Care este diferența dintre coroană și implant dentar?

Cariile severe, leziunile ori devitalizarea sunt probleme stomatologice care se pot agrava și pot duce, în cele din urmă, la pierderea dinților. Prin urmare, în aceste cazuri, medicul stomatolog poate propune montarea unei coroane sau a unui implant dentar Ambele soluții sunt utile pentru menținerea esteticii zâmbetului, dar și pentru a preveni problemele de masticație – care pot duce, la rândul lor, la tulburări gastrice -, deteriorarea osului maxilar și a gingiilor. Iată mai jos care sunt diferențele dintre o coroană și un implant dentar, astfel încât să faci cea mai bună alegere.

Ce este o coroană dentară?

Coroana este un dispozitiv medical ce poate să fie montat pe un dinte deja existent sau pe un implant, pentru:

  • a reface aspectul unui dinte deteriorat sever de o cariea
  • a acoperi un dinte rupt/ fracturat și a-i restabili forma inițială
  • a evita ruperea unui dinte foarte deteriorat
  • a reda estetica zâmbetului.

În funcție de situație, în cazul dinților cu imperfecțiuni legate de culoare, dimensiune și poziționare, medicul poate să recomande și tratamentul cu fatete dentare. Pe de altă parte o coroană dentară poate să acopere un dinte deteriorat, devitalizat sau decolorat și îl protejează de eventuale infecții. Coroana este un dispozitiv ce înlocuiește smalțul dentar natural, în cazul dintelui care nu mai are o structură suficientă pentru o nouă obturație (plombă). Condițiile principale pentru a monta o coroană sunt ca pulpa dentară să nu fie afectată și rădăcina dintelui să fie utilizabilă.

Coroana dentară poate să fie realizată din mai multe tipuri de materiale, de la aliaje la ceramică și porțelan, iar montarea ei este o procedură stomatologică simplă și lipsită de riscuri pentru pacient.

Ce este un implant dentar?

Acest dispozitiv medical este folosit atunci când rădăcina dintelui nu mai există, pentru că acesta a căzut din diverse motive sau a fost extras. Implantul este o rădăcină artificială sub forma unui șurub, de exemplu, din titan, care este integrat direct în osul maxilarului, printr-o procedură chirurgicală. După procesul de osteointegrare, pe acest șurub va fi plasat un bont, pe care va fi montată apoi o coroană sau o punte, în funcție de câți dinți lipsesc în zona respectivă. Beneficiile implantului dentar sunt estetice și funcționale, pentru că este reprodusă perfect culoarea dintelui și este îmbunătățită masticația, acest dispozitiv medical fiind rezistent și stabil.

Care este durata de viață a unei coroane și a unui implant dentar?

O coroană dentară este un dispozitiv medical în general extrem de rezistent și are o durată de viață de cel puțin 15 ani. Dacă este bine întreținută, o coroană poate să reziste peste 20 de ani. Bunele obiceiuri în acest sens presupun în principal: 

  • o igienă orală corectă
  • vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an sau și mai des, în funcție de nevoi.

De cealaltă parte, un implant dentar are o durată de viață extrem de lungă. Șurubul este realizat din titan, un metal biocompatibil, deci riscurile ca organismul uman să îl respingă sunt aproape inexistente. În general, se consideră că un implant dentar este un dispozitiv medical montat pe viață.

Care sunt principalele avantaje ale unei coroane dentare și ale unui implant dentar?

În ceea ce privește coroana dentară, aceasta are ca principal avantaj posibilitatea de a păstra dintele/ dinții natural/ i. Coroana dentară are o durată de viață mare, permite îmbunătățirea masticației și, în plus, rezultatul este unul estetic. Totuși, o coroană dentară nu anulează riscul apariției cariilor și a unor probleme ale gingiilor și la nivelul maxilarelor.

În ceea ce privește implantul, acesta nu prezintă niciun dezavantaj în mod deosebit, fiind un dispozitiv medical estetic și funcțional cu o durată de viață în principiu nelimitată.

Cea mai bună alegere între o coroană și un implant se poate face doar luând în considerare situația danturii. Poți alege o coroană dacă rădăcina dintelui este în bună stare, în timp ce implantul poate să fie o opțiune de a înlocui o rădăcină lipsă. În oricare dintre aceste situații, medicul dentist este singurul în măsură să te ajute să faci o alegere, astfel încât starea sănătății tale orale să nu fie afectată.

Sursa foto: Freepik

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial