Care este diferența dintre detartrajul cu ultrasunete și cel clasic?

Pentru o bună igienă orală, este obligatoriu să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să folosim ața dentară zilnic. Acest lucru este necesar pentru a îndepărta placa bacteriană, o peliculă incoloră formată din reziduuri alimentare și bacterii, care se formează în mod constant pe dinți, de pe suprafețele dentare și din spațiile interdentare.

Dacă această placă nu este îndepărtată corect și la timp, se va întări și se va transforma în tartru, care nu mai poate fi îndepărtat printr-un simplu periaj dentar și care poate provoca probleme grave precum carii, gingivită sau parodontită.[3] Singura soluție în astfel de cazuri este detartrajul, clasic sau cu ultrasunete. Care este diferența dintre cele două vei descoperi mai jos.

Ce este detartrajul? 

Detartrajul este o procedura stomatologică neinvazivă și nedureroasă, cu rol foarte important în prevenirea problemelor dentare și menținerea unei bune sănătăți orale și care presupune îndepărtarea depozitelor de tartru de pe dinți folosind diverse instrumente.

În general, se recomandă efectuarea unui detartraj o dată la șase luni, dar în unele cazuri poate fi necesar să se apeleze la această procedură și mai des.[3]

După cum menționam mai sus, există două tipuri cu detartraj: clasic și cu ultrasunete. Ambele sunt la eficiente. Diferența dintre cele două este reprezentată de instrumentele utilizate pentru îndepărtarea tartrului.

Ce presupune detartrajul clasic?

Detartrajul clasic, cunoscut și sub denumirea de detartraj manual, presupune desprinderea și îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe suprafața dintelui cu ajutorul unor chiurete, răzușe și a altor instrumente speciale manuale. Resturile de tartru desprinse de pe dinți sunt apoi îndepărtate cu ajutorul unui dispozitiv ce pulverizează un jet de apă.

Detartrajul manual este recomandat în special pentru curățarea tartrului subgingival sau al celui din spațiile interdentare, adică din zone mai greu accesibile.

Detartrajul manual nu provoacă leziuni dinților și nu afectează smalțul, fapt ce îl face o alegere sigură pentru pacienți. De asemenea, detartrajul manual nu provoacă durere sau sensibilitate dentară, ceea ce îmbunătățește confortul pacienților în timpul procedurii.[1][2]

Ce presupune detartrajul cu ultrasunete?

Detartrajul cu ultrasunete este o procedură stomatologică modernă și eficientă, care presupune utilizarea unui aparat specializat pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe dinți.

Dacă urmează să faci un detartraj cu ultrasunete la Clinicile Dr. Ardeleanu, trebuie să știi că procesul este destul de simplu și se efectuează cu ajutorul unui scaler cu ultrasunete, un aparat ce emite unde sonore de înaltă frecvență, care produc niște vibrații mecanice cu frecvență foarte înaltă, ce „sparg' depozitele de tartru, care sunt apoi îndepărtate cu ajutorul unui jet de apă.

Principalul avantaj al detartrajului cu ultrasunete este capacitatea sa de a îndepărta tartrul și placa bacteriană supragingivală, (de deasupra gingiei). Mai mult decât atât, jetul de apă folosit în timpul procedurii ajută la evitarea supraîncălzirii și lezării dinților. 

Dezavantajul este reprezentat de faptul că poate fi contraindicat în cazul pacienților care suferă de anumite afecțiuni. De asemenea, poate fi necesară combinarea sa cu un detartraj manual pentru îndepărtarea depozitelor de tartru subgingivale inaccesibile aparatului.[2]

Tartrul poate avea un impact negativ semnificativ asupra sănătății tale orale dacă nu este îndepărtat corect și la timp. De aceea este obligatorie efectuarea periodică a unui detartraj. Dacă este necesar un detartraj clasic, manual, un detartraj cu ultrasunete ori o combinație a celor două numai dentistul tău poate decide. Indiferent de tipul de detartraj pentru care se optează, această procedură este asociată cu multiple beneficii: dinți și gingii mai sănătoase, un risc mai scăzut de dezvoltare a unor probleme dentare, o respirație mai proaspătă și un zâmbet mai frumos. Tu când ți-ai făcut ultimul detartraj?

Bibliografie: 

  1. Oza, Ranu, et al. „Comparing the Effectiveness of Ultrasonic Instruments over Manual Instruments for Scaling and Root Planing in Patients with Chronic Periodontitis: A Systematic Review and Meta-Analysis', Cureus, 13 Nov. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9750238/, https://doi.org/10.7759/cureus.31463. Accessed 6 Nov. 2023.
  2. „Scaling and Root Planing (Procedure, Effects, Costs & FAQs)', NewMouth, 6 Jan. 2020, www.newmouth.com/dentistry/specialties/periodontics/scaling-and-root-planing/. Accessed 6 Nov. 2023.
  3. „Tartar on Teeth (Dental Calculus): Causes & Removal', Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/25102-tartar. Accessed 6 Nov. 2023. 

Sursa foto: Freepik

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial