Care vase sunt mai bune – de fontă sau de ceramică?

Unele dintre cele mai folosite materiale pentru fabricarea vaselor în ziua de astazi sunt fonta și ceramica. Aceste două materiale sunt foarte rezistente și utilizate în locații de HoReCa datorită avantajelor pe care le oferă.

Vasele de fontă – Avantaje și dezavantaje

Vasele fontă sunt utilizate de peste 2000 de ani, iar de-a lungul timpului proprietățile acestora s-au îmbunătățit, fonta ajungând unul dintre cele mai utilizate materiale în domeniul vaselor. 

Avantaje:

 • Fonta este un material care nu permite alimentelor să se lipească de vas deoarece dețin un strat de ulei protector. 
 • Curățarea acestui tip de vase este foarte ușoară, după ce ai terminat de gătit trebuie doar să treci vasul sub un jet de apă caldă, iar apoi să elimini cu o spatulă de metal resturile de mâncare. La sfârșit poți trece vasul înapoi pe foc pentru ca apa să se usuce. 
 • Raportul calitate-preț este unul foarte bun deoarece vasele din fontă au prețurile foarte accesibile, iar durata acestora este foarte lungă. 
 • Rezistența lor este asigurată, fiind formate dintr-o singură bucată, nu există posibilitatea de a se rupe. Dacă acestea ajung într-o stare mai neglijată, se pot repara cu puțină muncă. 
 • Vasele din fontă permit gătirea la o temperatură foarte înaltă. Mâncarea se poate găti cu mai puțin ulei.

Dezavantaje:

 • Din păcate, există și câteva dezavantaje ale vaselor din fontă, fiind într-un număr mult mai mic decât cel al avantajelor. 
 • Greutatea este cel mai mare dezavantaj, o tigaie ajungând chiar și la câteva kilograme, iar din acest motiv face ca operarea cu aceasta să fie mai complicată. 
 • Fonta poate rugini, iar tocmai din acest motiv necesită îngrijire după fiecare utilizare, fiind necesară întotdeauna uscarea apei ce rămâne după utilizare. 
 • Fonta absoarbe mirosurile, iar din acest motiv nu este recomandat ca alimentele gătite în vas să rămână acolo.

Vasele din ceramică – avantaje și dezavantaje

Vasele ceramică sunt cu siguranță unele dintre cele mai apreciate din punct de vedere al materialului din care sunt confecționate.

Avantaje:

 • Acestea se pot utiliza la temperaturi foarte ridicate și direct pe flacără. Mâncarea nu se lipește și este mai savuroasă. 
 • Căldura pe care o emit este de tip infraroșu, ceea face să fie ideale pentru gătit. Vasele din ceramică sunt inerte, nonreactive. 
 • Se pot utiliza la copt sau la fierbere. Gătirea fară ulei este o posibilitate în vasele din ceramică. 
 • Curățarea acestora după utilizare este foarte ușoară, fiind posibilă și curățarea la mașina de spălat vase. 
 • Bineînțeles, vasele din ceramică sunt și foarte estetice. 

Dezavantaje:

 • Unul dintre dezavantaje este faptul că față de vasele din fonta, vasele din ceramică se pot sparge. Dar bineînțeles acest lucru se întâmplă greu deoarece materialul este foarte durabil și fabricat în așa fel încât să fie cât mai rezistent. 
 • De asemenea, vasele din ceramică se încălzesc mai greu, dar rețin căldură foarte bine.

Ce să alegi? 

Având în vedere avantajele și dezavantajele vaselor din fontă și ceramică, nu putem sugera să se aleagă una singură dintre ele. Alegerea între aceste două tipuri de vase se face în funcție de nevoie, de preparatul culinar care trebuie gătit sau servit. Ambele materiale sunt sigure, durabile, ușor de întreținut și de curățat. În bucătăria sau locația ta ar trebui să se regăsească atât vase din fontă, cât și vase din ceramică! Nu vei regreta alegerea.

La RoseHome găsești o gamă variată de materiale din vase din fontă și ceramică, sute de modele de diferite forme, culori, dimensiuni, modele. Garantăm pentru durabilitatea acestora datorită materialului de calitate și modului de fabricare atent realizat de producători. De asemenea, RoseHome aduce întotdeauna noi produse în portofoliul său. Nici reducerile nu sunt absente, RoseHome este atent la clienții săi și întotdeauna oferă acestora promoții de neratat!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial