Care sunt pașii pentru planificarea unei schimbări în carieră

Mulți oameni își schimbă cariera la un moment dat în timpul vieții, iar această tendință s-a accelerat recent pe fondul pandemiei. Potrivit unui studiu realizat anul trecut de OnePoll, 54% dintre respondenți au declarat că au luat în considerare o schimbare majoră în carieră de la începutul pandemiei.

Text: Mihaela Pascari

Înainte de pandemie, într-un sondaj din 2019 asupra angajaților din SUA, realizat de Indeed, aproape jumătate au răspuns că au făcut o schimbare dramatică în carieră la un moment dat în trecut. Dintre cei care nu au făcut-o, 65% au spus că fie o au în vedere sau s-au gândit anterior să schimbe cariera.

Cum începi și cum continui

Bazează-te pe ce te motivează!

Majoritatea persoanelor fac o schimbare în carieră pentru că nu le mai place munca pe care o desfășoară, șeful sau compania în care lucrează. E util să identifici factorii care provoacă disconfortul cel mai mare. Mai dificil este să descoperi ce-ți aduce satisfacții, ce-ți place să faci cu adevărat când ești la serviciu sau în timpul liber. Pentru a descoperi ce te inspiră și te motivează, acordă suficient timp analizei activităților pe care le faci. Îndreaptă-ți atenția catre domeniile profesionale legate de aceste activități. Folosește această evaluare a motivațiilor și intereselor tale pentru a descoperi obiectivele ce-ți aduc satisfacție și pentru a alege un traseu profesional potrivit.

Află care-ți sunt opțiunile!

După ce ai descoperit sau redescoperit dorințele tale pentru perioada imediat următoare, analizează domeniile profesionale în care te poți dezvolta. Nu te teme de nesiguranța pe care o resimți – aceasta este o parte naturală a procesului schimbării. Profunzimea analizei depinde de cât de radicală este schimbarea pe care intenționezi să o faci.

Bifează un curs în domeniul preferat!

În funcție de gradul de dificultate al schimbării propuse, s-ar putea să ai nevoie să obții și o certificare în domeniu înainte de a aplica la joburi. Spre exemplu, dacă te vei orienta spre domeniul IT-ului, un domeniu de viitor, se poate să fie nevoie să-ți dezvolți abilitățile practice și să-ți lărgești cunoștințele. eJobs te susține în acest demers și organizează cursuri IT, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Înscrie-te încă de pe acum pentru 2022 și alege ce curs ți se potrivește.

Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege Cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator JavaScript. În cadrul cursului de Tester, vei învăța cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori. Vei contribui la crearea celor mai tari website-uri. În cadrul cursului de Programator JavaScript, vei învăța cum să creezi pagini web cu ajutorul JavaScript, HTML, CSS, dar și aplicații web.

Ce ar trebui să știi despre cursurile în IT:

  • Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
  • Au loc de luni până vineri, între orele 17:00 / 17:30 și 20:00 / 20:30 (ora de începere se stabilește la prima oră de curs)
  • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
  • Se întâmplă 100% online
  • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
  • Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin: PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

Contact: 0729699505

Networkingul te va ajuta!

Prin intermediul acesteia vei putea fi direcționat, sfătuit. Vei primi informații concrete privind o companie sau domeniul profesional de care ești interesat sau poți fi prezentat unor persoane care lucrează deja în respectivul domeniu.

Experiența te diferențiază!

Când faci o schimbare în carieră și începi o nouă profesie, pregătește-te să iei totul de la zero. Ca să-ți fie mai ușor, începe să lucrezi part time sau chiar să faci un voluntariat în domeniul proaspăt ales. Nu numai că te vei asigura că ai luat decizia potrivită, dar vei acumula și experiență prețioasă în noul domeniu.

Descoperă oportunitățile din cadrul companiei unde lucrezi!

Unii oameni își schimbă jobul sau departamentul în care lucrează, însă nu își schimbă angajatorul. Îți poți recâștiga productivitatea și motivația lucrând într-o altă funcție, într-un alt departament. Trebuie doar să te asiguri că ai pregătirea și cunoștințele potrivite pentru a face față noilor provocări.

Flexibilitatea îți crește șansele de reușită!

Urmărește-ți obiectivele cu perseverență, însă așteaptă-te și la obstacole. Nu permite ca acestea sa te descurajeze. Analizează posibilele soluții pe care le ai la dispoziție și orientează-te spre activități și responsabilități care te pot ajuta să te dezvolți în domeniul pe care-l vizezi.

Foto: Unsplash

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial