • pentru apartamentele cu 2 camere – 340 euro, constantă față de trimestrul precedent, scădere de 10% față de vârful atins în ianuarie 2020.
  • pentru 3 camere – 420 euro – constantă atât față de trimestrul precedent, cât și față de anul trecut
  • pentru apartamentele cu 4 camere, media atinge valoarea de 600 euro, în creștere de peste 20% față de aceeași perioada a anului precedent.

Pentru garsonierele din zona Militari – Drumul Taberei, chiria medie ajunge la 270 euro – scădere de aproximativ 10% față de vârful atins în februarie, însă similar cu aceeași perioadă a anului trecut. Apartamentele cu 2 camere înregistrează o chirie medie de 330 euro – ușoară scădere față de trimestrul precedent, scădere de 10% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cele cu 3 camere au o chirie medie de 400 euro – constantă atât față de trimestrul precedent, cât și față de anul trecut. Apartamentele cu 4 camere din zona Militari ating 460 euro – scădere cu peste 200 de euro față de anul precedent.

Datele sunt bazate pe preţurile medii de PROMOVARE din fiecare zonă, însă în realitate există o mult mai mare flexibilitate de negociere. Preţurile de tranzacţie pot fi, prin urmare, mai mici.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial