Care sunt cauzele bolii parodontale și ce poți face pentru a preveni apariția acestei afecțiuni

Boala parodontală este o inflamație a țesuturilor care înconjoară și susțin dinții – gingiile, straturile de susținere (parodonțiul) și oasele. Se estimează că boala parodontală afectează, în diferite grade, până la 50% dintre adulții din majoritatea țărilor lumii. Organizația Mondială a Sănătății estimează, pe baza a zeci de studii efectuate în peste 30 de țări, că 10-15% dintre adulți suferă de parodontită severă la nivel global. Boală de origine bacteriană, aceasta duce la pierderea dinților dacă nu este gestionată corespunzător. Iată mai jos care sunt cauzele bolii parodontale și ce poți face pentru a o preveni. 

Care sunt cauzele bolii parodontale?

Parodontoza are drept cauze principale bacterii patogene care se dezvoltă excesiv în cavitatea orală pe fondul unui sistem imunitar slăbit. 

Mai mulți factori pot favoriza apariția bolii parodontale, iar printre aceștia se numără diverse infecții, o alimentație dezechilibrată, fumatul, precum și nerespectarea regulilor de igienă orală. 

Pe de altă parte, anumite boli, precum diabetul zaharat, sarcina, menopauza, vârsta înaintată, dar și o anumită combinație de gene pot contribui la creșterea riscului de parodontoză. 

Cum evoluează boala parodontală

În gură trăiesc sute de specii diferite de bacterii, unele bune, altele patogene. Ele formează pe dinți și gingii o peliculă, placa dentară, care poate să fie eliminată în timpul periajului.  Însă placa dentară se formează rapid din nou și se poate solidifica în tartru, care, la rândul lui, poate să provoace inflamarea gingiilor (gingivita). În contextul unui sistem imunitar slăbit, acum vor prolifera bacteriile rele, care vor ataca gingiile, distrugând țesuturile din jur – această etapă putând fi, de fapt, debutul bolii parodontale. 

Netratată la medicul stomatolog, gingivita progresează în boală parodontală și va duce la pierderea dinților, dar, pentru că este asociată cu inflamația prelungită, poate avea efecte negative asupra întregului organism, de exemplu, să crească riscul de boli cardiovasculare. 

Cele mai simple gesturi prin care poți preveni boala parodontală

Deși în dezvoltarea parodontozei sunt implicați factorii genetici și imunitari, această boală poate fi prevenită printr-o serie de bune obiceiuri zilnice sau regulate. 

Periajul corect al dinților

Acesta este primul pas esențial în orice tratament parodontal. Igiena orală strictă implică un periaj eficient, de minimum două ori pe zi, timp de cel puțin două minute. Periuța de dinți trebuie să fie schimbată la fiecare 2 – 3 luni. Medicul stomatolog poate să-ți explice care sunt gesturile corecte de periaj care să nu lezeze și mai mult gingiile, în cazul în care boala parodontală este la debut. În plus, este recomandată folosirea aței dentare, pentru a elimina bacteriile și resturile alimentare ce pot rămâne blocate între dinți.

Controlul stomatologic regulat

Un control dentar regulat, efectuat cel puțin o dată pe an, permite intervenția la timp în caz de gingivite. De asemenea, detartrajul regulat, efectuat de medicul dentist o dată la șase luni, permite curățarea eficientă a dinților, ajutând la prevenirea gingivitelor.

Tot medicul poate recomanda efectuarea de radiografii dentare o dată la doi-trei ani, pentru a detecta eventuale pierderi ale țesutului osos.

Produse naturale care reduc riscul de inflamație

Anumite produse naturale pot fi folosite pentru reducerea riscului de gingivite:

  • Iaurtul – mai multe studii au arătat că un consum regulat de iaurt ar putea reduce riscul de a dezvolta gingivite. Iaurturile conțin probiotice care pot preveni boala parodontală. 
  • Propolisul – poate reduce riscul de gingivite și susține sănătatea smalțului dentar. Soluțiile cu propolis 20% pot fi folosite pentru clătire de două ori pe săptămână. 
  • Cimbrul, eucaliptul și mentolul – folosite în compoziția unor ape de gură, au efect împotriva formării plăcii dentare și reduc riscul de gingivită. 

Parodontita este o boală foarte frecventă, care nu trebuie să fie neglijată. Măsurile de igienă și de monitorizare a stării de sănătate a dinților pot fi utile în prevenirea majorității cazurilor de boală parodontală. 

Sursa foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial