Care este diferența dintre un oftalmolog și un optometrist

Sursă foto: Shutterstock

Ai nevoie de un consult optometric sau oftalmologic? Pentru că se face adesea confuzie între un optometrist și un medic oftalmolog, ți-am pregătit un scurt articol despre diferențele dintre aceștia și rolul fiecăruia. 

Ce este un optometrist?

Optometristul este un tehnician licențiat în optometrie și se ocupă cu depistarea, măsurarea și corectarea defectelor de vedere precum miopia, hipermetropia, prezbiopia sau astigmatismul. Poți beneficia de un consult optometric gratuit la Lensa, pentru prescrierea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact.

Ce presupune un consult optometric?

Consultul optometric este complet nedureros și neinvaziv. Este recomandat să mergi la un control o dată pe an sau mai des dacă te confrunți cu probleme de vedere sau cel mult o dată la 3 ani, pentru schimbarea lentilelor ochelarilor de vedere sau a celor de contact. Iată ce presupune un consult: 

  • Anamneza – Primul pas este discuția cu specialistul, pentru a stabili motivul programării, dacă ai observat anumite simptome sau modificări ale vederii, care este istoricul medical etc.;
  • Testarea acuității vizuale – Presupune identificarea unor litere, cifre sau forme de dimensiuni descrescătoare, aflate fie la distanță, pe un panou luminos, fie aproape, pe o fișă;
  • Stabilirea dioptriilor – Sunt realizate măsurători automate și precise cu ajutorul Dioptronului, un aparat sigur și neinvaziv;
  • Pentru adaptarea lentilelor de contact, este utilizat biomicroscopul – Este, de asemenea, o tehnologie nedureroasă;
  • Măsurarea distanței pupilare sau alte măsurători necesare pentru a scrie rețeta pentru ochelari de vedere sau lentile de contact – Optometristul îți poate da sfaturi pentru relaxarea privirii, îngrijirea lentilelor pentru ochelari, igienizarea și aplicarea lentilelor de contact etc.

Ce este un oftalmolog?

Oftalmologul este un medic specialist și se ocupă cu diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de vedere: cataracta, glaucomul, dezlipirea de retină, leziuni la nivelul ochiului și nu numai. De asemenea, poate efectua intervenții chirurgicale.

Ce presupune un consult oftalmologic?

În timp ce un consult optometric este gratuit sau costul acestuia este redus, unul oftalmologic este mai costisitor. Dacă scopul controlului este de a testa acuitatea vizuală și de a corecta viciile de refracție cu ochelari de vedere sau lentile de contact, îți recomandăm să mergi la optometrist. 

În schimb, dacă te confrunți cu simptome grave sau ai anumite afecțiuni oculare severe, programează-te la un oftalmolog. Rolul acestuia este de a:

  • Realiza un control ocular complet – Anamneză, testarea acuității vizuale, examen de fund de ochi, măsurarea tensiunii oculare etc.;
  • Prescrie tratament medicamentos, ochelari de vedere sau lentile de contact;
  • Propune analize și teste suplimentare;
  • Te îndruma către alți specialiști, pentru a determina dacă problemele oculare sunt cauzate de anumite boli precum diabet, hipertensiune arterială, afecțiuni autoimune etc.; 
  • Realiza intervenții chirurgicale oftalmologice – implanturi de cristalin, operație pentru glaucom, strabism etc.

Optometristul este un specialist în optometrie și poate diagnostica și corecta eficient viciile de refracție sau problemele comune și minore de vedere. Oftalmologul este un cadru medical specializat pe tratarea afecțiunilor oculare și realizarea operațiilor. Programează-te la un consult optometric sau oftalmologic în funcție de nevoie tale și de simptomele oculare cu care te confrunți. Pentru un control de rutină, mergi la un oftalmolog. 

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial