Care este diferența dintre adăposturi de protecție civilă și buncăre antiatomice? Câte există în România?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2022/03/Adaposturi.jpg)
În contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, se vorbește mult despre adăposturi de protecție civilă și buncăre antiatomice. Care sunt diferențele și câte astfel de spații există în România?
Adăposturi pentru protecție civilă antibombe sau buncăre antiatomice sunt două sintagme pe care le auzim frecvent. În ceea ce privește adaposturile pentru protecție civilă, în teorie, acestea ar trebui să fie la subsolul fiecărei clădiri, în caz de atacuri sau alte tipuri de dezastre. În realitate, însă, numărul acestora este mult mai mic. În unele situații, spațiile au fost reorganizate astfel încât să servească nevoilor de depozitare ale persoanelor din clădirile respective.
Pe site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) este publicată lista adăposturilor, care conține 4.538 de adrese, inclusiv coordonatele GPS. Acestea se pot găsi și pe această aplicație.
Buncăre antiatomice
Buncărele antiatomice au ca scop, așa cum sugerează și numele, protecția împotriva radiațiilor emise în urma unei explozii nucleare. Un adăpost de protecție civilă poate fi și adăpost antiatomic dacă îndeplinește condiții de etanșeitate și are anumite dotări care ajută la filtrarea aerului necesar în adăpost.
Există adăposturi antiatomice particulare – în cazul familiilor care și-au dorit să transforme un anumit loc într-un spațiu de protecție, precum și buncăre publice.
Palatul Primăverii 50, buncăr antiatomic și antichimic
Conform Mediafax, în București există un buncăr antiatomic și antichimic, situat într-o clădire particulară, care se poate vizita. Este vorba despre fosta reședință a cuplului Ceaușescu, cunoscută în prezent sub numele Palatul Primăverii. Imobilul din Buleverdul Primăverii nr. 50 are nu mai puțin de 80 de camere, printre care și sală de cinema, piscină, spa, salon de coafură și un dressing-room generos. Iar în subteran, poate fi vizitat buncărul antiatomic și antichimic.
Un faimos buncăr antiatomic există și sub Palatul Parlamentului. Conform unui articol din ziarul „Libertatea', colonelul în rezervă Nicolae Kovacs, cel care a coordonat partea secretă din construirea Palatul Parlamentului, a povestit în 2017 cum arată buncărul. Colonelul a dezvăluit reporterului Libertatea că în Casa Poporului sunt 5.000 de încăperi şi că în subteran există şapte etaje, „ultimul fiind ocupat de buncărul antiatomic al lui Ceauşescu, o incintă cu pereţi din beton de 1,5 metri grosime, acoperiţi cu o placă de eclatare, care nu poate fi penetrată de radiaţii.'
Colonelul Kovacs a explicat la acea vreme că al doilea buncăr antiatomic din București se află sub Ministerul Apărării, nu tot sub Palatul Parlamentului, cum s-a vehiculat mult timp.
Foto: Shutterstock
Citește și: Ucraina condamnă propunerea rusă pentru cordoanele umanitare „imorală'